Sopigt att ändra för sopor utan dialog
För en knapp månad sedan stängdes miljörummen i Rosta. I stället har man övergått till markbehållare. Men förändringen skedde helt utan dialog med hyresgästerna. Och den enda information hyresgästerna fick var ett anslag i trapphuset.
– Soprum och tvättstugor det är det som alltid engagerar. Då är det ju viktigt att vi får vara med och bestämma. Nu har vi inte fått vara med och haft något boinflytande alls och informationen innan var dålig, säger hyresgästen Pontus Lagerström som är aktiv i Hyresgästföreningen i Örebro.
Vissa hyresgäster verkar helt ha missat att miljörummen stängs och har ställt soporna utanför de numera låsta rummen.
När Örebrobostäder dessutom satte upp en lapp i trappuppgångarna med rubriken ”Skärpning!” med kritik av att sorteringen sköttes dåligt, blev Pontus Lagerström arg (Se fil till höger).
– Jag blev så upprörd att jag tog ner lappen. De kan ju inte skälla på oss när det är de själva som inte gått ut och berättat hur den nya sopsorteringen fungerar, säger han.
Han visar runt bland de nya sopsorteringskärlen när en kvinna kommer ut med komposten. Hem & Hyra frågar hur hon ser på tillkomsten av de nya markbehållarna.
– Det är skit, rent ut sagt! Jag stödjer idén med ny sopsortering, men vi har inte fått vara med och påverka och har inte fått någon annan information en den som sattes upp i trapphuset, säger kvinnan.
Ingrid Tekin är Öbo:s distriktschef i Rosta. Via mejl svarar hon att de mycket riktigt inte hållits några boinflytandemöten, men att hon tycker att de fått in tillräckligt med synpunkter genom en hyresgästenkät.
– De kan ju inte jämföra ett boinflytandemöte med en enkät. En enkät innebär ju ingen som helst dialog. Vid ett möte kan ju någon komma med en idé som någon annan spinner vidare på, säger Pontus.
Några av de tidigare miljörummen har gjorts om till källsorteringsrum. Det betyder att Öbos hyresgäster får betala för kostnaden av tömningnen.
– Vi betalar redan en förpackningsavgift som ska gå till återvinning – men det här innebär att vi får betala två gånger, säger Pontus kritiskt.
Öbo menar dock att det i stället innebär även en ekonomisk vinst.
– Vi en rättvisare taxa med markbehållare eftersom vi betalar per kilo istället för per kärl. Innan var det så att även om kärlet inte var fullt, betalade vi för ett helt kärl. Vi tror att hyresgästerna kommer att sortera mer nu i och med närheten till stationerna. Det leder till lägre kostnad eftersom vi betalar för vikten. Och vi kommer tömma på färre ställen än innan, menar Ingrid Tekin.
Kostnaden för hämtning av återvinningen i Rosta blir 2,65 kronor per hushåll och vecka. I det ingår även hämtning av kartong och tidningspapper.