Annons

Stadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Blekinge Karlskronahem och Karlshamnsbostäder är exempel på flera hyresvärdar som erbjuder stadsodling till sina hyresgäster. I Fridhem i Karlshamn har stadsodlingen fått både vänskap och grödor att växa.
Foto: Pär-Magnus Ström
Hyresgästerna Gun Lindström och Sahli Nazeri mycket att göra inför stundande utomhusodling på Fridhem i Karlshamn.

Förberedelserna inför vårens odlingar är igång, och i många lägenheter drivs de första plantorna upp i krukor som satts på fönsterbrädet.Utomhus är det inte lika mycket att göra, men så fort snart är det dags att börja gräva om jorden och förbättra med kompost och gödsel. Vid odlingsbäddarna och pallkragarna står Gun Lindström och Salih ­Nazeri. De är några av de hyresgäster som gärna tillbringar sin tid vid odlingarna.

– Jag odlar många olika sorters grönsaker men framförallt gurka och tomat, säger Salih Nazeri som kommer från Afghanistan och tycker att det växer riktigt bra i den egna pallkragen.

Läs ocksåGrannar träffas för odling

Han tycker att odlingarna är ett bra sätt att lära känna inte bara varandra utan även det svenska språket, inte minst med tanke på att området består av hyresgäster från 25 olika länder och där många inte talar svenska så bra.

– Det blir en fin sammanhållning när vi ses vid våra små odlingar, säger Gun Lindström som i år tänker inrikta sig på morötter, vitlök och bönor.

Stadsodlingen i Fridhem är relativt nyanlagd men det fanns för flera år sedan ett liknande projekt. Den gången låg odlingarna på en undanskymd plats för att de skulle vara få vara ifred. Det visade sig vara helt fel strategi. Då drabbades odlingarna av skadegörelse och det blev en uppehållsplats för ungdomar nattetid. När några hyresgäster ville göra ett nytt försök var det många som var skeptiska.

Läs ocksåSå odlar du i staden

Cecilia Clang, bosocial chef på Karlshamnsbostäder, bekräftar att många var negativa till att återuppta odlingarna, inte minst med tanke på att den här gången skulle man anlägga dem mitt i bostadsområdet där det alltid är mycket folk i rörelse.

Annons

– Vi gjorde tillsammans med våra hyresgäster studiebesök på andra orter där man lyckats bra, och tillsammans med kommunens landskapsarkitekt tog vi fram ritningar på hur vi ville ha det.

Har odlingarna klarat sig från skadegörelse?

Läs ocksåRekordintresse för stöd till utemiljöer

– Jadå, här finns en stolthet på området kring odlingarna så det är inte ens något klotter här, säger Gun Lindström som är glatt överraskad.

Den bärande tanken från början var att alla skulle kunna odla, så tillgängligheten även för dem som sitter i rullstol eller använder rullator var A och O. Först anlades tio odlingsbäddar som fördelades enligt ett kösystem, men intresset var så stort att det kompletterades med pallkragar så att alla som ville fick möjlighet.

Salih Nazeri och Gun Lindström menar att odlingarna skapat en ökad trivsel i området, och många som kanske känner sig lite ensamma i sina lägenheter går gärna ut för att titta på odlingarna och prata med dem som påtar i jorden.

Annons

Det är upp till hyresgästerna vad de vill odla och därför finns det en stor variation. Sommartid växer här allt ifrån rotfrukter, bär, squash till jättelika pumpor och vackra blommor.

– Även om alla kanske inte förstår varandras språk har man här ett gemensamt intresse. Många hjälper till med att sköta varandras odlingar om till exempel någon är sjuk eller bortrest, säger Cecilia Clang.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har det även ordnats en studiecirkel som blev så populär att deltagarna efter cirkelns slut ville fortsatta med gemensamma aktiviteter.

Under vintern träffas de en gång i månaden för att fika, som Karlshamsbostäder bjuder på. Då utbyter man erfarenheter, där många just nu är intresserade av odling i vatten, så kallad hydroponisk odling.

Läs också Frodas på ödetomt – stadsodling på försök i Jönköping Boulebanan som frodas i Älmhult

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.