Annons

Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: ”Det finns folk som gråter”

Göteborg Fasadrenoveringen höjde hyran och avslöjade nya fuktproblem. Nu vill hyresvärden riva ut badrummen för Khaled Arouf och drygt 1 000 andra hyresgäster i Bergsjön. Stamrenoveringen väntas pressa upp hyrorna ännu mer, i ett område där snittinkomsten är låg. Nu protesterar oroliga grannar.
Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”
Foto: Linn Bergbrant
Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv även talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

I duggregn och mörker tågade ett hundratal hyresgäster genom gårdarna på Siriusgatan i Göteborg på torsdagskvällen. Många bar på inplastade skyltar: ”Inga fler hyreshöjningar”, ”Ingen hyreshöjning för nödvändigt underhåll”, ”Familjebostäder: Lyssna på hyresgästerna” och ”Vi vill ha återbruk”.

– Jag är städerska och börjar klockan fyra. Jag är jättetrött och skulle sova nu, men jag vill vara här och protestera mot Familjebostäder. Vi frågade hur mycket de vill höja, men de vill inte säga, säger Nora Abubakr som bor i området.

Läs ocksåStörsta allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering

Fackeltåget är en protest mot den kommunala hyresvärdens planer på ytterligare en omfattande renovering. Sedan flera år tillbaka pågår redan en upprustning av fasader, tak, fönster, balkonger och utemiljöer.

Medianinkomsten för invånarna på Siriusgatan är 171 500 kronor. Det är nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, 335 300 kronor.
Medianinkomsten för invånarna på Siriusgatan är 171 500 kronor. Det är nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, som är 335 300 kronor.

Denna yttre renovering höjer hyran med totalt cirka 750 kronor per hushåll i trappsteg under en sexårsperiod. Det är en kännbar ökning i ett område där medianinkomsten bara är hälften av genomsnittet för Göteborg (se faktarutor nedan).

Men invånarna på Siriusgatan har mer att oroa sig för. I samband med den yttre renoveringen har Familjebostäder upptäckt fuktskador inne i de stora hyreshusen. Bolaget bedömer att skadorna måste åtgärdas omgående, långt tidigare än man räknat med.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

I samband med stamrenoveringen vill Familjebostäder riva ut badrummen, helkakla dem och sätta in klinker. Åtgärderna räknas som standardhöjande och kommer att höja hyrorna. Ännu finns inga besked om hur mycket.

Svårt att ha råd trots jobb

Men bland de boende är oron stor. Ubah Hussein har fått balkongen renoverad, och nya fönster i sin trea. Standardhöjningen har börjat pressa upp hyran.

– Nu betalar jag 6 700 kronor. Det är svårt för jag är ensam. Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende och har inget bostadsbidrag.

Läs ocksåHyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”
Ubah Hussein, längst till höger, oroar sig för att inte ha råd med hyran på sin undersköterskelön. Madena Ali Issa, till vänster, och Nora Abubakr, i mitten, skulle gärna vilja få besked om vilken hyreshöjning Familjebostäder har tänkt sig efter stamrenoveringen.
Ubah Hussein, längst till höger, oroar sig för att inte ha råd med hyran på sin undersköterskelön. Madena Ali Issa, till vänster, och Nora Abubakr, i mitten, jobbar som personlig assistent respektive städerska. De skulle gärna vilja få besked om vilken hyreshöjning Familjebostäder har tänkt sig efter stamrenoveringen.

Ensamstående småbarnspappan Khaled Arouf har bott i sin lägenhet på Siriusgatan i 15 år. Nu sitter han med i samrådsgruppen. Där har hyresgäster tillsammans med Hyresgästföreningen diskuterat stamrenoveringen med Familjebostäder under hösten.

Positionerna har varit tämligen låsta redan från start: Hyresvärden anser sig planera för lägsta möjliga basnivå som är hållbar på sikt, medan hyresgästerna inte vill se någon standardhöjning alls.

Annons

– Vi bor inte här för att vi trivs jättebra. Det finns till exempel droger överallt. Man vill inte ha sina barn här. Men vi bor här för att vi har en rimlig hyra, säger Khaled Arouf.

– Nu vill de göra en renovering i badrummet. Och vi har sagt att vill ni göra ett stambyte, självklart, men resten ska inte ske på vår bekostnad. Det känns som att de bara vill ha någon ursäkt för att höja hyrorna hela tiden.

