Sofie vräktes tre gånger
Sofie flyttade in i enrummaren på Luthagen i Uppsala 2006. Problemen började enligt Sofie när värden blev osams med hennes pappa som också hyrde av samma privata hyresvärd.
Under hösten möter hon värden i hyresnämnden för tredje och förhoppningsvis sista gången, för kostnader de är oense om.
Två gånger tidigare har värden sagt upp Sofie och drivit ärendena vidare till hyresnämnden, men förlorat varje gång. I samband med detta har han skrivit kränkande om henne i inlagor till hyresnämnden, handlingar som är offentliga och som vem som helst kan ta del av. Han pekar ut henne och hennes familj som kriminella, och beskriver hennes utseende när hon var gravid. ”Tillsammans med XX:s senaste pojkvän följde en oplanerad graviditet, som gjorde att man nästan inte kände till henne till utseendet. Någonting ovanligt hade tydligen hänt eller gått fel och hennes kropp band eller innehöll mycket stora mängder vätska under och efter graviditeten”, skriver han bland annat.
Som skäl för uppsägning har han hävdat att hon orsakat en fuktskada i badrummet, gjort en otillåten ombyggnation och hyrt ut olovligen i andra hand.
– Badrummet är inte renoverat sedan 1960-talet. När man duschar så rinner det rakt in i väggarna, säger Sofie som egentligen heter något annat.
Skadan har anmälts till miljökontoret, som gett värden ett åtgärdsföreläggande.
Det senaste året har hon inte kunnat bo i lägenheten på grund av mögellukten.
– Allt det här har varit fruktansvärt. Och det han skrivit om mig, är inte det förtal? Men eftersom jag har skulder får jag inget annat kontrakt.
Nu har det dock ordnat sig med bostad för Sofie. Snart flyttar hon och sonen in i en tvåa där hennes mamma står på kontraktet.
En hyresvärd kan säga upp en hyresgäst på vilka grunder som helst. Men när ärendet ska prövas i hyresnämnden kan det visa sig att uppsägningen är ogiltig.
– Många hyresgäster blir uppsagda flera gånger utan grund. Det blir en påfrestande process för hyresgästen. Ofta visar det sig att hen inte behöver flytta, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen och juridiskt ombud för Sofie.
Ofta ligger personliga motsättningar eller tvist om hyran i botten.
Anna Hallberg vill att hyresvärden och Sofie ska förlikas.
– Egentligen har hon all rätt i världen att bo kvar, men han har skrämt bort henne genom sina upprepade processer, säger hon.
Hem & Hyra har förgäves sökt värden.
För att en hyresvärd ska få avhysa en hyresgäst krävs att hyresgästen låtit bli att betala hyran, upprepade gånger stört grannar eller på annat sätt förverkat sin rätt till hyreskontraktet.
Om hyresgästen motsätter sig vräkningen och anser att värden har fel, går det att överklaga vräkningen till hyresnämnden. Så längre prövningen ligger hos hyresnämnden har hyresgästen rätt att bo kvar i lägenheten.