Stämdes när hon ville flytta – så vann Yasmine över sin hyresvärd: ”Hoppas han lärt sig”
Hem & Hyra har visat att Lars Danckler via sitt fastighetsbolag Leijontornet AB ovanligt ofta drar sina egna hyresgäster inför rätta. I flera fall är det han som i rollen som advokat som drivit processerna – Lars Danckler har alltså anlitat sig själv som ombud.
Blev stämd när hon sa upp sig
Yasmine Boughalmi hann bara bo ett par månader i en av Lars Dancklers lägenheter. Ändå drogs hon in i en rättsprocess så fort hon hade flyttat in.
Anledningen? Hon sa upp sitt kontrakt.
– Jag tror han gjorde det för att skrämma mig, jag skulle bli rädd och sedan betala honom, säger hon.
Yasmine Boughalmi hamnade i en process som hon tyckte var både onödig och svårbegriplig. Men hon tog hjälp av Hyresgästföreningen – och fick rätt i domstolen.
– Det var en mycket märklig process, säger juristen Viktor Lundgren.
Ångrade sig fort
Vi tar det från början. I augusti 2021 möter Yasmine Boughalmi sin nya hyresvärd Lars Danckler på hans advokatkontor på Gustav Adolfs torg i Malmö. Hon skriver på ett hyreskontrakt för en etta med pentry i Hörby.
Några dagar senare träffas de återigen – denna gång i lägenheten i Hörby för en besiktning innan hon ska flytta in. Men redan här skär det sig mellan hyresvärden och hyresgästen.
Yasmine Boughalmi vägrar att skriva under det besiktningsprotokoll som Lars Danckler har tagit fram. Hon menar att det inte beskriver verkligheten, då saker som hål i väggarna, missfärgade tapeter och bristfällig städning inte finns med på pappret.
Yasmine upplever att stämningen blir dålig och fattar ett beslut: Hon vill inte bo här.
Ett par dagar efter mötet skickar Yasmine ett mejl med en uppsägning till Lars Danckler, som bekräftar att han tagit mot denna. Hon har redan börjat leta efter en annan bostad, även om hon inser att hon måste bo kvar under uppsägningstiden på tre månader eftersom hon skrivit på hyreskontraktet.
Mejl som bevis i tingsrätten
Det hon däremot inte har räknat med är att hyresvärden tolv dagar senare stämmer henne.
Lars Danckler vill att Lunds tingsrätt ska slå fast att den uppsägning som hyresgästen gjort är giltig – en så kallad fastställelsetalan.
Han menar att nämligen att det finns en risk för att Yasmine faktiskt inte kommer att flytta ut när hon ska och att det kommer att drabba den kommande hyresgästen. Som bevis på det här hänvisar Lars Danckler till ett mejl som Yasmine Boughalmi skickade efter uppsägningen, där hon skriver ”Jag avbruta min uppsägning via e mail som gäller inte”.
Yasmine själv har en förklaring till att hon formulerat sig på detta sätt. Hon fick nämligen från sin hyresvärd veta att den uppsägning som hon redan gjort inte var giltig eftersom den gjorts på mejl. Därför ville hon dra tillbaka den för att omedelbart kunna skicka en ny, giltig uppsägning på posten.
Oavsett hur den meningen ska tolkas finns det enligt juristen Viktor Lundgren inget att tvista om. Oavsett om hon ångrade sig eller inte så spelar det nämligen ingen roll eftersom den uppsägning hon redan gjort är giltig – vilket värden dessutom själv bekräftat.
Om fastighetsägaren ändå velat veta om hon tänkte flytta eller inte kunde han helt enkelt frågat henne detta.
– Hade han ställt frågan om hon tänkte flytta när uppsägningstiden var slut hade processen aldrig behövt initierats.
Ville få rättegångskostnader
Viktor Lundgren menar istället att Lars Danckler dragit igång processen bara för att få ersättning för rättegångskostnader. Hyresvärden skriver till tingsrätten att han vill pengar för jobbet som han lägger ner med stämningen.
Tingsrätten går på Yasmines Boughalmis linje.
Enligt domstolen fanns det vid den tidpunkt som Lars Danckler valde att vända sig till rätten inga tvivel om att Yasmine sagt upp kontraktet. Han borde ha insett att tingsrätten inte skulle hinna ta upp ärendet under den två och halv månad som var kvar innan hyreskontraktet löpte ut. Istället borde han vänt sig direkt till hyresgästen, för att ta reda på hennes inställning. Om hon ändå inte flyttat ur när kontraktet löpt ut hade han kunnat vända sig till Kronofogden för handräckning.
Värden får betala hyresgästen
Under processen, som har pågått skriftligt, har Lars Danckler löpande redovisat vad den kostar honom. Till slut var rättegångskostnaderna uppe i närmare 20 000 kronor. Enligt tingsrätten beslut får han dock inga pengar. I stället ska han betala Yasmines Boughalmis rättegångskostnader på 10 600 kronor.
Yasmine Boughalmi, som nu bor på en annan ort, är lättad över utgången.
– Jag blev jätteglad, men sen tänkte jag att han kanske mår jättedåligt, eller snarare är chockad eftersom han tror att han bara kan köra över folk. Jag hoppas han lärt sig.
Lars Danckler vill inte kommentera
Lars Danckler kan överklaga tingsrättens beslut. När Hem & Hyra frågar via mejl om han kommer att göra det, ger han inget svar. Han vill heller inte svara på andra frågor.
Hem & Hyra har vid ett flertal tillfällen sökt upp, ringt och mejlat Lars Danckler för att han ska kunna ge sin bild av denna och andra tvister som han varit inblandad i.
Läs mer:
Uppföljning: Advokaten tar Yasmines fall till Högsta domstolen
Besiktningsprotokoll: Då ska du inte skriva under