Annons

Efter kritikerstormen – styrelsen i Sotenäsbostäder beslutar att ogiltigförklara misstänkt jävsrekrytering

Sotenäs Sotenäs bostäder kritiserades för jäv och korruption efter att bolagets tidigare styrelseordförande João Escudeiro rekryterats som driftchef utan att tjänsten utannonserats. Nuvarande vdn menar att allt gått rätt till, men vid ett styrelsemöte under torsdagskvällen beslutades att avtalet inte är giltigt då det finns en misstänkt jävsituation.
Foto: Sotenäsbostäder
Vaste Rolfsson presenterades i början av året som ny vd för sotenäsbostäder. Nu kritiseras han för att ha anställt den tidigare styrelseordföranden, João Escudeiro, till sin tidigare post som driftchef.

Sotenäsbostäders tidigare styrelseordförande, João Escudeiro har fått jobbet som driftchef i bolaget, men tjänsten utannonserades aldrig och nu kritiseras bolaget för jäv och korruption.

– Det stämmer väl överens med den internationella definitionen av korruption. För att hitta den bästa personen för jobbet borde man genomföra en öppen rekryteringsprocess, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Kritiserad rekrytering

I början av året meddelade Sotenäsbostäder att Vaste Rolfsson, då chef för drift och kundservice, skulle bli ny vd Styrelseordförande på den tiden var João Escudeiro (S).

– Jag är väldigt nöjd med att Vaste Rolfsson tar över VD-posten när Tomas Reuterberg har beslutat sig för att lämna bolaget. Det borgar för en kontinuitet i vårt fortsatta arbete framåt , sa João Escudeiro (S), ordförande i Sotenäsbostäders styrelse på bostadsbolagets hemsida när nyheten gick ut.

Nu, bara månader senare, har den tidigare chefen för drift- och kundservice, Vaste Rolfsson rekryterat den tidigare socialdemokratiska styrelseordföranden, João Escudeiro till rollen som ny driftchef.

Läs ocksåLättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

– Jag vill inte kommentera eller bemöta någon kritik förutom det vi har gått ut med på vår hemsida. Vi har inte brutit mot några regler eller riktlinjer i den här rekryteringen säger Vaste Rolfsson.

Professorn i förvaltningsrätt, Olle Lundin, menar att mycket tyder på att det kan röra sig om korruption och jäv när vdn Vaste Rolfsson tillsatte den tidigare styrelseordföranden João Escudeiro som driftchef.

Headhuntad

– Vi har gjort en så kallad ”headhunting process, så som man arbetar med rekrytering av chefspersoner. Idag sker i regel inte någon annonsering i traditionella dagstidningar utan det är helt enkelt ”headhunting process” som gäller, säger Vaste Rolfsson i en intervju på Sotenäsbostäder egen hemsida.

Tjänsten annonserades aldrig ut. Enligt intervjun på Sotenäsbostäders hemsida så har Vaste Rolfsson sedan mars kontaktat personer i sitt nätverk för att hitta en lämplig kandidat. Under april intervjuades ett antal personer, men då fanns inte João Escudeiro med bland de intressanta kandidaterna.

Annons
Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

– Nej, men det var kort därefter som João tog kontakt med mig och anmälde sitt intresse för tjänsten, säger Vaste Rolfsson i intervjun på Sotenäsbostäders hemsida.

Han bedömdes då vara så pass intressant för rollen att han erbjöds tjänsten som driftchef.

– Det är sällan som man känner den bästa kandidaten till ett jobb, så det är rätt naturligt att man går via exempelvis ett rekryteringsföretag när det kommer till en chefsroll. Det är uppenbart problematiskt, det verkar ju som om att det finns en relation mellan han som skött processen och han som fått jobbet. Men frågan är huruvida de faktiskt gjort något fel? Ute i kommuner och inte minst i kommunala bolag så är det lite laglöst land. Där kan man hålla på så här och lattja utan att det händer något, det är ganska deppigt, säger Olle Lundin.

Bryter mot riktlinjer

Sotenäs kommun har en egen policy från 2016 för arbete mot mutor och jäv. Policyn gäller i varje förvaltning, bolag eller stiftelse där Sotenäs kommun är förvaltare eller utser en majoritet av styrelsen. I ett kommunalt bostadsbolag är det kommunfullmäktige som utser styrelsen, vilket innebär att policyn även gäller för Sotenäsbostäder. I policyn står det bland annat att ”tjänsteutövningen ska därför inte påverkas av släktskap, vänskap eller andra privata relationer.”

– Jag har inte varit inblandad i det här ärendet, vi måste ta reda på om det råder ett jävsförhållande här och hur det har gått till när de tillsatt tjänsten. Det vanligaste sättet att tillsätta en chefstjänst är mycket riktigt via ett rekryteringsbolag, säger Jan Ulvemark (S), ordförande i kommunfullmäktige i Sotenäs.

Vaste Rolfsson tycker själv att det rör sig om ett skolboksexempel när det kommer till rekryteringar.

–  Ja, med tanke på att jag arbetat med rekrytering av chefspositioner under mer än tjugor år så är det här min hemmaplan. Jag har medverkat vid ett antal rekryteringar i vårt närområde där jag numer blivit kollega med andra vd:ar som jag tidigare varit med att rekrytera till andra kommunala och privata bolag, säger han på bolagets hemsida.

Annons

Oppositionen i Sotenäs bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har krävt att rekryteringen ska göras om.

– Vi i styrelsen kräver att rekryteringen ska göras om. Om det föreligger en jävssituation så är frågan om avtalet är giltigt. Vi ska diskutera det här på styrelsemötet och om vi kan enas i att rekryteringsprocessen ska göras om så är problemet löst, annars måste vi gå vidare med detta till ägarna. Vi i styrelsen fick inget veta innan avtalet var påskrivit på ett beredande möte i augusti, varför gör man så? Drygt var femte sotenäsbo bor hos oss i Sotenäsbostäder, det är klart att det påverkar dem, säger Pär Eriksson (C) som sitter i styrelsen för Sotenäsbostäder.

Extrainsatt styrelsemöte

Under torsdagskvällen hölls ett extra styrelsemöte som tog vid där det tidigare slutade, nämligen vid frågan om rekryteringen av João Escudeiro. Strax efter 21:00 avslutades mötet och det stort klart att anställningsavtalet ogillas och att anställningen ej kan genomföras.

– Beslutet är att vi misstänker att en jävsituation har uppstått och kommer i morgon att kalla ägarna till ett möte för att informera om situationen och bolagets åtgärder, säger Pär Eriksson (C).

I och med detta så ogillas avtalet och anställningen kan inte genomföras.

– Ordföranden har nyttjat sin position för egen vinning. Vi redovisar bara styrelsens beslut, inte voteringar eller diskussioner. Olika uppfattning finns, säger Pär Eriksson.

Läs också Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag Hel kommun utan ström - så drabbades hyresgästerna Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.