Snabbare byggstart är bra, men botar inte bostadsbristen
Enklare byggplanering ger bättre förutsättningar för bostadsbyggandet. Men det är förändringar på marginalen som inte kommer att leda till särskilt många nya bostäder.
Det säger Jonas Hagetoft om regeringens förslag till förenklade byggregler. Förslaget har lämnats till lagrådet som ska granska juridiken, därefter lämnar regeringen sitt förslag till riksdagen.
– Det är mycket annat som behövs, exempelvis regional samordning, säger Hagetoft. Där är en utredning på gång.
– Viktigast är ändå ekonomin. Där har regeringen inga planer, vad jag vet.
Hagetoft efterlyser statliga stimulanser för bostadsbyggandet.
– Redan nu, med nuvarande bygg- och planregler, finns det planlagd mark där det bara är att sätta spaden i jorden. Men företagen anser inte att det lönar sig.
Hagetoft tror att förändringarna får störst betydelse för de mindre byggbolagen.
– De stora har anpassat sig till den nuvarande ordningen. De är inte lika utlämnade till samhällets regler som de mindre aktörerna.
Enligt Hagetoft skulle byggandet stimuleras om hyresrätter och bostadsrätter behandlades lika skattemässigt. Bostadsrättsägaren får dra av räntorna i sin inkomstdeklaration, motsvarande skattelättnad finns inte för hyresgästerna.
– Bostadsbeskattningskommittén har visat att skillnaden mellan en nybyggd hyresrätt och en nybyggd bostadsrätt är 3 000 kronor i månaden. Om de båda boendeformerna behandlades lika skulle byggandet öka, tror Hagetoft.
– Regeringen har krattat manegen. Nu väntar vi bara på att artisterna (kommuner och byggbolag) ska göra entré!