Sophämtning – ett riktigt hästjobb för Linda
– Såja, såja.
Kusken Martin Grahn drar i tömmarna när ardennerhästen Linda blir alltför ivrig och vill trava i väg.
– Duktigt, bra gumman.
Martin berömmer hästen när hon äntligen saktar in.
Det är tidig förmiddag en dag i början av veckan. Sopvagnen gnisslar lite, annars är det enda som hörs det klapprande ljudet av hästhovar som ekar mellan höghusen.
– Jag tyckte det var helt surrealistiskt när jag hörde det första gången. Ljudet av hästhovar här mitt i bostadsområdet. Det är helt underbart, säger Marin Grahn.
Han är praktikant och går sin sista termin på den två år långa kuskutbildningen. Hästen Linda är Ivan Vargas. Hon är en av hans tre hästar som hämtar sopor i Malmöområdena Holma, Augustenborg och Örtagård på Rosengård.
I tio år har Ivan Varga kört brännbart avfall med hästarna efter att en av cheferna på det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö nappat på hans förslag. Då klippte Ivan och hästarna gräs i en annan del av Malmö åtta månader om året och behövde fler uppdrag.
– De där andra fyra månaderna måste man också överleva, säger Ivan Varga.
Inspirationen kom från Jönköping där ett hästekipage hämtar kartonger. Men annars lär Ivan och hans hästar vara unika i landet. Ingen annan hämtar brännbart avfall på det här viset.
– På den vägen är det, säger Ivan Varga.
Det är förstås miljövänligt. Affärsidén har fört dem till klimatmässan i Paris. All gödsel används på odlingslotterna som ligger i utkanten av området. Men det är inte bara det. Hästarnas närvaro gör skillnad i området. Det håller även MKB:s miljöstrateg Jenny Holmqvist med om.
– Vi gillar våra hästar och det väldigt uppskattat av hyresgästerna, säger Jenny Holmqvist.
Det som från början egentligen handlade om ett praktiskt problem i annars bilfria områden handlar idag mer om de extra värden som hästarna tillför.
– Det är ett fint inslag med levande djur i området. Ofta är kanske avfallshantering inte det som engagerar folk mest men det här blir ett sätt att skapa en mer positiv bild av det här med sophantering, säger Jenny Holmqvist.
Ivan Varga förklarar:
– Den sociala biten är lika viktig.
Martin Grahn håller med.
– Hästen ger mervärde till alla som bor här.
Martin håller in hästen. Kollegan Alexandra fäller ner rampen på vagnen och drar av de tomma sopkärlen och fyller på med fulla kärl. Bakom vagnen fäster hon ytterligare tunnor på led.
Sen går turen vidare ut från området, till en större container där de tömmer ut alla sopor.
Längs ekipagets rutt ligger tre förskolor. Alla barn vet vad hästen heter.
– Vårt jobb är inte bara att köra häst. Vi hjälper till, berättar hur man källsorterar. Vi har många roller, säger Ivan Varga.
– Det är skitsamma för mig om jag kör sopor eller människor i vagnen. Jag ska utföra ett arbete. Det är körningen inne på området och mötena med alla människor som betyder något.
- Lilla Gubben. Pippi Långstrumps prickiga häst. Han fick sitt namn först i filmerna. Det var Inger Nilsson, som spelade Pippi, som kom på det.
- Hero. Fantomens vita häst.
- Jolly Jumper. Den tecknade seriefiguren Lucky Lukes häst.
- Thumbelina. Världens minsta häst. 43 cm hög.
- Billy Boy. Bamses häst sedan 1974.
- Black beauty. Roman från 1877 av Anna Sewell. Har filmatiserats flera gånger.
- Sleipner. Guden Odens åttafotade häst.
- Vi slänger 4,8 ton hushållssopor varje år. Men mest avfall kommer från industrin. Allra värst är gruvindustrin.
- Enligt FN slängs det totalt 931 miljoner ton mat varje år i världens alla länder.
- Det tar lång tid för naturen att bryta ner skräp. Glas tar en miljon år. En fimp tar upp till fem år.