Lägger ner kollo för utsatta barn: ”Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Solgårdens dagar i Hyresgästföreningens regi kan vara räknade. Regionen avvecklar sin verksamhet där. ”Hjärtat säger fortsätt, men hjärnan säger att det inte är ekonomiskt försvarbart”, säger Agnetha Andersson, ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.
Foto: Kajsa Wedberg/Karin Gistedt
Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

På sitt senaste möte beslutade en enhällig styrelse för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg att avveckla Solgården som ordinarie verksamhet för regionen.

– Det betyder att vi som region inte kommer att bedriva någon mer verksamhet där, säger Agnetha Andersson, som valdes till ny regionordförande i våras.

Läs ocksåSolgården tickar pengar medan försäljningen drar ut på tidenPeter Laang, regionchef vid Hyresgästföreningen hoppas att försäljningen av Solgården ska vara klar innan jul.

Sedan köpet av Solgården i slutet av 2015 har Hyresgästföreningen använt anläggningen till sommarkollo riktad till barn och unga bosatta i utsatta områden.

Sommaren 2019 var Madeleine Nyberg en av ledarna på Solgårdens kollo. Att ro och paddla var en av aktiviteterna.

På senare år ändrades inriktningen mot familjeläger där hela familjer kunde tillbringa sommarveckor på gården. Föreningens alla medlemmar har även kunnat hyra stugor och rum på Solgården om somrarna. Här har ordnats en rad bröllop och anläggningen har även använts vid Hyresgästföreningens interna möten, utbildningar och konferenser.

– Vi hade säkert kunnat använda Solgården ännu mer till sådana aktiviteter. Men hur fin anläggningen än är så har den sina begränsningar. Vi får till exempel inte samla fler än 75 personer i samlingslokalen, säger Agnetha Andersson.

Läs ocksåVar ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojektMagnus Tengberg och Cajsa Linderoth från Hyresgästföreningen knackar på hos hyresgäster i Mariestad.
Helena Karlsson, Philip Nordqvist och Lennart Derehag fikar före regionfullmäktige på Solgården våren 2018.
Helena Karlsson, Philip Nordqvist och Lennart Derehag fikar före regionfullmäktige på Solgården våren 2018.

Nu hoppas regionen att Hyresgästföreningen nationellt ska ta över verksamheten.

– Vi ska fråga förbundsstyrelse om de vill driva verksamheten på Solgården framöver. Kanske i form av nationell kolloverksamhet. Det är verkligen något vi önskar, för Solgården är en fantastisk plats med otroliga möjligheter, säger Agnetha Andersson.

Om förbundsstyrelsen säger nej blir det istället försäljning.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Då får vi dra igång en försäljningsprocess, säger regionchef Peter Laang, som tror att processen kring Solgårdens framtid ska vara klar före årsskiftet samt ett föreningen, vid en eventuell försäljning, kan få tillbaka de pengar man investerat.

När Hyresgästföreningen köpte Solgården var prislappen 4,5 miljoner kronor. Under de sju år som gått har verksamheten aldrig burit sina egna kostnader. Istället har kostnaden för driften, efter att intäkterna räknats av, legat på cirka en miljon om året. Därutöver har föreningen investerat ungefär lika mycket som köpesumman i kommunalt VA, solceller och annan upprustning.

En drivande kraft bakom köpet av Solgården var Hyresgästföreningens förre regionordförande, Lennart Derehag. Han avgick från sin post i våras och efterträddes då av Agnetha Andersson.

Tar ni det här beslutet så fort Lennart Derehag har lämnat?

– Nej, det har inte alls med saken att göra. Jag vet att Solgården låg Lennart varmt om hjärtat. Och jag har inte talat med honom om det här beslutet. Men jag tror att även han är införstådd i vilka prioriteringar vi behöver göra, säger Agnetha Andersson.

På frågan om varför beslutet tas just nu svarar Agnetha Andersson att det finns flera skäl. Dels slog pandemin hårt mot lägerverksamheten. Dels har kriget i Ukraina medfört en tuff ekonomisk situation med skenande inflation.

– Sedan har vi även ett beslut från Hyresgästföreningens senaste förbundsstämma som säger att föreningen numera ska ha en enda fastighetsorganisation. Det i sig gör det omöjligt för oss att själva äga fastigheter i regionen, säger Agnetha Andersson.

De pengarna som regionen sparar genom att lägga ner verksamheten på Solgården ska, enligt Agnetha Andersson, komma till direkt nytta för medlemmarna.

– Det kan handla om allt ifrån utåtriktade aktiviteter till mer utbildningar för våra förtroendevalda, säger hon.

I dagsläget är det två personer som arbetar på Solgården. Vad som händer för dem nu är ännu oklart.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna lösa det genom naturlig personalomsättning, säger regionchef Peter Laang.

Regionstyrelsen var, som sagt, enig i sitt beslut om avveckling. Ändå menar Agnetha Andersson att det inte var ett enkelt beslut att ta:

– Hjärtat säger att vi borde driva Solgården vidare. Men hjärnan säger att det inte är ekonomiskt försvarbart. I det läge vi befinner oss i nu kan vi inte fortsätta med en verksamhet som år efter år är en ekonomisk belastning för föreningen. Då måste vi prioritera sånt som gör större nytta för fler.

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.