Pilotprojektet som ger sänkt hyra – men bara i början
2013 arrangerade Fastighetsnämnden i Göteborg en markanvisningstävling på Guldmyntsgatan i Högsbo, för att få fram bra bostäder med rimliga hyror.
Taket sattes till 1 400 kronor per kvadratmeter och år, vilket var 20–25 procent lägre än snitthyran för nya lägenheter.
Svanström Fastigheter och Almgren Fastigheter vann med bidraget Wooden it be nice.
I oktober/november är det första kvarteret, 52 lägenheter och tre radhus, klara för inflyttning. Hyrorna startar på runt 3 000 per månad för en etta. Bostäderna har bland annat klinkergolv, ekparkett, spisar med glaskeramikhäll och varmluft.
Så var har fastighetsägarna kunnat spara in pengar för att pressa byggpriset?
– Vi har nog inte det. Det är skillnad på att bygga billigt i dag och att göra det över tid. Både vi och Svanströms ska infoga lägenheterna i vårt bestånd långsiktigt. Vi har valt att bygga med god kvalitet för att ha ett rimligt underhåll i framtiden, säger Jerker Almgren, vd på Almgren Fastigheter.
Almgren Fastigheter debiterar hyra utifrån tävlingen under det första året. Den är då rabatterad. Om tio år är hyran som i andra lägenheter med samma standard, enligt bruksvärdesprincipen.
– Vi har kommit överens med Hyresgästföreningen om en infasning under tio år, det känns som att vi har hittat en modell som båda parter tycker är okej. Vi höjer inte hyran utan minskar rabatten.
På sikt är det alltså inte billigare här än på andra håll – är det inte att lura hyresgästerna?
– Det har inte varit något gemene man ställer frågor om. På Boplats har vi valt att tala om vad sluthyran är och hur modellen är uppbyggd. Vi tycker om att rabattiden är ganska lång, vi vill ha en låg omflyttning och att folk tar del av rabatten hela vägen, säger Jerker Almgren.
Utgångspunkten för Fastighetsnämndens markansvisningstävling var kommunfullmäktiges mål om att bättre möta göteborgarnas bostadsbehov. Även de med mindre plånböcker.
Mats Arnsmar (S) är ledamot i byggnadsnämnden och satt med i juryn som bedömde de 13 tävlingsförslagen 2013 där alltså hyresnivåer var en viktig punkt.
Hur ser du på att hyrorna är lägre endast de första tio åren?
– Vi visste att man bara kunde sätta det under en begränsad tid, bruksvärdessystemet finns ju och det sätter hyran. Man får komma ihåg att tävlingen arrangerades under en tidsperiod när priserna bara steg och steg, vi ville sätta en lampa på att det går att göra annat.
Var det så här ni hade tänkt att det skulle bli?
– Ja. Lagstiftningen är som den är. Vi hade ingen ambition att ändra på den och kan inte heller på kommunal nivå. Det är viktigt att parterna, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, förhandlar. Jag slåss för bruksvärdesprincipen och har inte hört om något bättre system. Marknadshyror tror jag inte ett ögonblick på.
Uppgiften i markanvisningstävlingen bestod av att visa hur man kan gestalta, bygga och förvalta hyresrätter som har stora kvaliteter – och som alla har råd med.
Har tävlingen bidragit till fler att fler göteborgare kan hyra en bostad till rimlig kostnad?
– Jag måste säga nej. Men det här var vårt sätt att sätta lampan på problemet med höga hyror i nyproduktion. Jag tycker att det ändå blev en diskussion om frågan efteråt och det var vi med och bidrog till.
Kan kommunen eller politikerna göra något mer för att komma närmare målet?
– Det får man tänka över väldigt noga så att man inte bryter sönder förhandlingssystemet. Man kan säkert bygga billigare, men bruksvärdesprincipen spelar ändå in. Vad det kostar att producera är inte hela svaret, de får ju samma hyra. Målet får heller inte vara sämre bostäder.
Förstår du att man kan undra vad som hände med rimliga hyrorna för alla göteborgare?
– Ja. Och att få det var ju en ambition.
LÄS MER: Hem & Hyras tidigare artiklar om nyproduktionen på Guldmyntsgatan
Inga garantier om framtida låga hyror på Guldmyntsgatan
Oenighet om billiga hyreslägenheter i Högsbo
Fortsatt oenighet om maxgräns för hyran
Få har råd med nyproducerade hyresrätter
Här kan du läsa mer om Fastighetsnämndens markanvisningstävlingen samt juryns bedömning (PDF)
Almgren Fastigheter och Svanström Fastigheter äger 173 hyresrätter som nu färdigställs på Handelsmyntet i Högsbo.
Smart planlösning, kostnadsfritt bilpoolsabonnemang i fem år, gröna innergårdar och bra kommunikationer hör till några av plusfaktorerna.
Hyresrätterna kom till efter en markanvisningstävling som Fastighetsnämnden i Göteborg arrangerade 2013. En förutsättning var en snitthyra på max 1 400 kronor per kvadratmeter boyta och år. På sikt kommer hyresnivå dock att motsvara annan nyproduktion.
Inflyttning i första etappens 55 bostäder är planerad till oktober/november.
Uthyrningen av resterande 118 bostäder startar i september på Boplats Göteborg. Inflyttningen startar senare i höst och pågår till våren 2020.