Socialchefen efter granskningen om vräkta Benita: ”Jag vill be om förlåtelse”

Göteborg För ett år sedan tvingades sjukpensionären Benita Westin ut i hemlöshet. Då vräktes hon på grund av psykisk ohälsa och nekades hjälp av socialtjänsten. Efter Hem & Hyras granskning anmäler nu socialkontoret sig själva enligt Lex Sarah.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hem & Hyras granskning av Benita Westins fall avslöjar ett haveri. Det står klart när vi kontaktar socialtjänsten i Östra Göteborg för att få en förklaring till varför Benita nekades hjälp.

I hallen står väskan färdigpackad när Kronofogden ringer på den där ödesdigra torsdagen. Strax därpå uppmanas Benita Westin att lämna sitt hem för gott. Vart hon ska ta vägen har hon ingen aning om. Hon vet inte ens åt vilket håll hon ska gå n­är hon väl kommer utanför porten.

Hem & Hyra har i ett reportage berättat om Benita Westin, som vräktes från sin lägenhet i Göteborg förra hösten på grund av en obetald hyra. Hon är förtidspensionär sedan snart 20 år till följd av de psykiatriska diagnoser som i dag kallas personlighetssyndrom; paranoid form samt borderline.

Läs ocksåSjukpensionären Benita ställdes på gatan – trots att hon borde fått stöd

Benita hade inget stöd när katastrofen drabbade henne. Det skulle också visa sig att hjälpen uteblev även efteråt. I stället återstod hemlöshet.

Men Hem & Hyras granskning av Benita Westins fall avslöjar ett haveri. Det står klart när vi kontaktar socialtjänsten i Östra Göteborg för att få en förklaring till varför Benita nekades hjälp.

– Detta hade vi inte upptäckt om inte du hade hört av dig. Så jag måste säga att det var tur att du gjorde det, för den här kvinnans skull, säger Bjarne Öhman, ansvarig områdeschef för stöd och försörjning i Östra Göteborg.

Läs ocksåDet orättvisa boendestödet – så sviker samhället de psykiskt sjuka

Socialkontorets egen genomgång efter Hem & Hyras frågor visar nämligen att något gått fruktansvärt fel. Handläggningen av Benita Westins ärende har varit så undermålig att verksamheten inte ser något annat alternativ än att omgående anmäla sig själva. Detta enligt Lex Sarah, som reglerar missförhållanden inom socialtjänsten.

– Vi har brustit i bedömningen. Dokumentationen är inte tillräckligt god och ärendet är helt enkelt felhandlagt. Och det är ju allvarligt. För det är extremt illa när människor inte får det bistånd som de kanske skulle haft rätt till. Att människor riskerar att fara illa på grund av att vi inte har gjort vårt jobb på ett bra och riktigt sätt, konstaterar Bjarne Öhman.

Några dagar före jul i fjol avslog socialtjänsten Benita Westins vädjan om hjälp att skaffa bostad. Detta trots att beslutet genomsyras av signaler om att Benita har svårt att klara av sin vardag på egen hand.

Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsaEtt kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Nu, nästan ett år senare, visar det sig alltså att en bättre hantering i själva verket sannolikt hade räddat henne från hemlöshet.

– Troligen skulle hon ha beviljats bistånd. Jag kan inte säga att det skulle ha blivit så, men det hade lutat åt det om vi hade gjort det korrekt, säger Bjarne Öhman.

Benita har levt med det här beslutet i snart ett år. Hon har haft tak över huvudet tack vare ideella krafter. Vad vill du säga till henne i dag?

– Förlåt, skulle jag vilja säga. Jag är ytterst ansvarig, och jag skulle vilja be henne om förlåtelse. Vi har brustit här, och det ber jag om ursäkt för.

Det här har drabbat en person som inte riktigt mäktar med att föra sin egen talan. Vad tänker du om det?

– Många av dem vi har att göra med är människor som inte vet sina rättigheter, som inte ifrågasätter. När jag jobbade som handläggare kommer jag ihåg att jag satt i diskussioner med personer som fått avslag på en ansökan och hade rätt att överklaga. ”Men jag har inte råd med advokat”. Det kostar ju inget att överklaga, det är helt gratis. Men våra grupper vet inte det.

Enligt Bjarne Öhman, vars ansvarsområde omfattar Bergsjön, Kortedala, Gamlestaden och Utby, är skillnaderna stora mellan olika stadsdelar inom Göteborgs stad.

– I Centrum är det tvärt om, där ifrågasätter folk i princip allting. Och ute i de välbärgade områdena kan de komma med advokater. Så det är väldigt olika hur samhället ser ut och vilka möjligheter man har att driva sina frågor, säger han.

– Vi har ett ännu större ansvar här ute, där människor har mycket sämre kunskaper om hur vårt land och rättssystem fungerar. Det är väldigt viktigt att vi i sådana här stadsdelar, där människor har mycket, mycket sämre förutsättningar att tillvarata sina rättigheter, är än mer lyhörda så att de faktiskt får det de har rätt till.

Nu ska Lex Sarah-anmälan utredas av en särskild, fristående funktion inom socialtjänsten i Göteborg. Om felhanteringen av Benita Westins nödrop bedöms vara ett allvarligt missförhållande går anmälan vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bjarne Öhman utesluter inte att så blir fallet.

– Och det kan innebära – med rätta – att vi får kraftig kritik för hur vi har handlagt ärendet.

Enligt områdeschefen kan det även bli tal om någon form av disciplinär åtgärd mot den socialsekreterare som handlagt ärendet.

Socialkontoret i Östra Göteborg håller också på att ompröva Benita Westins rätt att få hjälp med bostad.

Fakta: Detta är Lex Sarah
  • Medarbetare inom exempelvis socialtjänsten är skyldiga att rapportera sådant som de upplever kan vara ett missförhållande i verksamheten.
  • Den som bedriver verksamheten är skyldig att ut­reda det rapporterade missförhållandet enligt tydliga anvisningar, och vidta åtgärder för att få bort det.
  • Utredningen ska klarlägga vad som har hänt, varför det hände och vad som kan göras för att något liknande inte händer igen.
  • Lex Sarah omfattar även LSS-verksamheter (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt Statens institutionsstyrelse.
  • Läs mer om Lex Sarah här.
Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.