Annons

Språket nyckeln till jobb hos hyresvärden

Malmö Droppande kranar, ogräs i rabatten eller stök i miljöhuset. Hatem Alaajmi fixar det mesta. Han har bara varit i Sverige i två och ett halvt år men redan fått jobb som fastighetsskötare.
Foto: Kristina Wahlgren
Hatem Alaajmi gjorde praktik på MKB i Malmö med Johan Melin som handledare.

Vilka är skillnaderna mellan att jobba i Irak och i Sverige?
– Det är stor skillnad. Det finns inga hyresvärdar på samma sätt som i Sverige. Antingen köper man sin bostad eller så hyr man av en privatperson. När man jobbar finns det inga fasta arbetstider som här i Sverige. Man kan kanske komma till jobbet klockan tio men samtidigt jobba femton timmar per dag. Man styr själv sina arbetstider. Det är bättre att ­jobba mellan sju och fyra som jag gör här

Hur fick du jobb hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö?
– Det kom en man från Lernia till min SFI-klass och frågade om någon ville jobba som fastighetsskötare i framtiden. Jag skrev upp mig direkt. Efter en intervju hos MKB fick jag en praktikplats. Johan Melin var min hand­ledare. Jag läste SFI samtidigt och när ­praktiken var slut fick jag jobb. Det är en projektanställning på ett år.

Läs ocksåNy dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar

Hur var det att få jobb?
– Jag hade kämpat hårt för den dagen. ­Arbetat på dagarna och studerat svenska på kvällarna. Min fru bakade en riktigt stor tårta i marsipan som det stod MKB på. Jag bjöd alla på kontoret på Segevång i Malmö.

Annons

Hur var det att handleda en nyanländ, Johan Melin?
– Det fanns tillfällen i början som var tuffa då vi inte kunde kommunicera. Jag var nära att ge upp. Men efter samtal med hans lärare i SFI valde vi att kämpa vidare. Hon såg utveckling som inte jag såg och till slut lossnade det. Språk och självförtroende hör ihop och när Hatem väl fick besked att han fick jobb hos oss blev hans svenska dubbelt så bra över en natt.

Var det så, Hatem?
– Ja. Det var svårt med språket i början. Jag ville visa att jag verkligen ville jobba och inte fråga om allt hela tiden. Men jag lyssnade när de pratade och skrev upp ord i min telefon som jag sedan kollade upp vad de betydde. Jag har blivit mycket bättre på svenska men det har varit kämpigt.

Läs ocksåSå drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

Vad har du lärt dig som handledare, Johan?
– Att jag inte alltid har rätt. Och att språket betyder mycket. En gång ringde Hatem och sa att han inte kom till jobbet för att han var trött. Det var så klart inte så han menade men det är lätt att det blir missförstånd, säger Johan.
– Nej, nu vet jag att det heter sjuk, säger ­Hatem och skrattar.

Annons

Hur är det att jobba som fastighetsskötare, Hatem?
– Det är bra. Jag trivs. Det är roligt att träffa kunder och de är väldigt snälla och hjälp­samma. De tycker det är bra att jag har fått jobb efter så kort tid i Sverige. Ibland får jag hjälpa till på kontoret som tolk också.

Fakta: Hatem & Johan

Jobbar: Som fastighetsskötare respektive husvärd på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
Hatems råd till dig som är ny i landet:
• Lär dig språket. Det är väldigt viktigt i Sverige.
• Fortsätt med SFI även om du fått jobb.
• Ha tålamod men visa framfötterna om du får praktikplats så kommer du att få jobb.

Läs också Kom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.