Smällande ljud från rör stör hyresgäster i nybyggda hus: ”Måste ta sömntabletter för att sova”
![Man som står framför hyreshus i Annedal](/app/uploads/2025/02/stefan1-1080x675.jpg)
Stefan flyttade in i den nyproducerade lägenheten i Annedal i Bromma i maj 2020. Redan från början var det problem, bland annat med dålig ventilation och ett golv som buktade uppåt.
Hösten 2023 börjar ett konstigt smällande ljud att störa honom. Det visar sig att Stefan är inte ensam om att störas av det mystiska knackandet. Minst tio andra hyresgäster upplever samma problem upptäckte han när han la ut en förfrågan i kvarterets Facebookgrupp.
Stefan felanmälde till hyresvärden Stockholmshem som lämnade över till NCC, som byggt husen.
– Utan att ha felsökt misstänkte de att det var avloppsrören som spökade och beslutade att kapa av en bit av avloppsröret i badrummet och sätta en gummimuff som ljuddämpare. Men det gjorde ingen skillnad utan oljudet fortsatte, säger Stefan, som egentligen heter något annat men vill vara anonym.
Mätning visade på oljud
NCC anlitade en konsult som gjorde en ljudmätning som visade på ohälsosamma ljudnivåer både dag och natt.
Då gick NCC in till Stefans grannes lägenhet och kapade avloppsröret även där och satte in en gummimuff. Men det hjälpte inte heller. Det smällande ljudet fortsatte att komma och gå, när som helst på dygnet.
– Det går inte att sova. Man blir störd och vaknar hela tiden. Jag har fått recept på sömntabletter för att inte bli störd i sömnen. Min kropp är helt sönderstressad av det här. Det känns som att oljudet har angripit hela nervsystemet. Det är också jobbigt att bli anklagad för att överdriva problemen, säger Stefan.
Efter försöket med de kapade avloppsrören misstänkte NCC att boven bakom smällandet kan vara vattenledningarna, som smäller när det skiftar mellan varmt och kallt.
![Bild på rör och isolering i lägenhet.](https://www.hemhyra.se/app/uploads/2025/02/stefan4.jpg)
I januari kom NCC till Stefans lägenhet och sågade upp hela rörschaktet i vardagsrummet för att isolera mot ljudet.
– Det resulterade i gipsdamm i hela lägenheten. Tydligen använde de isolering som man använder för att isolera hus mot kyla. Det är ingen ljudisolering och det smäller för fullt fortfarande, säger Stefan.
Efter det senaste ingreppet i lägenheten krävde Stefan städning av lägenheten. NCC anlitade en byggfirma som ordnade städning av lägenheten och kemtvättade jackor som fått gipsdamm på sig.
– Fyra av åtta jackor blev förstörda då de som lämnade in trodde det var äkta läder i stället för syntetiskt läder. Byggbolaget tyckte jag kunde ta diskussionen med kemtvätten men jag vägrade. Det är ju de som anlitat kemtvätten, inte jag. Hyresvärden kommer inte heller att ersätta jackorna.
Ytterligare en ljudmätning
I slutet av förra året genomförde NCC via samma konsult som tidigare ytterligare en ljudmätning i Stefans lägenhet. Även den visade för höga ljudnivåer om nätterna.
![Hyreshus i Annedal, Bromma](https://www.hemhyra.se/app/uploads/2025/02/stefan3.jpg)
En annan hyresgäst, som bor i ett annat hus intill, bekräftar ljudstörningarna. Hon flyttade in i mars 2023.
– Under sommaren 2023 började de här ljuden. Det är som ett högt knackande ljud från rören, det är ett ljud på samma frekvens och kommer och går från morgon till kväll, dag ut och dag in. Det blir nästan som tortyr. Jag får min nattsömn störd varje dygn på grund av bullret och det påverkar min mentala hälsa, säger hon.
Anmälde till miljöförvaltningen
Hon anmälde störningen till miljöförvaltningen i Stockholms stad i höstas.
Miljöförvaltningen krävde svar från hyresvärden om vilka åtgärder de har gjort och vad planen är för att lösa problemet. Stockholmshem svarade då att arbetet för att åtgärda problemet ska starta inom kort.
Men än så länge fortsätter knackningarna.
– De bara testar och testar utan att felsöka och verkar inte ha någon som helst koll på vad de håller på med. Jag tycker synd om min granne vars lägenhet har blivit som en slags försökskanin. Han har haft alla ljudmätningar och de har sågat upp hans vägg för att försöka åtgärda problemen. Det hela är så fruktansvärt dåligt hanterat, säger hon.
![Hyreshus i Annedal, Bromma.](https://www.hemhyra.se/app/uploads/2025/02/stefan2.jpg)
Hon tycker att det är ett problem att ingen riktigt vill ta på sig ansvaret över felen. Grannen Stefan håller med.
– Det är ett fuskbygge rakt igenom och ingen vill ta kostnaderna. Man bollas fram och tillbaka medan det fortsätter att smälla om nätterna. Det är svårt att byta lägenhet, för ingen vill bo här, säger Stefan.
”Surt att betala hyreshöjning”
Han tycker att han borde få nedsatt hyra. Idag betalar han 9 021 kronor i månadshyra för ettan på 40 kvadrat. Årets höjning på fem procent svider.
– Känns surt att betala hyreshöjning när man bor i en lägenhet där jag måste äta tabletter för att kunna sova.
Helene Östlund, handläggare på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att hyresgästerna får invänta att problemet blir löst innan de kan kräva hyresnedsättning retroaktivt.
– Ljudärenden tenderar att ta tid. I det här fallet blir det långdraget för att ingen vill ta på sig ansvaret, säger hon.
![Åsa Stenmark kommunikationschef Stockholmshem](https://www.hemhyra.se/app/uploads/2025/02/stefan5.jpg)
Åsa Stenmark, kommunikationschef för Stockholmhem, säger att det är ett garantiärende som NCC ansvarar över eftersom det är ett inbyggt funktionsfel.
– Det handlar om ett tiotal lägenheter där hyresgäster anmält att de har problem med knackande ljud. Några har fått problemen åtgärdade och hos övriga pågår arbete för att få det åtgärdat. Vi kan konstatera att problemen pågått alldeles för länge, vilket har gått ut över hyresgästerna. Vi är långt ifrån nöjda med hur NCC har hanterat den här frågan, säger hon.
Kommer de som drabbats få hyresnedsättning för tiden som de störts av knackningarna?
– Vi har inte haft den diskussionen än, vi tar den när det blir aktuellt och då utgår vi från vad lagstiftningen säger.
Projektledaren för NCC vill inte kommentera ljudstörningarna när Hem & Hyra ringer honom. Han hänvisar till Stockholmshem.