Annons

Sönerna slogs med kniv – mamman mister lägenheten

Göteborg Kvinnan reste utomlands i nästan ett år. Under tiden slogs hennes söner med kniv och använde narkotika i lägenheten. Nu sägs hon upp.
Genrebild våld kniv knivslagsmål knivskärning.
Foto: Getty Images

Kvinnan skrev kontrakt på tvåan i nordöstra Göteborg i april 2022. Men redan ett drygt år senare kom tips till den kommunala hyresvärden om att lägenheten användes av någon annan.

Störningsjouren inledde en utredning och kunde konstatera att kvinnans vuxne son hade folkbokfört sig i lägenheten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När Störningsjourens personal ringde på öppnades dörren av en okänd man. Han hävdade att kvinnan befann sig i Trollhättan.

Störningsjouren bad mannen hälsa till henne att höra av sig snarast möjligt. Men kvinnan hörde inte av sig.

Befann sig utomlands

Då skickade hyresvärden en varning om uppsägning. Det fick kvinnans son att ringa upp och meddela att hans mamma befann sig utomlands.

Annons

Bostadsbolaget fick mejlkontakt med hyresgästen och bad henne skicka en bild på sina flygbiljetter. Biljetterna visade att hon hade lämnat Sverige den 31 juli 2023 och planerade att flyga tillbaka den 1 maj 2024.

Att hon lämnat landet för tio månaders tid och låtit sin son använda lägenheten självständigt under tiden är att jämställa med olovlig andrahandsuthyrning, anser hyresvärden.

Greps av polisen

En uppsägning skickades till kvinnan, som bestred den. Men innan saken hunnit prövas av hyresnämnden gjorde polisen flera tillslag mot lägenheten.

Första gången berodde det på att kvinnans son hamnat i knivslagsmål med sin bror. Brodern greps av polisen.

Andra gången uppehöll sig flera misstänkt narkotikapåverkade män i trappuppgången. En granne vågade inte gå hem eftersom personen upplevde männen som så hotfulla. Sonen som var skriven i lägenheten misstänktes efter polisinsatsen för ringa narkotikabrott och dömdes senare till dagsböter.

Annons

Slutade betala

När uppsägningen till sist nådde hyresnämnden hade kvinnan både ändrat sin folkbokföring så att hon inte längre var skriven i lägenheten, och slutat betala hyran för den. Ingen hyra hade kommit in för mars, april eller maj 2024.

Nämnden konstaterar att det är uppenbart att kvinnan saknar behov av lägenheten och att hon utan värdens tillåtelse upplåtit den till andra. Men hyresskulden i sig är skäl nog för att kontraktet ska upphöra. Därför ger hyresnämnden värden rätt att säga upp kvinnan på den grunden.

Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Hyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräks Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Flyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten Olovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.