Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp
Den 53-åriga pappan dog hastigt av hjärtstillestånd bara några dagar innan skolavslutningen i juni 2022.
Farföräldrarna Kerstin och Hans Lager har vittnat om hur uppslitande det varit för barnbarnen att förlora sin pappa.
Pappan Fredrik Lager var en känd dj och musikproducent och hans bortgång uppmärksammades på många håll i världen.
Pappans plötsliga bortgång
Dödsfallet var oväntat och försatte hela familjen i ett chocktillstånd.
Den då 18-årige Elijah hade bott flera år på heltid med sin pappa i lägenheten i Årsta i Stockholm.
Med stort stöd från farföräldrarna i Nynäshamn kunde Elijah bo kvar i lägenheten efter dödsfallet och gå färdigt gymnasiet. Farföräldrarna betalade hyran varje månad och stod för mat och annat nödvändigt.
Mamman bor osäkert
Den yngsta sonen på 11 år flyttade på heltid till sin mamma, till en liten bostad som inte kan rymma fler. Mamman har haft ett osäkert boende under många år.
På grund av den omskakande tiden kontaktades hyresvärden inte direkt vilket värden menade var ett regelbrott.
Trots att hyresbetalningarna löpte på gick hyresvärden Nanläg Fastighetsförvaltning vidare med en uppsägning av kontraktet.
Hävdade att bostaden hyrts ut i andra hand
Att Elijah bodde kvar i lägenheten som han vuxit upp i motsatte sig värden. Hyresvärden menade att han hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahand eftersom familjen inte meddelade värden att pappan avlidit just när det skedde. Det var så allvarligt att kontraktet skulle sägas upp, enligt värden.
Nanläg Fastighetsförvaltning hänvisade till att sonens ekonomi var för osäker. Men värden godtog inte farföräldrarnas borgen eller att mamman skulle flytta in och därmed stå för hyran, berättar Kerstin Lager.
När ärendet avgjordes i hyresnämnden gick nämnden på hyresvärdens linje och förklarade att värden hade rätt att säga upp kontraktet. Nämnden hänvisade till att det hade tagit för lång tid för familjen att ansöka om överlåtelse av kontraktet och att familjen saknade giltiga skäl. Familjen överklagade beslutet till Svea hovrätt.
Måste flytta ut
Hovrätten beslutade nyligen att hyresvärden inte kan säga upp kontraktet med hänvisning till olovlig andrahandsupplåtelse.
Samtidigt slog hovrätten fast att hyresrätten inte kan överlåtas till Elijah då han inte har en tillräcklig inkomst. Att farföräldrarna lovat gå i borgen räckte inte, enligt hovrätten.
Elijah måste nu flytta ut och lämna lägenheten där han flyttade in med sin pappa för tio år sedan.
– Nu kommer jag inte att få vara här mer. Mer än hälften av mitt liv har jag bott här. Det är här jag har haft mest tid med pappa. Det känns konstigt att säga hejdå till det, säger Elijah.
Samtidigt tycker han att osäkerheten också har varit svår. Nu vill han tänka framåt.
Hans farfar och farmor har hjälpt honom mycket under den här perioden.
– Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan dem. Jag vet inte hur de har orkat. De har tillsammans med andra hjälpt till med flytt och allting trots att de är gamla, säger han.
Tar ingen hänsyn till barnen
Hans Lager säger att beslutet från hovrätten kom som en kalldusch.
– Rätten tar ingen hänsyn till barnens situation.
Kerstin Lager säger att de hade hoppats att pojkarna skulle få bo kvar i hemmet tillsammans med sin mamma, som de själva önskat.
– Nu är vi tillbaka på ruta ett, två årshyror fattigare. Klart att det känns bittert och orättvist. Men vi gör allt för att det ska ordna sig för pojkarna. Nu flyttar Elijah in hos oss.
Hyresvärden: ”Inga kommentarer”
När Hem & Hyra ringer Anita Enblom på Nanläg Fastighetsförvaltning vill hon inte svara på varför de inte låter familjen bo kvar i lägenheten så länge hyran betalas.
– Ärendet är avgjort i hovrätten och jag har inga kommentarer. Du får ta kontakt med vår jurist.
Juristen Ulric Höij som anlitats av Nanläg Fastighetsförvaltning skriver i ett mejl att hyresvärden nekade överlåtelse för att sonen hade för låg inkomst i förhållande till hyran.
Han svarar inte på varför det inte räcker att sonens farbror och farfar gett löfte om att gå i borgen.
På frågan om varför de inte tagit hänsyn till barnens bästa så svarar Ulric Höij att ”sonen var myndig och inget barn”.
”Barnens skydd är svagt”
Johan Essén, juridiskt ombud för Elijah, menar att det är bra att hovrätten ansåg att familjens tragiska omständigheter är förmildrande och att hyresavtalet inte upphör på grund av otillåten andrahandsuthyrning.
– Däremot är det väldigt beklagligt att sonen inte fick ta över kontraktet, trots anställning, flera årshyror på sparkontot, borgensgarantier och att sönernas mamma skulle flytta in och dela på hyran. Jag anser att hyresvärden absolut kunde nöja sig med sonen som ny hyresgäst. Risken att hyresinbetalningar skulle utebli är nästintill obefintlig. Barnens skydd är fortfarande för svagt i den här typen av ärenden, säger han.
Det är inte självklart att barn som förlorar en förälder ska tvingas flytta. Hem & Hyra har skrivit om ett liknande fall som fick ett positivt slut. Där valde hyresvärden att låta sonen bo kvar efter mammans dödsfall. Pappan fick gå in som borgensman åt sonen som garant för att hyrorna skulle betalas.