Socialtjänsten ordnade fram dyra lägenheter till behövande – tvingas betala tillbaka 500 000 till hyresgästerna

Stockholm Socialtjänsten i Stockholm ordnade fram lägenheter till nyanlända. Men hyrorna var höga och hyresgästerna krävde tillbaka 600 000 kronor av staden. Efter beslut i hyresnämnden och hovrätten tvingas nu staden betala tillbaka en halv miljon kronor i överhyra till sju hyresgäster.
Foto: Kristina Wahlgren/Kenneth Samuelsson

För att få fram lägenheter till nyanlända hyrde Stockholms stad 22 lägenheter i Rinkeby av ett företag. Socialtjänsten hyrde sedan vidare lägenheterna till bostadslösa nyanlända för ungefär samma hyra socialtjänsten själva betalade.

Men sju hyresgäster reagerade på att hyran var hög och gick till hyresnämnden och krävde totalt 600 000 kronor i återbetalning av staden.

Läs ocksåKalldusch för socialtjänsten i Stockholm – 7 hyresgäster kräver tillbaka 600 000 i överhyra

Betalade över 10 000 för 24 kvadrat

Efter beslut i hyresnämnden och hovrätten har Stockholms stad tvingats betala tillbaka överhyra till hyresgästerna. En av hyresgästerna som betalade över 10 000 kronor i hyra för 24 kvadratmeter fick tillbaka 105 833 kronor efter en dom i hovrätten.

Jonas Gunnarsson, stadsadvokat på Stadsledningskontoret i Stockholms stad, är den som har företrätt staden i tvisterna med Orimlig Hyra, som anlitats av hyresgästerna.

– Vi har betalat tillbaka cirka 500 000 till hyresgästerna, säger han.

Läs ocksåNekades bidrag – besökte flickvännen för ofta och handlade mat i fel kvarterEtt montage med en bild på ett trapphus, en svart silhuett av en person med kasse i handen och en bild på kvitto och miniräknare.

Lägenheter gick till nyanlända

Soheila Heidari chef för Område nyanlända, på Socialförvaltningen Stockholm stad, som ansvarar för stadens mottagning av nyanlända, har tidigare berättat att lägenheterna i Rinkeby har gått till nyanlända, en del från Ukraina.

Vad tänker du om att socialförvaltningen får betala tillbaka 500 000 kronor?
– Jag har inga åsikter om det utan det är ett beslut som hyresnämnden och hovrätten har fattat och som vi följer. Men det är olyckligt eftersom vi var tvungna att skaffa fram lägenheterna för att hjälpa nyanlända och människor från Ukraina och det här var det som fanns att hyra, säger hon.

Sekretess sätter stopp

Det är socialförvaltningen som ordnat fram lägenheterna men frågan vem som har betalat hyran är svår att reda ut på grund av sekretess. Vi får inget svar på frågan om staden gett bidrag till hyran och skattebetalarna i så fall får betala en gång till i och med återbetalningen till hyresgästerna.

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden men generellt är det så att saknar man egna medel, så kan man söka ekonomiskt bistånd och få sitt ärende prövat, säger hon.

I handlingarna i ett av ärendena i hyresnämnden lyfter staden dock fram att det är vanligt att dessa hyresgäster inte betalar hyran själv, utan att hyran vanligen betalas med hjälp av bidrag.

”Oavsett är detta särskilda förhållanden som har betydelse för bedömningen i det här ärendet” skriver stadens ombud Jonas Gunnarsson.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Färre nyanlända behöver bostad

Soheila Heidari berättar att situationen med nyanlända har förändrats rejält de senaste åren. Som exempel kom det 3460 personer år 2017 som staden skulle ordna fram bostäder till enligt bosättningslagen, sedan dess har det minskat och 2025 ska staden ordna fram bostäder åt 129 personer.

Utöver ska staden ordna fram bostäder till 149 personer från Ukraina enligt massflyktsdirektivet, att jämföra med 292 personer under 2024. Det gör att staden inte behöver hyra de dyraste lägenheterna längre.

– Idag finns ett överskott av lägenheter och därför kan vi välja vilka lägenhetsavtal vi ska säga upp och vilka avtal vi ska behålla, säger hon.

Hem & Hyra har sökt Orimlig Hyra, som företräder hyresgästerna, för att få en kommentar till besluten men även fråga vem som har betalat hyran – de har inte återkommit.

Fakta: Så får du tillbaka pengar om du betalat överhyra

Skyhög hyra i andra hand är inte ovanligt. Men den som betalat för hög andrahandshyra kan begära pengar tillbaka.

Den som misstänker att hyran är för hög kan kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Är lägenheten möblerad tillåts ett schablontillägg på hyran i första hand på cirka 10 procent.

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Den som inte är medlem kan själv vända sig till hyresnämnden. Se till att kunna visa upp foton, hyresavtal, inventarielista, kvitton och kontoutdrag.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflyttning. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalning av hyror upp till två år tillbaka i tiden vid oskälig hyra.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt.

Läs också Vandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten" Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.