Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla
Det är full aktivitet på gatan. Två hus står färdiga och hyresgästerna har flyttat in, medan arbetet pågår med nästa etapp. Rasim Delic har bott på gatan sedan 2007 och var en av dem som valde att flytta tillbaka till sin lägenhet efter renoveringen. Han är så nöjd med att ha fått ett helt nytt boende, även om det blivit dyrare än det var tidigare. Som helt nyopererad är han framför allt nöjd med att han nu kan ta sig ut och in betydligt lättare.
– Hiss, det hade vi inte tidigare, säger han och ler. Och allt har blivit så fint. Jag tycker Tranemobostäder har skött detta väldigt bra.
Allt är nytt, från stommen och ut till fasaden, solceller på taken, balkonger och nya soprum på gården.
Men det är inte bara nytt och fräscht. Området ska få tillbaka sitt gamla epitet som Tranemos bästa, om bostadsbolaget och polisen får bestämma. Nu satsar man på trygghet och lugn på gatan.
– Solgård har under en längre tid haft hyresgäster med olika behov och problem, säger Annika Björklund Fagrell, vd för Tranemobostäder. De har inte varit så många, men det har dragit med sig en svans som gjort att just det här området blivit negativt stämplat.
När det togs beslut om att renovera husen grundligt hade det föregåtts av en noggrann utredning, om det skulle vara billigare att riva och bygga nytt, eller om det skullelösa sig att renovera. Beslutet blev renovering, både för att det var billigare och för att det handlar om miljötänk, att använda det som finns. Så även om husen nu blir som nya har mycket återanvänts och sparats. Fräscha kök sparas för att användas vid andra renoveringar i beståndet, liksom dörrar och annat material.
– Ja, de har till och med sparat gångjärn, för att ha i reserv i andra hus, säger Annika Björklund Fagrell.
För att åka tryggheten har bostadsbolaget även jobbat med utemiljön, belysning, skymmande buskage och låsta dörrar med koder. Och nu kommer nästa steg, kommunpolisen kommer att göra något så ovanligt som att ta första steget för grannsamverkan i området. Erica Pettersson som jobbar som kommunpolis i Tranemo berättar att det är ovanligt att man har grannsamverkan i hyreshus och ännu mer ovanligt att det är polisen som tar initiativet. Grannsamverkan brukar oftast starta i villaområden och med de boende som engagerar sig.
– Vi har frågat medborgarna hur de upplever sin boendemiljö och det har visat sig att Solgård har upplevts som otryggt. Och statistiken visar att området sticker ut, narkotikabrott, stölder, dumpade bilar och en del våldsbrott, säger Erica Pettersson. Därför känns det extra kul att få starta grannsamverkansarbetet här.
Hon betonar att det inte är ett utsatt område, men att brottsligheten legat högre än i andra delar av kommunen.
Därför har nu polisen avgett ett medborgarlöfte där man lovar att synas mera i området, söka efter narkotika i gemensamma utrymmen och stötta de boende i att starta grannsamverkan.
– Ingen jag göra det här jobbet själva, inte polisen, inte hyresvärden, inte kommunen eller de boende. Men tillsammans kan vi göra det betydligt tryggare och bättre, säger Erica Pettersson.
Så nu startar arbetet att återupprätta Solgård till det statusområde det var när det byggdes på 1950-talet. Husen får högsta standard och tryggheten ska vara självklar. De boende ska får information om hur grannsamverkan fungerar. Bostadsbolaget, kommunen och polisen ska hålla en trygghetsdag och prata med de boende om trygghet.
– Det bygger ju mycket på att de boende engagerar sig, att man skapar nätverk där man pratar med varandra, säger Erica Pettersson. Sedan kan vi som poliser röra oss området.
Annika Björklund Fagrell säger att Tranemobostäder kommer att ha återkommande trygghetsvandringar med de boende, där hon även hoppas att Hyresgästföreningen engagerar sig, att man tittar på vad som kan förbättras.
– Om man gör det tillsammans och ser med olika ögon känner jag att det ger mycket mer. De som bor ser på ett sätt och vår personal ser kanske andra saker och tillsammans är målet att det ska bli tryggt och säkert. Jag hoppas väldigt mycket på vår gemensamma satsning, säger hon.
Annika Björklund Fagrell och Jan-Erik Svenningsson, som är ordförande i Tranemobostäder säger att man inte vänder ett områdes rykte i en handvändning, men att genom den omfattande ombyggnaden av Solgård och det trygghetsskapande arbetet kommer man bit på väg.
– Sedan gäller det ju att de som flyttar hit och bor här engagerar sig. Målet är att vända trenden och det känns redan nu som vi är en god bit på väg, säger de.
•Kontakta hyresvärden som ser om intresset finns bland de boende för grannsamverkan.
•Värden kontaktar den lokala polisen på orten där hyresgästerna vill samverka för trygghet.
•Polisen samlar till möte med boende och en kontaktperson utses. De boende utbildas i hur man
agerar vid misstanke om brott.
Tranemo är en tätort i Sjuhäradsbygden i södra Västergötland.
Cirka 11 800 invånare i kommunen.
Tätorten Tranemo växte till allra största delen fram mellan andra världskriget och 1980-talet.
Solgård var från början en jordbruksfastighet. Huvudbyggnaden låg där vårdcentralen ligger idag. Solgårdsgatan började bebyggas på 1950-talet när textilindustrin var stor i Tranemo. 1955 flyttade de första hyresgästerna in på Solgårdsgatan 9. Husen blev starten till Stiftelsen Solgårdsbostäder som 1993 blev Tranemobostäder AB.