Stadshuset tar 885 miljoner ur de kommunala bostadsbolagen
Idag antog Stockholms Stadshus AB budget och ägardirektiv för 2014. De kommunala bostadsbolagen mår bra och Stockholm Stadshus AB vill ta ut 885 miljoner för att finansiera bostadssatsningar, skolor och andra kommunala verksamheter. Pengar som alltså kommer från hyresgästerna hos Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa.
Förra året tog Stockholm Stadshus AB nästan tre miljarder ur bostadsbolagens vinster. Året innan plockade man ut 1,3 miljarder. Hyresgästföreningen är kritisk till vinstuttagen och tycker att bolagens vinster istället bör användas till nyproduktion och upprustning av det befintliga bostadsbeståndet.
– Visst kan det finnas flaskhalsar som gör att man inte kan bygga i den takt man vill, men underhållet av fastigheter är eftersatt. Det är förvånande att politikerna i Stadshuset inte kan presentera en bättre lösning än att tömma de kommunala bostadsbolagen. säger Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.
Men det är ändå ett mycket mindre uttag än förra året?
– Visst låter det bättre än 3 miljarder. Och hade förvaltningen av fastigheterna skötts så hade ett visst uttag varit okej. Men i Stockholm struntar man i att underhålla sina fastigheter utan kör dem i botten i väntan på ombildningar och tjänar pengar på det sättet. Det är inte okej för mig, säger Greger Björkegren.
Bostadsborgarrådet Joakim Larsson (M) resonerar på samma sätt som vid tidigare utdelningar.
– Vinsterna kommer i huvudsak från ombildningar och försäljningar till andra fastighetsägare och möjliggör att vi kan ta tag i stora renoveringar av miljonprogrammet och stimulera nyproduktion samtidigt tack vare den förda politiken, säger Joakim Larsson (M).
Är det inte att dubbelbeskatta hyresgästerna som får betala de här satsningarna både på hyresaviet och på skattsedeln?
– Det resonemanget stämmer inte. Hyresgästernas hyror sätts i förhandlingar utefter bruksvärdesprincipen med Hyresgästföreningen. Delar av fastigheterna i miljonprogrammet har ett eftersatt underhåll och det tas med i förhandlingarna. Efter större renoveringar använder vi en trappstegsmodell för hyran, där enskilda hyresgäster kan påverka hur mycket de vill renovera och betala i hyra. Vilket innebär att de allra flesta också kan flytta tillbaka efter renovering.