Annons

Stad i ljus ökar Lindas trygghet

Skövde ​Bra för miljön och tryggare för de boende. Hyresgästen Linda Minkkinen tycker att det är bra att ljusmässan Skövde Stad i ljus inte fokuserar på att bara göra stan vacker. – Det känns tryggt där det är upplyst, säger hon.

​Inför Stad i ljus tittar arrangörerna på hur belysning kan skapa effekter och stämning. Men man noterar även om det finns trapphus och mörka utrymmen som kan kännas otrygga.
– När vi talar om ljus som källa till trygghet kommer vi in i det tänket, säger Mattias Peterson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Skövde.

Linda Minkkinen är inte mörkrädd. Men om hon går hem själv sena helgnätter undviker hon mörka kvarter och pratar alltid med någon i sin mobiltelefon.
– Jag förstår att det är extra olustigt för den som är mörkrädd.
I sitt bostadsområde, ett stenkast från centrum, känner sig Linda trygg. Här är det väl upplyst och huset har portkod.
– Det känns bra. Här har det aldrig hänt något, åtminstone inte såvitt jag vet, säger hon.

Annons
Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Lindas värd Rapp Fastigheter är en av de involverade i Stad i ljus. Enligt vd Christer Rapp är trygghet den grundläggande tanken.
– Det finns brister hos oss också. Vi har jobbat mycket med belysning i trapphus, säger han.
Även utanför projektet arbetar Rapp Fastigheter med belysning. Bland annat byter man kontinuerligt ut äldre lampor. Samtidigt får man både lägre driftskostnad och bättre ljuskällor.
– Det är bra att värden jobbar med långsiktiga åtgärder. Miljön är en viktig aspekt, men tryggheten är det viktigaste i bostadsområdet, säger Linda Minkkinen. 

Det finns inga siffror på om satsningar på bättre belysning inverkat på säkerheten för Skövdeborna. Men känslan av trygghet är också viktig enligt polis och kommun.
Skövde samverkar med polisen och andra aktörer inom ramen för sitt Brottsförebyggande råd (Bråsk). Förra året prioriterades belysning för ökad trygghet. Bland annat centrala Kyrkparken lystes upp.
– Misshandelsfallen har minskat, men hur mycket ljuset spelat in är osäkert. Vi har inte gjort någon studie kring det, säger kommunens utredare Conny Bäck.
Inte heller polisen vet riktigt.
– Vi tror att ljuset har en bra inverkan, men det är jättesvårt att mäta, säger polisinspektör Christer Andersson.
– Allmänheten tycker att det är tryggare att gå hem när det är upplyst, det får vi ofta höra, tillägger han.

Annons
Fakta: Så fixar du egen lokal

Skövde stad i ljusFjärde upplagan av Skövde Stad i ljus går i år mellan 19 och 21 november. Bakom projektet står bland andra Fastighetsägarna i Skövde, privata hyresvärdar, Skövdebostäder, elföretaget Elektroskandia, polis och kommun.Varje år gör arrangörerna en inventering över belysningsbehovet. Omkring hälften är permanenta åtgärder, belysning som blir kvar även efter ljusmässan. Exempelvis i mörka bakgårdar och parker.

Läs också Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.