Sonja fastnade i hissen och krävdes på 80 000 för skadegörelse – nu slipper hon betala

Stockholm Ikano Bostad backar från kravet på att Sonja ska betala 80 000 kronor för skadegörelse på en hiss som fastnat. "Jätteskönt. Jag har ju inte gjort något med hissen", säger en lättad Sonja.
Kvinna som öppnar hissdörr
Foto: Mikael Bergling
När Sonja fastnade i hissen med en gravid kvinna och en liten pojke tryckte hon på larmknappen berättar hon. Efter det fick hon ett krav från hyresvärden på 80 000 kronor - en summa som hon nu slipper betala.

Hem & Hyra berättade i höstas hur familjen Kamprads bostadsföretag Ikano Bostad återkommande krävt Sonja på 80 000 kronor i kompensation för skador på en av bolagets hissar.
När hon vägrat betala, har bolaget skickat kravet vidare till inkasso.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man i stället för att kommunicera väljer att skicka en bestriden faktura till inkasso. Dessutom inte en utan två gånger efter det ursprungliga bestridandet, säger Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström.

Läs ocksåDyrt för värdar att inte hyresförhandla – får betala skadestånd: ”Närmast ren lagtrots”En husfasad och en lagbok.

Problem med hissen

Sonja, som vill vara anonym och heter något annat i verkligheten, har bott i en av Ikano Bostads hyresfastigheter i södra Stockholm i nästan två decennier och berättar att det återkommande har varit problem med fastighetens hissar, ibland allvarliga sådana.

Så sent som häromåret underkändes åtminstone en av dem i samband med besiktning och belades med körförbud.

Blev fast i hissen

När Sonja strax före julen 2023 åkte i en av hissarna stannade den plötsligt.

– I hissen fanns då, förutom jag själv, bland annat en höggravid kvinna och en liten pojke. Jag tryckte på nödtelefonen och berättade för den som svarade att vi stod stilla. Personen frågade efter mitt namn, vilket jag sade, och bad oss därefter att vänta. Hjälp skulle komma.
– När hjälpen dröjde blev vi som var instängda i hissen rädda och oroliga. Några skrek och ropade efter hjälp.

Efter ungefär en timme öppnades hissdörren utifrån.

– En man hjälpte oss ut. Jag vet inte vem det var, men förmodligen någon som hade hört ropen.

Läs ocksåHyresgäst orsakade spisbrand – slipper skadestånd på grund av värdens miss: ”Snäv tolkning”Tvådelad bild: Till vänster närbild på ljusbruna hönsägg i en äggkartong. Till höger: eldslågor. En hyresgäst dömdes för att ha orsakat en spisbrand, men slapp skadestånd eftersom bostadsbolagets vd inte hade rätt att färeträda bolaget utan fullmakt, enligt tingsrätten. Det finns dock fler chanser för bolaget att kräva in skadestånd.

Fick faktura av värden

Några månader senare fick Sonja en faktura från Ikano Bostad på 79 162 kronor ”för skadegörelse på hiss och hisskorg den 18 december 2023”.

– När jag ringde bolaget och förklarade att jag inte förstört någon hiss fick jag till svar att ”vem skulle det annars ha varit” och att det bara var att betala eller berätta vem som orsakat skadorna.
– Men det vet inte jag, annat än att det inte var jag. Hissdörren öppnades av någon utifrån. Jag var inne i hissen.

Vägrade betala

När Sonja vägrade betala fakturan överlämnade Ikano Bostad den till en inkassofirma.

– Jag uppmanade henne att bestrida kravet och skrev även ett brev till hyresvärden där jag förklarade att vandalism av en hiss är ett brott som bör polisanmälas om man vill ha ett skadestånd, berättade Jens Waldenström i höstas för Hem & Hyra.

– En hyresvärd kan inte kräva skadestånd av sina hyresgäster hur som helst. Anser Ikano Bostad att Sonja har gjort sig skyldig till skadegörelse bör bolaget polisanmäla saken och inom ramen för en eventuell brottmålsprocess yrka på skadestånd. Ett annat alternativ är att stämma Sonja civilrättsligt och den vägen få fastställt om och vad hon i sådana fall är skyldig att betala. Ikano Bostad väljer i stället att skicka inkassobrev efter inkassobrev. Dessutom på allt högre belopp.

Ikano Bostad släpper kravet

Ikano Bostads kommunikationschef Charlotte Kjellberg ville i höstas inte ställa upp på en intervju med Hem & Hyra. I ett mejl till tidningen skrev hon bland annat att ”vår utredning har visat att hyresgästen, tillsammans med andra kopplade till lägenheten, agerat på ett sätt som resulterat i skadan”.

– Jag har nu fått besked från Ikano Bostad att de inte längre har några krav på mig. Jag behöver inte betala något, berättar en glad Sonja.

Slutsatserna i bostadsbolagets utredning gäller alltså inte längre.

När Hem & Hyra på nytt försöker få en intervju med Ikano Bostads Charlotte Kjellberg svarar hon via mejl bland annat att bolaget ”behöver göra bedömningar från fall till fall. Vi har nu valt att lägga ner ärendet”.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Ovanligt ärende hos Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens jurist Jens Waldenström är kritisk till Ikano Bostads agerande.

– Det händer att folk fastnar i hissar. Men jag har aldrig varit med om att en hyresgäst behöva betala 80 000 kronor för att ha larmat om att en hiss har stannat.

– Jag tycker att det är extra anmärkningsvärt att bolaget, efter att hyresgästen bestridit kravet, inte tar fallet vidare till domstol för avgörande utan fortsätter att skicka fakturor

Varför för man så?

– Det vet inte jag. Förmodligen bedömde man det inte som troligt att man skulle vinna i domstolen men ville ändå ha betalt.

Är det vanligt att bostadsföretag agerar så här?

– Vi har ofta mål som gäller krav från värdar på hyresgäster. Men enligt min erfarenhet brukar stora bostadsbolag agera seriösare än så här. Att gång på gång gå till inkasso utan att få fordran fastställd strider dessutom mot god inkassosed.

Läs också Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd Sparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.