Socialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagd
Eva, som heter något annat i verkligheten, fick för några år sedan genom lägenhetsbyten ett förstahandskontrakt på en attraktiv tvårumslägenhet i centrala Stockholm.
I den har hon, fram till alldeles nyligen, bott tillsammans med sina två barn varav det ena är minderårigt. Vid upprepade tillfällen har hon varit sen med att betala hyran. När hon under flera månader i höstas inte betalade den alls, fick värden nog och sade upp henne.
Enligt Eva berodde problemen med hyresinbetalningarna inte på ovilja utan på psykisk ohälsa som orsakats av bland annat våld och trakasserier. Alltså omständigheter som varit utanför hennes kontroll, och som gjort att hon varken kunnat arbeta eller studera och därmed inte haft några inkomster.
Positivt besked från socialtjänsten
När uppsägningen tidigare i år behandlades i hyresnämnden berättade Evas juridiska ombud att Eva, efter hand som hon blivit bättre, sökt hjälp av en av Stockholms stad så kallade bosamordnare. Eva hade även ansökt om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten som förklarat att, om hon får behålla sitt hyreskontrakt, nog skulle kunna betala hennes hyresskuld.
Hyresnämnden valde ändå att gå hyresvärden till mötes med motiveringen att Eva genom upprepade ”betalningsförsummelser, som fortsatt efter att hyresavtalet sagts upp, åsidosatt sina förpliktelser enligt hyresavtalet i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas”.
”Systemfel som borde ses över”
Beslutet överklagades till hovrätten som för en tid sedan kom fram till samma sak som hyresnämnden och avslog överklagan.
– Jag tycker att det är mycket tråkigt och olyckligt att det har blivit så här. Socialtjänsten säger i princip att de kan gå in och betala hyresskulden, men bara om hyresavtalet förlängs och att kvinnan får bo kvar. Samtidigt förlängs inte avtalet grund av att det finns en hyresskuld. Kvinnan har hamnat i ett moment 22-läge, säger Roger Höög som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
– Rent juridiskt är det inget konstigt att ett kontrakt hävs om man har höga hyresskulder. Jag förstår också varför hyresnämnden och hovrätten har fattat sina beslut. Samtidigt finns det någon form av systemfel här som borde ses över för att förhindra att den här situationen uppstår igen
Vad för fel?
– Kvinnan tvingas flytta. Samtidigt har hon ett minderårigt barn som måste ha någonstans att bo. Hen kan ju inte bo på gatan. Socialtjänsten måste då försöka ordna ett annat boende, vilket kan bli dyrt.
– Jag tycker att socialtjänsten och fastighetsägaren i tid borde ha satt sig ner och diskuterat fram en rimlig lösning.
Är detta ett unikt fall?
– Nej, tyvärr inte. Jag skulle önska att socialtjänsterna ofta var mer proaktiva. Det skulle kunna göra att sådana här situationer undviks i framtiden.