Spottar mot personalen och kallar dem ”idioter” – nu tvingas hyresgästen flytta
Problemen ska börjat våren 2017, ett par år efter att mannen flyttade in i lägenheten i Jönköping. Han anklagade då Vätterhem för att ha borrat sönder en ventil i hans badrum. När personal kom till lägenheten för att undersöka saken ska mannen ha uppträtt otrevligt och hotfullt.
Det är den första av en lång rad incidenter som anställda hos det kommunala bostadsbolaget vittnade om när hyresnämnden tog upp ärendet. Vätterhem sade upp hyresavtalet redan 2019 men lät sedan mannen bo kvar med ett korttidskontrakt som förlängdes en månad åt gången. Men då problemen fortsatte valde värden att säga upp även det.
Vid hyresnämndens sammanträde redogjorde Vätterhems juridiska ombud Frida Johansson för ett tiotal tillfällen då hyresgästen ska ha trakasserat och uppträtt hotfullt mot i första hand bolagets personal men i några fall även mot grannar. Han ska ha spottat mot anställda, gjort utfall som upplevts hotfulla och vid flera tillfällen kallat personalen för idioter. Två anställda vittnade om det obehag de känner i närheten av hyresgästen och berättade detaljerat om flera av händelserna. En av dem förklarade att hon övervägt att säga upp sig för att slippa behöva ha kontakt med honom och att hon känner sig rädd på jobbet.
— Jag tittar mig hela tiden om när jag är ute i området och jobbar, berättade hon.
Hyresgästen nekar till att de olika incidenterna ska ha inträffat och kallar påståendena för ”sagor”.
— Det är bara påhittat. Det är väldigt konstiga historier som inte stämmer för fem öre, sa han under hyresnämndens sammanträde.
Han ifrågasatte Vätterhems begäran om att hyreskontraktet ska sluta gälla.
— Jag vill gärna bo kvar. Det skulle kännas väldigt konstigt att bryta upp och flytta och jag vet inte vart jag skulle flytta i så fall.
Men hyresnämnden beslutade att mannen måste flytta. De anställdas berättelser bedöms som trovärdiga och nämnden konstaterar dessutom att Vätterhem har vidtagit åtgärder som att omplacera personal som varit särskilt utsatt och även beslutat att ingen får besöka mannens lägenhet ensam.
Detta var andra gången som hyresnämnden tog upp ärendet, med samma resultat. Efter det första beslutet, i höstas, överklagade mannen till hovrätten som kom fram till att ärendet skulle tas om eftersom det begåtts rättegångsfel. Hyresgästen hade till exempel inte informerats tillräckligt väl i förväg om vilka incidenter som hyresvärden planerade att ta upp. Dessutom hördes samtliga vittnen den gången bara per telefon vilket hovrätten menar är olämpligt.
Även det nya beslutet har överklagats till hovrätten. Hyresgästen kräver att få bo kvar. Han menar att hyresvärden har utsatt honom för fysiskt och psykiskt lidande och kräver sammanlagt cirka 250 000 kronor i ersättning för detta samt skador i lägenheten som han anser att hyresvärden bär ansvar för.