Speciallösning på gång för Bertils balkong
Sommaren 2011 flyttade Bertil Ifvarsson till sin tvåa i Mormorshuset, Tanums Bostäders ombyggda hyreshus mitt i det lilla samhället Östad. Han hade sett fram emot att få bo i den fräscha lägenheten med öppen planlösning.
– Jag tyckte att det skulle bli så bra att kunna laga något i köket och sedan gå rakt ut på balkongen och äta, säger han.
Men 82-årige Bertil har knappt varit på balkongen. Det är svårt att komma ut på den med rullatorn. Inåtgående dubbeldörrar och en hög tröskel sätter stopp.
– Otroligt dumt, hur kunde de bygga så här, säger Bertil.
Från start har han lyft frågan hos värden, kommunens omsorgsförvaltning och byggnämnd utan att få en lösning. Av värden har han fått förklaringen att Mormorshuset är ett vanligt hyreshus och inte anpassat särskilt för äldre eller rörelsehindrade.
Bertil kämpar inte för sin egen skull. Enligt honom har flera grannar samma problem. Bertil tycker att tillgänglighet är en viktig fråga som behöver lyftas.
I förra veckan besökte Tanums Bostäders förvaltare Öyvind Johansen och en kommunal tjänstman som jobbar med bostadsanpassning Bertil. Resultatet: han fick löfte om att dubbeldörrarna ska bytas ut mot en bred dörr som öppnas utåt och att tröskeln ska göras lägre.
Han är nöjd. Men bara under förutsättning att även grannarna får del av förändringen.
– Annars behöver de inte göra något här! Vi måste tänka på framtiden också, de som kommer efter mig och ska bo här, säger han.
Men i husets övriga sju lägenheter kommer inga ändringar att utföras enligt förvaltaren. Mormorshuset, ursprungligen från 1912, har en konstruktion som förhindrar detta. Till exempel är sammansättningen av husets bjälklag komplicerad. Det är därför som trösklarna till balkongerna är decimeterhöga.
– Vi ville ändå skapa ett mervärde och bygga balkonger, säger Öyvind Johansen.
Att dörrarna är inåtgående har att göra med att balkongerna är relativt smala.
Modifieringen i Bertils lägenhet kräver en specialinsats: man måste hugga lite i den bärande konstruktionen för att få ner höjden på tröskeln.
– Det här är ingen lösning som vi kan försvara i hela kåken. Vi har diskuterat olika möjligheter med Bertil utan att komma i mål. Bland annat har vi erbjudit honom ett annat boende, men det har han tackat nej till, säger Öyvind Johansen.
Enligt Johansen har ingen annan i huset framfört klagomål på framkomligheten. Han anser att bolaget tagit så mycket hänsyn till tillgängligheten som det går med tanke på husets ålder. Bland annat finns hiss.
– Vi blundar inte för problemen. En ombyggnation innebär tekniska svårigheter och man kan inte alltid välja de mest optimala lösningarna, säger han.