Annons

Speciellt att vara bostadschef i Hylte

Hylte Tomma lägenheter och brakförluster följdes av år med högt tryck. Nu kan trenden vara på väg att vända igen. Charlotta Lindahl måste hålla koll.
Foto: Petra Martinsson
Bostadschef. Charlotta Lindahls Hyltebostäder, som är en stiftelse, äger cirka 530 lägenheter. Kommunen i Halland har cirka 11 000 invånare.

Många tomma lägenheter. Pappersbruket i Hyltebruk gjorde nedskärningar och det var ekonomisk kris. Befolkningen minskade under flera år. Lägenheter utan hyresgäster kostar miljontals kronor och bolaget gjorde förluster. Sen svängde det. Folk började flytta till Hylte igen, inte minst personer från andra länder under flyktingvågen. Som mest 400 nyanlända under ett år.

Det var 2015. Idag går det bra för Hyltebostäder och så många som 700 personer står i deras kö. Men det finns ett orosmoment. Befolkningsökningen har avstannat och har till och med minskat en aning. Charlotta Lindahl är vf på Hyltebostäder och medan många andra bostads-vd:ar runt om i kommuner har problem med bostadsbrist och att få fram lägenheter måste hon hålla koll på att hennes inte blir tomma, det skulle vara förödande för ekonomin.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Är du rädd för att det kan uppstå tomma lägenheter igen?
– Det är klart, men vi är inte där nu. Det är viktigt att vi är medvetna om att det kan hända. Vi går mot kärvare tider, högkonjunkturer följs av lågkonjunkturer, vilket kan påverka oss. En del lägenheter i de mindre tätorterna är lite svårare att hyra ut, men än så länge behöver vi inte vara bekymrade.

Annons

Vad betyder det att ha fullt uthyrt?
– Det är positivt men vi har en stor omflyttning inom beståndet. I vissa fall har man flyttat hit själv och sen har det kommit ytterligare familjemedlemmar och man behöver bo större. Det är både negativt och positivt med omflyttningar. Negativt för att det sliter på lägenheterna men framförallt positiv, och det viktigaste, att folk trivs och därför väljer att flytta inom beståndet.

Vad gör ni för att inte hamna i samma situation som för tio år sedan?
– Vi kommer att ta fram en strategi. Hyltebostäder ska vara det första valet om man som privatperson väljer att bo i hyresrätt. På så sätt kan vi minimera risken för att hamna i samma läge.

Annons
Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

Du är ganska ny på jobbet och har tidigare förvaltat fastigheter för Svenska kyrkan i Lund. Vad har varit svårast hittills?
– Att sätta sig in i en organisation som jobbar både med kommunala byggnader, vilket vi också gör, och med privatpersoner. Jag har arbetat med kulturskyddade byggnader omgärdade med stränga regler. Den politiska gången kan jag, men om bostäder har jag fortfarande mycket kvar att lära.

Fakta: Charlotta Lindahl

Gör: Chefar på Hyltebostäder sedan förra året.
Bor: I en hyresrätt på nya Tegelbruket i Halmstad. Pendlar till jobbet i Hylte.
Ålder: 47 år.
Favoritplats hemma: Vårt kombinerade kök och vardagsrum där vi kan umgås flera, samtidigt som alla gör sitt.
Tittar på tv: ”Lätta” dokumentärer som till exempel ”I tunnelbanan”. Det är avkoppling.

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Grannarnas kamp: ”Låt familjerna bo kvar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.