Annons

”Spårlöst inbrott” direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

Arvika Tjuvarna stal grejer värda över 100 000 kronor. Men Niklas Guttman får inte ut en krona på försäkringen – det saknas brytmärken på dörren. Det spelar ingen roll att fler än hyresvärden hade tillgång till huvudnycklarna.
Foto: Privat
Niklas Guttman får ingen ersättning från sitt försäkringsbolag.

Vid nyår flyttade Niklas Guttman i Arvika in i en evakueringslägenhet eftersom hans ordinarie bostad renoveras. Lägenheterna ligger i samma hus, men i olika portuppgångar.

Flytten sköttes av en flyttfirma men vapnen som fanns i Niklas vapenskåp bar han själv.
– Dem lämnade jag aldrig ur sikte, säger Niklas vars stora intresse är jakt.

Läs ocksåTog fastighetsförvaltarens nycklar – stal sedan vin från grannarEn kvinna bröt sig in i ett pars lägenhet och stal vin.

Efter flytten for han till Stockholm på minisemester i ett par dagar.

Bedrövlig syn

En bekant fick nyckel till lägenheten för att kunna ta hand om Niklas katt.

När Niklas kom hem den 7 januari möttes han av en bedrövlig syn. Någon hade tagit sig in i lägenheten, hittat nyckeln till vapenskåpet och tömt det. Bytet blev bland annat fyra jaktgevär, en jakt- och tävlingspilbåge, ammunition och pilar.

Läs ocksåHyresvärden monterade bort dörrbromsen – Marianne, 88, föll och skadades allvarligtMarianne Nordhausen krossade armbågen och fick en fraktur på nyckelbenet när hon föll. Men värst av allt var att hennes höftprotes förstördes. "Jag har fått bestående men", säger hon.

Dessutom försvann nycklarna till hans ordinarie lägenhet, evakueringslägenheten och till garaget. Det gjorde att hyresvärden krävde honom på 8 000 kronor för byte av lås.
– Och så tog de min gamla dator. Det tråkiga är att jag hade alla mina bilder och filmer från mina jaktresor i den, säger Niklas.

”Det är lite mysko”

Han tycker det är konstigt att stölden skedde just i samband med renoveringen och att han flyttade.
– Jag har bott här i huset i 22 år och alla i Arvika vet att jag jagar och har vapen hemma. Det är lite mysko att stölden skedde direkt efter att jag har flyttat, säger Niklas utan att peka ut någon eller några personer.

Han uppskattar värdet på det stulna till minst 108 000 kronor.

Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.
Kofot är det klassiska inbrottsverktyget, men tjuvarna som stal Niklas vapen har inte använt sig av det.

Polisen ser allvarligt på vapenstölder och inledde omgående en utredning. Grannar och flyttbud hördes och man begärde ut loggar på vilka taggar som passerat porten till uppgången. Men brottet är fortfarande olöst och förundersökningen nedlagd.
– Vi har verkligen nystat i det här, säger förundersökningsledaren Ann-Sofi Elofsson vid Arvikapolisen.

Hon bekräftar samtidigt att polisen inte har några synpunkter på hur Niklas förvarade sina vapen och nyckeln till vapenskåpet.

Annons

Ny kalldusch

Polisens tekniker och senare även utredaren från Niklas försäkringsbolag, Länsförsäkringar, konstaterade samma sak: Det saknades brytmärken på porten och ytterdörren.

Det gjorde att Niklas senare fick en ny kalldusch – han fick ingen ersättning från Länsförsäkringar.

Finns det inga brytmärken, ett förstört lås eller andra uppenbara spår efter ett inbrott måste en försäkringstagare nämligen bevisa att det varit ett inbrott.

Det är en rättspraxis som gäller för alla som har en hemförsäkring.
– Bevisbördan ligger på försäkringstagaren. Han eller hon måste göra sannolikt att det har skett ett inbrott och saknas brytmärken kan det vara svårt. Men det är inte omöjligt och försäkringsbolagen måste alltid göra en helhetsbedömning, säger juristen Gustav Jonsson på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Gustav Jonsson på Konsumenternas Försäkringsbyrå säger att bevisbördan ligger på försäkringstagaren. Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen förklarar att hon varit på flera inbrott där det inte finns några spår.

