Annons

Småbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Nyheter Bostadslösa tvingas betala olaglig ockerhyra för att bo. Men allt fler slår tillbaka mot värdarna och vinner. Antalet lurade hyresgäster som fått rätt har ökat kraftigt i Stockholm och Göteborg de senaste åren. Bara i fjol fick 77 personer tillbaka över två miljoner kronor. Saifon Jantanakat är en av dem.
Saifon Jantanakat blev lurad att betala ockerhyra men tog strid mot värden.

– Det var egentligen för mycket för oss men vi hade inget val. Min son var sju månader och min dotter var ett och ett halvt år och vi hade ingenstans att bo.

Det säger Saifon Jantanakat, småbarnsmamma i Stockholm. En desperat livssituation tvingade henne och familjen att tänja budgeten till bristningsgränsen och acceptera 11 000 kronor i månaden för en tvåa i andra hand, en bra bit utanför stan i Tyresö.

Läs också”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyranPenny från Thailand har bott i Göteborg i drygt fem år. Att ta strid mot hennes tidigare värd har krävt mod. "Jag kan ju inte systemet", säger hon. Men ilskan tog över, och till slut fick hon rätt. "Jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt."

Men Saifon fick hjälp från oväntat håll när det en dag knackade på dörren. Vi ska återkomma till det.

Saifon Jantanakat tvingades betala en hög hyra för att ha någonstans att bo.

I Göteborg hyrs under tiden en vanlig tvåa i Majorna ut som hotellägenhet. Originalhyran är förhandlad med Hyresgästföreningen och ligger på drygt 6 700 kronor. Men när andrahandshyresgästen signerar kontraktet har hyran plötsligt stigit till 13 000 kronor.

Hem & Hyra har granskat ockret på storstädernas glödheta andrahandsmarknad. Exemplen är otaliga, ska det visa sig. Vi hittar bland annat ett Stockholmspar som måste betala flera tusen kronor extra i hyra för sin hund. En annan hyresgäst krävs på 27 000 kronor i månaden för en lägenhet i Djursholm.

Läs ocksåOvanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrättSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

 

Att ta ut ockerhyra på detta sätt är olagligt. Särskilt allvarligt är det om andrahandsuthyrningen sker svart, alltså utan hyresvärdens godkännande. Då riskerar uthyraren böter eller fängelse i upp till två år.

Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand
Allt fler fall av ockerhyra når rättssalen

Men blir du blåst är det inte kört. Tvärtom visar Hem & Hyras granskning att allt fler fall av ockerhyra prövas av hyresnämnderna i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg.

I Stockholm är trenden allra tydligast. Här har antalet avgjorda mål tredubblats de senaste fem åren, från 79 till 234 i fjol: en ökning med cirka 200 procent.

I Göteborg har antalet avgjorda mål om återbetalning av hyra samtidigt mer än fördubblats under samma period, från 35 till 86 i fjol – en ökning med närmare 150 procent.

 

Granskningen visar också att det lönar sig att kräva sin rätt om man blir uppskörtad. Bara i fjol slog hyresnämnden fast att 77 lurade andrahandshyresgäster i de båda storstadsregionerna hade rätt att få tillbaka överhyra på 2 172 635 kronor.

Den totala summan är troligen ännu större. Detta eftersom minst lika många, 78 stycken andrahandshyresgäster, gjorde upp med sina tidigare ockervärdar innan hyresnämnderna hann avgöra deras fall. Sådana förlikningar innebär oftast någon form av återbetalning. Däremot är summan vanligtvis hemlig. Vår granskning visar att hyresgästerna som nått en förlikning har blivit mer än dubbelt så många från 2016 till 2020.

I en del fall har ansökningarna om återbetalning av överhyra blivit avskrivna, vilket kan handla om att parterna har gjort upp i godo.

Bara i ett fåtal fall nekade hyresnämnden till att hyresgästen skulle få tillbaka pengar för överhyra.

Annons

I övriga landet är den ökande trenden inte lika tydlig. Tvärtom varierar antalet mål om överhyra från år till år hos de flesta hyresnämnder, även om majoriteten av dem avgjorde fler mål i slutet av femårsperioden än i början.

 

Tjänade tusenlappar på kommunens lägenhet

När Hem & Hyra går igenom alla ärenden hittar vi ett flertal exempel där uthyrare ogenerat kräver nära dubbelt så hög andrahandshyra som vad de själva betalar i originalhyra.

Det är inte ovanligt att folk tjänat stora pengar på att hyra ut kommunalt ägda hyresrätter till ockerhyra.

Ett exempel är fallet med hunden. Uthyraren hyr själv sin lägenhet av kommunala Svenska Bostäder i Stockholms innerstad för 8 000 kronor i månaden. Men när han hyr ut den i andra hand lägger han på 10 000 kronor, till 18 500. Utöver det lägger han på totalt 4 500 kronor extra under hyresperioden.

