Stadsbyggnadsborgarrådet reagerar på uthyrning av svartbyggen: Helt oacceptabelt
I Hem & Hyras granskning av fastighetsägaren Wonna I de Jong i december 2022 kunde vi visa att svartbyggen hyrdes ut till hög hyra. I januari 2023 gjorde stadsbyggnadskontoret en inspektion och konstaterade att bolaget hyrde ut bostäder som saknade bygglov.
Nu har vi varit på plats i flera av svartbyggena och kan konstatera att uthyrningen fortsätter.
Vad tänker du kring det?
– Självklart är det helt oacceptabelt, dessutom när man sätter det i system, säger Jan Valeskog, stadsbyggnadsborggarråd (S) i Stockholm stad.
Kände du till att uthyrningen pågår?
– Nej, det är en stor mängd ärenden som finns så jag har inte koll på alla. Men med tanke på tidigare historier är jag inte förvånad. Jag är dock lika förskräckt som tidigare att det här kan fortsätta.
Efter stadsbyggnadskontorets inspektion 2023 ansökte Wonna I de Jong Fastigheter om bygglov för flera av bostäderna i efterhand. Men bygglovsärendena är inte avslutade. Under tiden processen pågår bedrivs ingen tillsyn av stadsbyggnadskontoret varpå uthyrningen fortsätter.
Vad tänker du om det?
– Har vi gjort tillsyn och kommit fram till att det saknas bygglov har fastighetsägaren möjlighet att söka bygglov. Under tiden som det är ett bygglovsärende pausas tillsyn och föreläggande om vite. Blir det nej kommer fastighetsägaren att behöva åtgärda felen och riskerar vite. Blir det ja får hon betala en sanktionsavgift för att hon hyrt ut utan bygglov, säger han.
I en intervju 2022 sade du att tillsynen fungerat dåligt och att stadsbyggnadskontoret skulle få 6 miljoner extra till sin tillsynsverksamhet, samtidigt som miljöförvaltningen fick 4 miljoner extra. Vad har blivit effekten av det?
– I början av 2022 hade stadsbyggnadskontoret 1137 tillsynsärenden i kön att beta av och förra sommaren hade de fattat ett första beslut i 865 ärenden. En annan förändring är att stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen och Storstockholms brandförsvar samarbetar mer i tillsynsärenden och gör riktade gemensamma insatser mot fastighetsägare, säger Jan Valeskog.
Du har tidigare sagt att du vill skapa ordning och reda på Stockholms bostadsmarknad. Hur tycker du det har gått?
– Jag tror det kommer att vara en ständig kamp utifrån dagens lagstiftning. Det skulle behövas lagändringar på nationell nivå så det till exempel blir lättare att tvångsförvalta hyreshus. Det är begränsat vad en kommun kan göra. Men jag uppmanar alla att anmäla till stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen eller Storstockholms brandförsvar om det pågår oseriös verksamhet eller om människor far illa så de kan följa upp det, säger han.
Varför jobbar ni inte med uppsökande verksamhet i bostadsområden?
– Vi har inte resurser att arbeta förebyggande även om vi har gjort det ibland. Sedan tror jag det är mer effektivt att använda våra resurser till att åka ut på inspektion när vi har fått in en anmälan och har något att gå på.
Wonna I de Jong Fastigheter har också ansökt om att få bygga nya hyreshus, samtidigt som hon hyr ut svartbyggen.
Vad är din kommentar till det?
– Handlar det om att en aktör vill bygga på kommunens mark så har vi från och med första februari i år nya riktlinjer för markanvisning som ställer tuffare krav gällande exempelvis erfarenhet, skötsamhet och finansieringsförmåga. Då är oddsen dåliga för en oseriös aktör. Men ska bolaget bygga på sin egen mark är det andra regler som gäller och svårare för oss att stoppa en byggnation, förutsatt att det sker inom ramen för gällande detaljplan och bygglovsregler, säger han.