Annons

Springnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt

Malmö Sällskapet blåste en finrestaurang i Malmö på över 82 000 kronor. Efter detta uppdagades omfattande bedrägerier. Nu försöker kommunala MKB kasta ut en av gratisätarna, en 30-årig kvinna som är hyresgäst. ”Det här sticker verkligen ut”, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
Foto: Anders Paulsson/Polisen
Polisen beslagtog bilder som visade middagen.

Kvinnan åt och drack tillsammans med sina vänner under en helkväll på en av Malmös finkrogar, Atmosfär. De beställde in vin, konjak och dyr champagne och kostnaden bara steg och steg. När det var dags att betala de över 82 000 kronor som kalaset hade kostat slutade allt med att det finklädda sällskapet på över 30 personer smet från notan.

Historien om springnotan uppmärksammades stort och spreds över hela landet efter julhelgen 2023. Fallet växte och efter många turer dömdes flera personer för en rad bedrägerier. Det handlade om att de kommit över dyra prylar men även om hotell- och spabesök. ”Lyxkonsumtion”, enligt tingsrätten.

Restaurangen Atmosfär -kvinna smet från nota anklagas för fusk med Boplats Syd

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nu fortsätter springnotehärvan i form av en hyresstrid för en av de inblandade. MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, försöker kasta ut en av bedragarna från hennes hyresrätt i östra Malmö. Bolaget menar att även lägenheten är del av ett bedrägeri och har redan rivit hyreskontraktet.

– Att man inte kan bo kvar beror på att man har fuskat och därmed gått före andra i bostadskön, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

30-åringen skrev kontrakt så sent som sommaren 2023. Men enligt MKB skedde det på felaktiga grunder – kvinnan ska ha ljugit om både anställning och inkomst.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

”Hyresgästen har förfalskat sina inkomstuppgifter i samband med uthyrningsprocessen”, skriver MKB:s ombud till hyresnämnden som nu ska ta ställning i fallet.

Låtsades vara konstpedagog – avslöjades av polisen

Under utredningen av springnotan på Atmosfär gjorde polisen beslag av datorer och dokument. Där hittade man ett anställningsavtal mellan Malmö stad och den 30-åriga kvinnan, för en fast anställning som konstpedagog som gick ut på att ”vägleda besökande i deras besök på Malmö Konsthall” med en lön på 26 500 kronor. Men det var en förfalskning. Det enda jobb kvinnan hade haft inom kommunen var en tidsbegränsad halvtidstjänst på en skola, med en betydligt lägre lön. I samband med polisens arbete fick kvinnans hyresvärd tips om fyndet och började gräva vidare i fallet.

Annons

MKB skriver nu till hyresnämnden att 30-åringen använde det förfalskade anställningsavtalet samt tre manipulerade lönespecifikationer för att få hyreskontrakt. Processen gick genom den regionala kön hos Boplats Syd, men ingen där upptäckte förfalskningarna. Nu vill MKB få grönt ljus av domstolen för att kasta ut kvinnan.

Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

– Det här är inte alls vanligt utan det här sticker verkligen ut. Fusk med intyg brukar stoppas redan hos Boplats Syd, säger MKB:s Margaretha Söderström.

Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Kvinnan har ännu inte lämnat något svar till hyresnämnden, men målet innebär att hon inte inte har gått med på att flytta frivilligt. I Atmosfärfallet dömde tingsrätten henne tidigare i år till fängelse, vilket hon har överklagat. Hem & hyra har sökt henne och hennes advokat för en kommentar om den nya hyrestvisten, men utan resultat.

Bostadskön måltavla för fuskare i åratal

Boplats Syd har flera gånger genom åren blivit utsatta för manipulationer och fusk i olika former, kopplat till bostadskön. Det har ofta handlat om personer som saknat den kötid eller den ekonomi som är nödvändig för att få skriva ett hyreskontrakt.

2017 avslöjades en stor skandal med en anställd som hade manipulerat systemet så att vissa sökande hamnat längst fram i kön. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler sökprofiler låg förberedda och väntande i systemet, något som Hem & Hyra rapporterat om i stor omfattning. Den anställde fick sparken och tingsrätten dömde honom senare för grovt dataintrång. Även i Helsingborg rullade senare en härva med falska intyg upp.

Boplats Syds skylt och kölappar.

Annons

Boplats Syd har sedan dess utvecklat sina metoder för att avslöja manipulerade handlingar. Tidigare i år har tingsrätten i Malmö dömt flera personer för att ha lämnat in förfalskningar. Så sent som i början av oktober i år en 30-årig kvinna för att ha manipulerat dokument om inkomst. I det fallet reagerade en av Boplats syds handläggare på att ekonomin i fallet inte stämde, men även på ”ett konstigt typsnitt som inte stämmer överens med det teckensnitt som Skatteverket använder sig av”. Detta visar utredningshandlingar i brottmålet.

Boplats Syd: ”Vi ger personalen skarpare ögon”

Boplats Syds administrative chef Frans Stoops är inte insatt i fallet med Atmosfärkvinnan och försiktig med att berätta om hur förmedlingen idag arbetar mot fusk med lägenheter.

– Jag vill inte dra några detaljer om hur vi jobbar för då spräcker jag hela vårt filter. Det vågar jag inte göra. Men vi fångar många och polisanmäler alla. Det som är svårt med detta, man kan kalla det välfärdsbrott, är när man förfalskar intyg och det är så illa att man är i maskopi med arbetsgivare. Det är långt gångna förfalskningar och svårt att komma åt alla eftersom alla inte fastnar i filtret. Men vi har kontinuerlig utbildning och vi ger personalen skarpare ögon och har en del AI-stöd, säger han.

Den här problematiken har pågått ett tag och fortfarande lyckas vissa personer glida genom era kontroller. Har ni varit för sent på detta med att utveckla era metoder?

– Nej, absolut inte. Vi har ett mycket bra stöd men ju bättre stöd vi bygger ju bättre blir de som förfalskar, säger Frans Stoops.

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats Syd, den regionala bostadsförmedlingen i södra Sverige.

Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge och Köpenhamn omfattas idag. Omkring 139 000 personer står inskrivna i kön.

För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

Läs också Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse" Den åtalade riskerar fängelse efter fusket i bostadskön: "Jag såg det inte som ett brott"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.