Sollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön
Efter bara 16 dagar i Bostadsförmedlingens kö lyckades Nahidur Rahaman få ett första handskontrakt.
Lägenheten i Märsta centrum förmedlades efter rekordkort kötid. Efter drygt två veckor i kön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm erbjöds Nahidur Rahaman en nyproducerad hyrestvåa på 43 kvadrat.
Senast det förmedlades en lägenhet med så kort kötid var i augusti 2014 i Haninge, enligt Bostadsförmedlingen. Det gällde också en nyproducerad hyresrätt.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få en bostad genom kön. Vänner har sagt att jag måste vänta i mellan 10 och 15 år för att få något genom bostadskön, berättar Nahidur Rahaman.
– Jag har haft tur. Jag vet de som tvingas flytta runt några månader i taget. Kontrakt i andra hand är dyrt, säger han.
Han har vänner som tvingats bo på hotell för att de saknat boende. En kollega som just flyttat till Sverige för att jobba betalar en skyhög hyra för en liten etta i Solna.
– Man kan inte bo på gatan, konstaterar han.
Tidigare har han bott och arbetat i Taiwan och Österrike men aldrig haft problem att hitta boende på andra platser. Inte förrän han kom till Sverige.
Han flyttade till Stockholm för ett och ett halvt år sedan efter att ha blivit erbjuden ett jobb.
Sedan dess har han anmält sig till en mängd köer. Den senaste var Bostadsförmedlingen – och det visade sig ge blixtsnabb utdelning. Samtidigt hade han och hans fru precis fått beskedet att de skulle bli tvungna att lämna den hyreslägenhet som de delade med en annan familj.
– Vi ville inte fortsätta dela lägenhet med andra och visste inte vart vi skulle ta vägen.
Med det nya kontraktet slapp de bli bostadslösa och jaga vidare på andrahandsmarknaden.
– Du får en frihet med ett förstahandskontrakt och en egen lägenhet. Du betalar dubbla hyran i andrahand. Delar badrum, ibland med okända.
Alla har olika mentalitet, menar han. Det kan vara påfrestande och kan bli konflikter. Med ett förstahandskontrakt är det tryggare.
Tvåan på 43 kvadrat har en hyra på över 10 000 kronor i månaden.
Nahidur Rahaman tror att de 10-talet personer som stod före honom i kön tackade nej för att hyran är hög.
Det var ingen visning på grund av pandemin, utan han fick bara se bilder på lägenheten. Efter att ha skickat in intyg på att han tjänade tre gånger månadshyran och hade fast anställning kunde Nahidur Rahaman skriva kontrakt.
I början av juni flyttade han och hans fru Sadia in i lägenheten i centrala Märsta.
– Vi är väldigt glada för att vi fick en lägenhet i Märsta. Vi har vänner i området och vårt sociala liv här.