Annons

Stal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig själva

Värmland Ett gäng beslutsamma grannar. En övervakningskamera som stals. Några korkade tjuvar som fotade sig själva. Här är historien om hur källarinbrotten i Vålberg klarades upp.

Det var veckan före jul förra året som allt började. Tjuvar gjorde inbrott i några källarförråd i hyreshuset på Norsplan i Vålberg, två mil väster om Karlstad.

– Sedan fortsatte det i mellandagarna med att en bil stod parkerad mitt på vägen här, säger Andreas och pekar ut mot genomfartsleden.

Läs ocksåGrannar tar kamp mot tjuven

Andreas, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, berättar att den tomma bilen visade sig innehålla stöldgods från några källarförråd i huset.

– Vi gick ned och kollade i källaren och det såg ut som om någon hade gått bärsärk där nere, säger han.

En kriminellt belastad man greps kort därefter och han dömdes senare till skyddstillsyn för två källarinbrott på Norsplan plus en mängd andra brott.

Läs ocksåFörrådsinbrott ökar i Stockholms län

Men inbrotten bara fortsatte och de boende upplevde att de inte fick någon hjälp av hyresvärden, Akka Egendom. Då fick Andreas, grannen Ove Fafeeng och fem andra hyresgäster nog.

– Vi började gå runt i området och vakta i källaren, berättar Ove.

Bilden, som är tagen från andra sidan vägen, visar hyreshuset på Norsplan i Vålberg.
Hyresgästerna på Norsplan drabbades av 18 källarinbrott under fyra månaders tid.

Men det var aldrig tal om att ta lagen i egna händer. Målet var att med polisens hjälp få stopp på stölderna.

Grannarna skapade en grupp på Messenger, Källarögonen, där de rapporterade allt misstänkt. De satte upp larm. Fällor monterades vid dörrarna in till källarförråden, bland annat bordsben i metall som ramlade ned med en rejäl skräll när dörren öppnades.

Annons

En natt satt Andreas och en annan granne i ett tomt förråd nere i källaren. Gömda bakom några kartonger höll de vakt. Ingenting hände den natten men å andra sidan fortsatte inbrotten.

Efter en tid beslutade sig Ove för att montera upp en övervakningskamera där bland annat han och Andreas hade sina förråd. Kameran, som var kopplad till en molntjänst på internet, fungerade utmärkt. Snart fick de bilder på en av inbrottstjuvarna (se fotot i grafiken) som de kunde lämna över till polisen.

Läs ocksåIngen ersättning efter förrådsinbrott

Men inte heller det hjälpte, trots att polisen gjorde vad man kunde för att få stopp på stölderna.

Så kom vändningen – när kameran stals.

Den var visserligen borta i några veckor, men plötsligt – i slutet av april – kunde Ove och Andreas se i mobilen att bilder hade laddats ned från kameran. Anledningen? En av tjuvarna hade monterat upp och satt igång den i sitt hem. Koden hade tjuvarna inte så några foton kunde de inte se. Det kunde däremot Ove och Andreas.

– Vi såg bilder på en kvinna när hon satt med en manual till kameran och försökte logga in på den med sin mobil, skrattar Ove.

Med hjälp av bilderna, föreställande några hus och en busshållplats, kunde Andreas lokalisera kameran till en fastighet nära Vålberg. Han och Ove åkte dit.

Annons
Ove Fafeeng, klädd i rutig skjorta och keps, i källaren där inbrotten skedde.
Ove Fafeeng gillrade listiga fällor i källaren.

Samtidigt satt en granne hemma i Vålberg och tittade på när bilderna laddades ned. När han meddelade Ove och Andreas att bilen de åkte i plötsligt dök upp på fotona – ja, då ringde de polisen. Som fick det mesta serverat, husets koordinater och senare materialet från kameran.

Polisutredningen pågår fortfarande och hur många som greps och är misstänkta för de totalt 18 stölderna går inte att få fram på grund av förundersökningssekretess.

Klart är ändå att inbrott har upphört. När vi i slutet av maj träffade Andreas och Ove hade de kunnat pusta ut efter fyra månader av ständig oro och patrullerande.

– Det har varit en grymt jobbig tid, säger Ove men tillägger sedan med ett leende:

– Det här med kameran har vi haft mycket roligt åt.

Se filmen här.

Fakta: Ingen ersättning för datorer och mobiler

Om du råkar ut för inbrott i ditt förråd kan du få ersättning, men bara upp till ett maxbelopp (30 000 – 200 000 kronor beroende på försäkringsbolag). Stöldbegärlig egendom – exempelvis mobiler, klockor, smycken och datorer – som förvaras i förråd ersätts aldrig.

Källa: konsumenternas.se

Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.