Enligt handlingarna i hyresnämnden ser inte mannen själv detta som hyra, utan hävdar att det är en avgift för att paret som bott i lägenheten har haft hund och fört bort möbler. Han hävdar också att han inte har tagit ut mer än 10 500 kronor i hyra. Men bevis pekar på att mannen har fått 8 000 kontant varje månad, utöver 10 500 kronor.

Ett vanligt argument är att den som flyttat in har godkänt villkoren av egen fri vilja. Går det så går det. Någon medger helt öppet att han inte kände till att det fanns en lag som kan ge hans andrahandshyresgäst rätt i sak.

Men det finns det, till gagn för många lurade. Och allt fler av dessa kräver alltså sin rätt, med framgång.

Hyresgästen som betalade 27 000 kronor för lägenheten i Djursholm hör till dem som valde att ta strid mot värden i hyresnämnden. Det resulterade i 52 580 kronor tillbaka.

Andrahandshyresgästen i hotellägenheten i Majorna vände sig till hyresnämnden efter att ha flyttat ut. Resultatet: drygt 13 000 kronor tillbaka för tre månaders överhyra, efter skäligt påslag för el, internet och möbler.

Problemet mer omtalat nu

Paret med hunden i Stockholms innerstad vann också gehör. De ska få tillbaka hela 77 155 kronor, enligt hyresnämndens beslut.

Flera av de uthyrare som tvingats betala tillbaka överhyra har också mist sina lägenheter sedan ockret uppdagats.

Kanske har medias bevakning av ockerhyror bidragit till att fler nu kräver pengar tillbaka. Det tror i alla fall chefen för hyresnämnden i Göteborg, Lise-Lotte Norén Wilkens.

– Det har varit mer omtalat, och omskrivet i pressen, säger hon.

Samtidigt tycks hårdare regler inte avskräcka uthyrarna. Dagens bostadsmarknad är en del av det problemet, resonerar Lise-Lotte Norén Wilkens.

Annons

– Det är nog förklaringen, att det ser ut som det gör. Man chansar väl.

Zeljko Kranjec är chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen region Stockholm. Han är inne på samma spår som hyresrådet i Göteborg, men ser också andra skäl till att fler hyresgäster kräver tillbaka överhyra.

– Hyresgästföreningen har haft en kampanj där vi informerade om att den som betalar för hög hyra kan kräva tillbaka pengar. Sedan tror jag andra förklaringar till ökningen är att det skrivits mer om dem som fått tillbaka pengar och att det nu går att få tillbaka överhyra två år tillbaka i tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det är lätt att kräva tillbaka överhyra, säger han.

Värvaren hjälpte Saifon att kräva sin rätt

Men hur gick det då för småbarnsmamman Saifon Jantanakat i Stockholm?

Saifon Jantanakat fick oväntad hjälp att få tillbaka den höga hyran hon hade betalat.

Kvinnan i Tyresö som svarade på familjens desperata Blocket-annons hyrde först ut sin tvåa för 10 000 kronor i månaden. Efter ett tag ville hon höja hyran till 11 500. Men det klarade den unga familjen helt enkelt inte av.

– Det blev 11 000 kronor till slut, vi hade inte mer pengar, säger Saifon Jantanakat.

Efter ett tag kom det flera brev från Tyresö Bostäder och Kronofogden till förstahandshyresgästen. Det uppdagades att kvinnan inte hade betalat hyran. I samma veva knackade en värvare från Hyresgästföreningen på dörren, och Saifon blev medlem.

– Jag hade tur. Hade inte han knackat på hade jag inte fått reda på vilka rättigheter jag hade. När vi senare flyttade så fick jag hjälp av en jurist att kräva tillbaka den höga hyran, säger hon.

Det visade sig att den förhandlade hyran var 6 600 kronor. Genom ett beslut i hyresnämnden ska Saifon Jantanakat och hennes familj få tillbaka totalt 44 344 kronor.

– Men hon vi hyrde av hade inga pengar så hon ska betala av skulden via en avbetalningsplan, säger Saifon.

När hon summerar familjens senaste år räknar hon upp en lång lista på platser där de bott i rum eller lägenheter, för allt från 4 000 till 13 000 kronor i hyra. Sju gånger har de flyttat.

– Det har varit jättetufft. Ibland har jag gått upp på natten och kollat Blocket för att kolla bostadsannonser och vara först med att svara.

Men för ett år sedan, i december 2020, så förändrades allt. Efter tolv år i bostadskön fick Saifon Jantanakat ett förstahandskontrakt på en tvåa i Älta strax utanför Stockholm.

– Det är så skönt att slippa tänka på att flytta igen. Då kände jag att nu kan mitt liv börja igen.

Fakta: Detta gäller för överhyra
  • Andrahandshyra ska vara skälig.
  • Överhyra ska återbetalas. Det spelar ingen roll om ni avtalat om en högre hyra.
  • Den som tar ut överhyra kan bli uppsagd utan förvarning. Detta sedan lagen skärptes 1 oktober 2019.
  • Om andrahandsuthyrningen dessutom sker svart, alltså utan hyresvärdens godkännande, riskerar uthyraren böter eller fängelse i upp till två år.
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.