Hela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer
Upprinnelsen är ett styrelsemöte som ägde rum i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän för snart två år sedan. Ledamöter hade olika uppfattning om hur Hyresgästföreningens värdegrund skulle tolkas, efter en regional konferens där en av dem reagerat starkt på hur folk uttryckte sig.
När saken kommer på tal på mötet kommer bland annat ”n-ordet” upp, enligt en ljudinspelning som Hem & Hyra tagit del av. En av deltagarna ifrågasätter exempelvis varför det skulle vara fel att kalla ett bakverk för ”n-boll”.
– För mig är det inget skällsord.
En annan konstaterar att man i olika sammanhang får stå ut med hur en del uttrycker sig.
– Vissa är så slängda i käften så dina öron hade vissnat.
Hem & Hyra har talat med Agneta Fasth, styrelseledamoten som valde att spela in mötet. Hon säger att syftet var att ha bevis på vad som blev sagt, eftersom hon var ensam om sin ståndpunkt, kände sig ifrågasatt och saknade någon på plats som skulle kunna stödja hennes version.
– Jag kände på mig vart mötet skulle barka hän. Ord skulle stå mot ord.
Ungefär samtidigt blåste det upp till storm inom region Västra Sverige, en djup konflikt som fortfarande pågår. Därför blev ljudfilen länge liggande kvar i Agneta Fasths mobil.
– Jag satt hemma och lyssnade på den ibland, för att bli medveten om vad som egentligen sades. Ibland kan man ju uppfatta saker fel. Jag var skrämd och lite rädd. Jag ville inte att det skulle användas i fel syfte, i det här politiska spelet, säger hon i dag.
Men genom gräsrotsinitiativet MetooHGF, där personer uppmanas att berätta om övertramp och sexuella trakasserier inom Hyresgästföreningen, har inspelningen nu nått regionens högsta nivå.
”Grova rasistiska och sexistiska kommentarer”
– I helgen fick regionstyrelsens arbetsutskott en ljudinspelning från ett styrelsemöte i en Hyresgästförening tillhörande Västra Sverige. Ljudfilen innehåller grova rasistiska och sexistiska kommentarer från flera personer, skriver regionen på sin Facebooksida.
– Hyresgästföreningen ser oerhört allvarligt på det som framkommit.
Det har fått till följd att samtliga sju ledamöter i Södra Bohusläns styrelse sedan i går, måndag, tills vidare är avstängda från alla förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen. En av dem, ordförande Alexander Hutter, sitter även i regionstyrelsen.
Han fick kännedom om avstängningen genom ett mejl under måndagen.
– Allting är skitjobbigt. Hela styrelsen är folk som lagt ner sin själ och hjärta. Det får man äta upp. Men det får väl ha sin gilla gång.
Alexander Hutter säger att han inte har hört den aktuella inspelningen. Men han säger sig känna igen att det förekommer rasistiska eller sexistiska sätt att uttrycka sig inom föreningen, även inom hans egen styrelse.
– Ja, det har ju funnits och finns fortfarande kvar i vissa sammanhang, jag är ju engagerad fackligt och även partipolitiskt. Det finns människor som gör övertramp. Men det är inom slutna rum för det mesta i så fall.
Känner du dig orättvist beskylld?
– Ja det kan jag lugnt säga. Och jag är inte ensam i min styrelse om att tappa engagemanget. Vi får se om de är intresserade av att hålla på. Det är den stora risken. Årsmötet vi hade i lördags, och så kommer detta.
Men är det inte rätt då, att slå vakt om hur man uttrycker sig?
– Givetvis. Vi har en värdegrund och folk är uppmanade att följa den, det är inget att snacka om. Oavsett kön eller etnicitet, självklart. Det är vår goda bok. Följer man den så klarar man av det här.
Och det tycker du att ni har gjort?
– Ja, det tycker jag. Sedan att vi har uttalat saker, det är beklagligt. Men det är den enskilda människan i gruppen.
Men så är det väl alltid, att det är en enskild människa som pratar?
– Jo, jo. Men det är ett egenansvar, självklart. Det finns ingen organisation i Sverige som har klarat av att följa värdegrunden hela vägen ut. Det är väldigt få som kan ställa sig upp och säga att ”det har vi lyckats med”. Vi har alltid individer. Det är alltid ett problem, när vi har människor.
– Och generationer har använt språket på olika sätt. Hur man har förminskat kvinnors roll i föreningen exempelvis, det är saker som har existerat. Det är därför värdegrunden har kommit till, för att ta bort det.
Tycker du att det går åt rätt håll, finns det en utveckling?
– Ja. Det är inte okej men vi jobbar på det, vilket är en väldigt viktig utveckling för nästa generation. Det är det som är det viktigaste, att man pratar om det och uppmärksammar det.
Nu ska regionstyrelsen granska fallet närmare, och därefter besluta om ”vidare åtgärder”. Detta arbete ska ske skyndsamt.
– Hyresgästföreningens värdegrund är väldigt tydlig med att vi står för alla människors lika värde. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet, diskriminering eller kränkande behandling i vår organisation, skriver regionen på Facebook.
Tills vidare tar regionstyrelsen över ansvaret för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.