Torsdagskvällens fackeltåg gick genom gårdarna på Siriusgatan och avslutades med tal utanför Familjebostäders områdeskontor. Ett hundratal personer deltog i manifestationen, som arrangerades av Samrådsgruppen på Siriusgatan och Hyresgästföreningen Norra Göteborg.
Torsdagskvällens fackeltåg gick genom gårdarna på Siriusgatan och avslutades med tal utanför Familjebostäders områdeskontor. Ett hundratal personer deltog i manifestationen, som arrangerades av Samrådsgruppen på Siriusgatan och Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

Khaled är ännu inte orolig för egen del. Han har jobb och viss marginal. Men han vet att många andra grannar redan nu har det svårt ekonomiskt.

– Det finns folk som gråter. Som kanske inte kommer att ha mat att äta. Förstår du? Folk här tjänar inte 50 000. De tjänar kanske 15 000 efter skatt. Hur ska de klara sig? Det finns de som bara har en inkomst, folk som inte jobbar, pensionärer.

– Folk kommer att tvingas ta inneboende, eller flytta från treor till tvåor. Eller flytta helt och hållet, och bo någon annanstans. Frågan är var.

Överraskade av de starka reaktionerna

För Familjebostäder är protesterna oväntade, framför allt för att de kommer redan nu. Eftersom samrådsprocessen fortfarande pågår har man inte börjat förhandla några hyreshöjningar än. Därför vill bolaget inte gå ut med några siffror, säger kommunikationschef Katrin Amgarth.

– Det brukar vi aldrig göra. Vi är lite tagna på sängen av att det blir så starka reaktioner innan vi ens har kommit så långt i processen. Vi har inte startat godkännandehantering, så vi vet ju inte själva vad våra hyresgäster faktiskt tycker.

Hur har ni tänkt kring vad som är underhåll och standardhöjande åtgärder?

– De här husen är ju miljonprogramshus och vi vill att de ska hålla länge framöver. Vi ser egentligen inte att det finns andra alternativ än att välja kakel och klinker. För det ska hålla för många hyresgäster framöver. Det är den standard vi normalt sett alltid har.

Er moderkoncern Framtiden har en policy för varsam renovering, med en lägsta möjliga basnivå. Håller ni er till den?

Annons

– Ja, vi tycker att vi gör det. Vi tar inget extra alls här, utan försöker hålla det till så lite som vi anser behöver göras.

Hyresgäster vi talat med oroar sig för att till slut få betala flera tusenlappar mer i månaden efter alla renoveringar och vanliga hyreshöjningar, i ett område där många redan nu har svårt att få pengarna att räcka. Hur ser ni på det?

– Flera tusen kommer inte att bli aktuellt här. Så mycket kan jag säga.

– Vi har full respekt för att man kan bli orolig för att det blir för höga hyreshöjningar. Inte minst i dessa tider, när allting annat också blir dyrare. Men det är lite olyckligt att man skapar en rädsla och en oro som kanske egentligen inte borde finnas där.

När kan oroliga hyresgäster räkna med att få någon form av besked?

– Vi håller på att iordningställa en visningslägenhet. Den kommer vara färdig inom kort. Nu bjuder vi in hyresgäster till enskilda samtal i den lägenheten i november och december. Då kan man se hur det ser ut och prata i lugn och ro. Då kan vi också ge exempel på hyreshöjningar som vi gjort i andra projekt.

Facklor tänds i novembermörkret.
Facklor tänds i novembermörkret.

Hyresgästföreningen i Norra Göteborg har gjort en enkät bland de drygt 1 000 hushållen på Siriusgatan. Av drygt 400 svarande bedömer två tredjedelar att de skulle behöva flytta om hyran höjs med ytterligare 200 kronor.

Närmare 230 personer i området har också skrivit på en namninsamling med en vädjan om att slippa ännu en hyreshöjning till följd av renovering.

Fakta: Ett av Göteborgs fattigaste områden

Medianinkomsten för invånarna på Siriusgatan är 171 500 kronor. Det är nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, 335 300 kronor.

För primärområde Västra Bergsjön, där Siriusgatan ligger, är medianinkomsten 223 000 kronor. För hela stadsområde Nordost är inkomsten 257 000 kronor.

Detta enligt de senast tillgängliga uppgifterna från Göteborgs stad, för år 2020 och åldrarna 20–64 år. Inkomsterna omfattar lön, pension, inkomst av näringsverksamhet, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Fakta: Pågående renovering på Siriusgatan
  • Just nu gör Familjebostäder yttre renoveringsarbeten på Siriusgatan i Bergsjön. Drygt 1 000 hushåll berörs i olika etapper.
  • Renoveringen omfattar fasader, tak, fönster, balkonger och utemiljöer.
  • Åtgärderna räknas som standardhöjande och höjer hyrorna med i snitt cirka 750 kronor per hushåll, oavsett storlek på lägenheten.
  • Höjningen trappas in under sex år, och ser i genomsnitt ut så här: 150 kronor per år de tre första åren, därefter 110 kronor per år under två år, och sista året 75 kronor.
Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.