Sopslarv kan ge höjda hyror
Under sommaren skickade Östgötaporten ut ett brev med en uppmaning till sina hyresgäster i Norrköping om att slänga soporna på rätt ställe. Detta efter att flera hyresgäster klagat på skräpiga soprum, där många soppåsar slängs utanför kärlen.
”Den som ertappas med att slänga sopor i vårt bostadsområde riskerar, förutom polisanmälan, att debiteras kostnaden för borttransport. Om detta fortsätter kommer vi att vid nästa hyresförhandling påkalla höjning av hyrorna pga ökad nedskräpning och ökade kostnader”, skriver Östgötaporten i brevet.
Men den lokala hyresgästföreningen i Södra Atrium är kritisk till hyresvärdens brev.
– Det är ett märkligt sätt att kommunicera med sina hyresgäster. Vill man använda nedskräpningen som argument för att höja hyrorna så kan vi hitta flera argument för att hyrorna ska sänkas, säger Christian Karlström, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Enligt hyresgästföreningen finns det flera brister i skötseln av Atrium-området.
– Det finns flera felanmälningar som inte åtgärdas, den yttre miljön sköts inte och det är underbemannat så de anställda hinner inte med, förklarar Christian Karlström.
Men Östgötaporten håller inte med om föreningens kritik. Enligt bolaget pågår en upprustning av den yttre miljön i Atrium och det utskickade brevet ska inte uppfattas som något hot.
– Det är hyresgästerna som påkallat att de vill att vi tar tag i det här. Vi har ökat tillsynen vid soprummen och har köpt in extra städning och tillsyn. Men även hyresgästerna har ett ansvar för hur de slänger sina sopor, säger David Lood, regionchef på Östgötaporten.
Kommer det leda till höjda hyror?
– Som med alla kostnader, ökar dem så kan det vara med och påverka hyrorna. Det är inget konstigt, men vi får se vad som händer.
Har ni sett någon effekt än av brevet?
– Det är för tidigt att säga, det har gått två och en halv vecka sedan det skickades ut. Vi har hittills fått en del positiv respons, bland annat från en annan lokal hyresgästförening som har engagerat sig och vill hjälpa till att få ordning och reda, säger David Lood.