Sommarfester kan kosta skjortan om du stör

Halland ​Festnotan kan bli mycket dyrare än du räknat med. Hem & Hyras granskning visar att ett besök av störningsjouren kan kosta upp till 1 000 kronor.
Fester och hög musik är de vanligaste orsakerna till att grannar blir störda. Många bostadsbolag anlitar vaktbolag som åker ut på plats för att ta itu med problemet.

Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg är ett av dem.
98 procent av deras störningsanmälningar beror på hög musik och fester.

Läs ocksåSkickade falska varningsbrev till sina grannar – nu förlorar kvinnan själv hyreskontraktetFaksimil från tre olika brev, med texten "FALSK" i stora, röda bokstäver över. I breven skymtar text som "hålla sig till här i Sverige", "begära detta på ert språk", "hyresavtal till upphöra" och "Fastighetsavdokaterna".

– Om vi kan bekräfta att en hyresgäst har stört får den betala
1 000 kronor, det vill säga det belopp som det kostar oss att anlita vaktbolaget, säger FABO:s kundsamordnare, Hans Kröpl.

Varför tar ni ut en avgift?
– Om vi tar ut en avgift av den som stör tror vi att det kan ha en avskräckande effekt. Det verkar som att det fungerar och att folk tänker sig för.

Men trots att du fått en faktura är det inte säkert att du måste betala.

Läs ocksåHyresgäst ville skydda sin mamma från rök – slog annan man med yxaBilden visar två bilden, en genrebild på man som röker, och en silhouette av en yxa.

– För att bostadsbolaget ska få ta ut en avgift för utryckning vid störningar, ska detta finnas med som ett villkor i hyresavtalet, säger Hyresgästföreningens jurist, Evalena Agertoft.

 

Så mycket kan kalaset kosta där du bor
Eksta Bostads AB: 0 kr
Varbergs Bostads AB: 1 000 kr
FABO: 1 000 kr (1/1–31/5, 850 kr)
HFAB: 0 kr
Hyltebostäder: 0 kr
Laholmshem: 0 kr

Läs ocksåHög musik på gatan fick grannen att lacka ur – döms för misshandel

Tabellen visar störningsavgifter under 2010.

Fakta: Så gör du om du blir störd


Skriv dagbok. Anteckna tid och vilken typ av störning det gäller.
Ta kontakt med fler grannar. Spelar någon hög musik nattetid, är det troligen inte bara du som blir störd.
 Kontakta störningsjouren om det finns en sådan där du bor.
Hyresgästföreningen kan hjälpa dig i kontakterna med värden, och kan också ta ärendet vidare till hyresnämnden om störningarna inte upphör. Där är dagboks-anteckningarna, vittnesmålen och eventuella loggar från störningsjouren ett bra stöd.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också 73-årig man vräks efter att ha hotat granne med slagträ Efter elva år – nu stänger gymmet i Ewas hus: ”En sten föll från mitt bröst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.