Stående ovationer när Marie Linder valdes om som ordförande

Nyheter På Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg valdes en ny styrelse helt enligt valberedningens förslag. Av kontroverserna runt en av kandidaterna märktes inte mycket, mer än att medlemstidningen fick kritik för att ha rapporterat om dem.
Foto: Gustaf Görfelt
Marie Linder fortsätter som förbundsordförande för över 500 000 organiserade svenska hyresgäster. Hon var påtagligt rörd när hon tackade för förtroendet.

Under helgen genomfördes Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg. Det är riksförbundets, och därmed hela organisationens, högsta beslutande organ.

Bland annat genomfördes val till förbundsordförande och förbundsstyrelse för de kommande två åren.

Läs ocksåJa till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthetBritta Högmark Härdner bor med kallhyra och får vända på varje krona för att ha råd med elräkningen. Nu vill Hyresgästföreningen fasa ut kallhyror, samt locka fler unga genom att erbjuda reducerad medlemsavgift för alla under 25 år.
Marie Linder på väg upp i talarstolen efter att omvalet klubbats.

Marie Linder var ensam kandidat till ordförandeposten och omvaldes. Hon har varit förbundsordförande sedan 2014, men var ändå påtagligt rörd när hon tackade stämmodeltagarna.

”Ska bråka med varenda minister”

– Jag lovar att driva på för hyresrätten. Jag ska bråka med varenda bostadsminister och statsminister som vill försämra våra rättigheter, sade Marie Linder.

Hon konstaterade att Hyresgästföreningen behöver fortsätta värva fler medlemmar och fler unga.

Läs ocksåHyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg på söndagen.

– Nu ska vi in i de nästa hundra åren. Tack för förtroendet, sa Marie Linder och möttes av stående ovationer.

Alicia Smedberg från Södra Skåne var en av kandidaterna som det pläderades mest för. Flera talare ville se henne som ordinarie ledamot, bland annat med hänvisning till behovet av föryngring. Hon valdes dock till ersättare enligt valberedningens förslag.

Val till förbundsstyrelsens tio platser genomfördes också. Resultatet blev helt i enlighet med valberedningens förslag (se faktaruta). Det innebar fyra nya ordinarie ledamöter och fyra nya ersättare.

När det gällde en av kandidaterna, Kenneth Gustavsson från Södra Skåne, har det funnits kontroverser. I en artikel i Hem & Hyra trädde flera förtroendevalda fram och berättat att de anmält honom till föreningens visselblåsarfunktion, med kritik mot hans ledarstil.

Läs ocksåMinistern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) hade med sig ett färskt besked från regeringen när han talade vid Hyresgsästföreningens förbundsstämma i Göteborg på fredagen.

Utredning lades ner

En utredning inleddes, men den lades ner i samband med att Gustavsson avgick som regionordförande i vintras.

Kenneth Gustavsson (t h), tillsammans med styrelseledamöterna Elin Loberg och Simon Safari. Den sistnämnde avgick i samband med stämman.

Det har även riktats kritik mot Kenneth Gustavssons agerande under vinterns hyresförhandlingar, påpekanden som gått direkt till valberedningen.

I artikeln uttryckte personerna besvikelse över att valberedningen trots detta nominerat Kenneth Gustavsson till förbundsstyrelsen. Gustavsson själv har inte velat kommentera eller svara på frågor från Hem & Hyra. Inte heller valberedningen har velat kommentera.

Lisbeth Pipping ogillade att Hem & Hyra berättat att Kenneth Gustavsson anmälts fler gånger till visselblåsarfunktionen.

När stämmodeltagare fick plädera för kandidaterna togs detta upp av Lisbeth Pipping från region Västra Sverige, som senare själv valdes in som ersättare i förbundsstyrelsen.

”Besluten tar vi här”

– Jag står för värdegrunden, men om någon gjort fel så kan man gottgöra det och gå vidare. De besluten tar vi här. Jag är jättebesviken att en tidning skriver om Kenneth när han inte kan försvara sig, sade Lisbeth Pipping.

Efteråt frågar Hem & Hyra Lisbeth Pipping hur hon menar att Kenneth Gustavsson inte kunnat försvara sig. Han har fått frågor med specifika uppgifter, men ändå inte velat svara eller kommentera, utan lagt på luren.

– Det går inte att försvara sig i en sådan artikel med påhopp. Sanningen kommer aldrig fram i en tidningsartikel. Jag tror sådana här saker ska utredas istället, säger Lisbeth Pipping.

Men i det här fallet lades ju utredningen ner när han avgick?

– Jaså. Ja, det kanske man inte skulle ha gjort. Men valberedningen tar ju referenser, och sedan beslutar den sig. Nu har stämman lyssnat på valberedningen och det tycker jag är fint.

I Hem & Hyras uppdrag från förbundsstämman 2006, så ingår det att tidningen ska kritiskt granska föreningen i syfte att förbättra. Tycker du inte att tidningen ska granska personer i den högsta ledningen?

– Jo, det tycker jag. Men jag tänker att Hem & Hyra ska granska det arbete vi gör. Inte hänga ut enskilda personer. Jag tycker att tidningen ska vara en möjlighet för hyresgäster att komma till tals, att den ska berätta hur fastighetsägare behandlar oss och att den ska lyfta fram goda möten.

Fakta: Hyresgästföreningens förbundsstyrelse 2023–2025

ORDFÖRANDE
Marie Linder, Stockholm (omval)

LEDAMÖTER
Gunnar Bergman, Norrland (nyval)
Kristina Bergman, Norrland (omval)
Hans Eklund, Aros-Gävle (omval)
Pia Fridström, Västra Sverige (omval)
Helena Frisk, Mitt (omval)
Kenneth Gustavsson, Södra Skåne (nyval)
Elin Loberg, Aros-Gävle (nyval)
Jens Nilsson, Aros-Gävle (omval)
Ola Palmgren, Stockholm (omval)
Barbro Svensson, Sydost (nyval)

ERSÄTTARE
Fredrik Marcusson, BohusÄlvsborg-Skaraborg (nyval)
Lisbeth Pipping, Västra Sverige (nyval)
Karolina Berntsson, Stockholm (nyval)
Alicia Smedberg, Södra Skåne (nyval)

Läs också Bostadspolitisk rundtur inledde förbundsstämman Lägre avgift för dig under 25 - så vill Hyresgästföreningen växa bland unga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.