Span på underhållsbrister utanför Älmhult

Älmhult JR Fastighet i Älmhult specialgranskas av Hyresgästföreingen. Flera besiktningar görs och krav på åtgärder väntas komma.
Foto: Annika Wallsson
, , , , , , , , ,

Fönster där kylan drar in, fasader som vittrar sönder, farliga trappor, trasiga fönster, armatur som inte kan hängas upp för elkablarna hänger fritt, tapeter som sett sina bästa dagar, liksom golv. Misstänkt mögellukt i källare.

Hem & Hyra hängde med när Hyresgästföreningen besiktade i fyra av JR Fastigheters lägenheter på två orter utanför Älmhult. Samtliga lägenheter köpte JR Fastigheter av Älmhultbostäder 2007. Redan då var behovet av underhåll stort i lägenheterna, men inget tycks vara gjort sedan dess. Husen är från 1950-talet och möjligen 1960-talet.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

– De är många som ringt och klagat till oss och vi ska besiktiga i fler lägenheter men alla är inte hemma i dag, berättar Sara Heikkinen när vi närmar oss Älmhult.

I en av lägenheterna kan man känna den kalla utomhusluften dra in från fönstret, och inom kort börjar fötterna bli iskalla av golvdraget.

– Jag bad om lister för tre år sedan och det drar så kallt på golvet. Jag har skor på mig, annars går det inte. Du kan ju tänka dig när det är över 20 minus ute, säger hyresgästen och fortsätter:

Läs ocksåTvå decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här”Anna Patzauer Personne, Kintu Kawumba, Gunilla Silverun och hennes hund Nina kommer gående mot kameran på en oasfalterad väg som ser ut att vara blöt. Bakom dem syns ett gult tvåvåningshus. Runt omkring dem höga buskar och träd utan blad. De så kallade skandalhusen i Tobo finns med på Hem & Hyras Värsta värden-lista.

– Underhållet är inte i ordning, det är bekymmersamt och vi har ingen vaktmästare heller. Det är ingen som ser efter och håller ordning här, till exempel i tvättstugan.

Hyresgästens granne säger:

– Jag tror att förtroendet för JR Fastighet vid det här laget är rejält lågt bland hyresgästerna.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

En annan hyresgäst berättar att hen knappt ringer och ber om hjälp längre, det lönar sig inte.

– Jag fixar det själv i stället, för de gör det ju inte. Snart målar jag fasaden själv, det ser så bedrövligt ut. Och vi har en torktumlare som inte fungerat på åtta månader, men det får gå ändå.

Ytterligare en hyresgäst berättar:

– Vi hyresgäster får veta att de inte har råd, att de lever på svältgränsen. De här elsladdarna som sticker ut från taket, det ringde jag och felanmälde för sju månader sedan.

Hyresgästföreningens jurist Sara Heikkinen säger att hennes misstankar om bristande underhåll blivit befästade efter besiktningarna.

– Mitt intryck är att alla fastigheter som vi besökt i dag har ett flertal brister som bör åtgärdas omgående, sedan är det av olika brådskande karaktär. Vissa brister ser vi är återkommande, till exempel elen och uttagen, säger Sara Heikkinen.

Hyresgästföreningen ska inom kort ha ett möte kring hur föreningen ska gå vidare.

– Vi ska försöka förhandlingsvägen men om det inte åtgärdas så ansöker vi om åtgärdsföreläggande. Det här blir en gemensam insats mellan juridik och förhandling hos oss, säger Sara Heikkinen.

Förutom åtgärder kan även krav på hyresnedsättning bli aktuellt.

– Det är klart att hus från 50-talet inte har samma standard som 1980. Och man kan inte räkna med nystandard. Det är inte lönsamt att byta allt, det går inte att byta fönster och tak, det går inte ihop, säger fastighetsägaren Johnny Ivarsson och fortsätter:

– Men jag håller inte med om att det är svårt att få hjälp, men det kan vara saker som vi säger nej till. Du säger nog inte heller ja till allt dina barn vill ha, ibland måste man säga nej. Och på 50-talet så hängde kablarna faktiskt ut från taket.

Ivarsson välkomnar att Hyresgästföreningen förmodligen kommer att kalla till förhandling.

– Det är jättebra, låt dem kalla oss. Och jag ställer gärna upp och gör besiktning med Hyresgästföreningen och med hyresgästerna.

Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Svårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.