Huvudnycklar utlånade

Till evakueringslägenheten finns tre nycklar som alla var i Niklas ägo. En hade han alltså lånat ut till kattvakten.

Men bostadsbolaget – kommunala Arvika Fastighets AB – hade även tre huvudnycklar utlånade: två till byggbolaget som har hand om rotrenoveringen, en till en hantverkare.

– De följer reglerna och har dem inlåsta. Det var inga nycklar på vift, försäkrar Kenneth Ollenberg som är förvaltare på bostadsbolaget.

Men en av huvudnycklarna var i flyttfirmans ägo vid tiden för inbrottet. Vid ett förhör med polisen har en representant för flyttfirman dock försäkrat att nyckeln var inlåst mellan den 6 och 7 januari.

Ollenberg tror att flyttfirman fick nyckeln av byggbolaget, men han är inte säker.

Annons

Däremot är han säker på att det är omöjligt för en privatperson att kopiera bolagets nycklar. Det nya låssystemet Arvika Fastighet har ska göra detta omöjligt.

Ett ”spårlöst inbrott”

Länsförsäkringar hävdar att de inte misstror Niklas. Men bolaget skriver att det rör sig om ett ”spårlöst inbrott” där brytmärken saknas och där nycklar måste ha använts. Därför blir det inga pengar.

För Niklas är det här obegripligt av flera skäl:

• Arvika Fastighet hade tre huvudnycklar utlånade.
• Polisen hörde kattvakten och det finns inga misstankar mot henne.
– Hon är dessutom säker på att hon inte har glömt att låsa dörren, säger Ann-Sofi Elofsson vid Arvikapolisen.
• Polisen bekräftar att det varit flera inbrott i byggkojor och i lägenheter som rustats under tiden som fastigheten renoverats.
• Inbrottet kan ha gjorts med en så kallad låsslunga. En förutsättning är dock att det inte sitter någon kåpa över dörrvredet.
– Och det gör det inte i den här lägenheten, konstaterar Niklas.

En slunga används av låssmeder – och tjuvar – för att öppna en låst dörr genom att vrida upp låsvredet. Den som är riktigt duktig klarar det på några sekunder.

Inte alltid det finns brytmärken

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, reagerar när hon får höra om Niklas ärende.
– Jag har varit på flera inbrott och det är inte alltid att det finns brytmärken.

Hon pekar bland annat på att det är lätt att ta sig in med en slunga om det inte finns någon låskåpa – och att det är mycket folk i rörelse vid en stor ombyggnation.
– Det är folk överallt då och man vet inte vem som är vem – det är inte samma sociala kontroll, säger hon och tillägger:
– Det som har hänt honom är beklagligt och jag hoppas verkligen att han har fått hjälp.

Det är inte alltid en inbrottstjuv lämnar spår efter sig.

Går vidare till ARN

Länsförsäkringar vill inte kommentera det enskilda ärendet och heller inte prata med Hem & Hyra. Men bolaget skriver i ett mejl att det alltid går att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att få sitt ärende prövat. Bolaget rättar sig då efter beslutet.

Niklas tänker inte ge sig och nästa steg är just att ta ärendet till ARN.
– Jag är sjukpensionär och jakten är det som håller mig på benen. Får jag ingen ersättning så kommer jag aldrig ha råd att köpa igen vare sig bössor eller pilbåge.

Fakta: Du kan överklaga beslutet

Ett inbrott där en nyckel används gör ofta att försäkringen inte gäller. Du som försäkringstagare måste bevisa att det skett ett inbrott eller olovligt intrång vilket då kan vara svårt.
Ett avslag ska motiveras skriftligt. Du har möjlighet att överklaga det till försäkringsbolaget i, oftast, ytterligare två steg. Är du inte nöjd med det slutgiltiga beslutet kan du gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden.
Inträffar en stöld när vårdpersonal har avtalad tillgång till nyckel till din bostad kan du däremot utan problem bli ersatt i flera hemförsäkringar. Med vårdpersonal menas hemtjänst, personal på gruppboende eller liknande.
Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Fakta: Om du ska resa bort – tänk på detta!

Meddela dina grannar att du ska resa bort.
Be någon ta hand om din post så att brevlådan inte blir överfull.
Ha timer på lampor och radio som går igång vid olika tidpunkter.
Undvik att tala om på sociala medier eller telefonsvararen att du är bortrest.
Källa: Polisen

Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.