Stångåstadens största satsning hittills har rullat i gång

Linköping Kvarteret Eddan blir Stångåstadens största projekt hittills. Och trots att hyrorna också blir högre än i övriga beståndet så räknar bolaget med att lyckas hyra ut de 230 nya lägenheterna.

Många Linköpingsbor refererar till Eddan som gamla busstorget, eller till och med gamlagamla busstorget. Och platsens historia lyftes fram när Stångåstaden höll spadtagsceremoni för att dra i gång bygget. Bolagets vd Fredrik Törnqvist och styrelseordförande Jan Österlind (S) anlände i en veteranbuss som tillhör Tekniska verken och som har rustats upp av ett gäng pensionärer.

Jan Österlind delade med sig av egna minnen från busstorget och berättade hur han brukade hämta sin flickvän där.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

– Det är min fru nu, säger han.

I stället för att ta ett spadtag valde Törnqvist och Österlind att lägga en leksaksbil respektive en parkeringsbiljett i en träask som ska grävas ner och kanske bli ett framtida arkeologiskt fynd.

Bygget har föregåtts av många olika turer. Detaljplanen gjordes om och den arkeologiska undersökningen tog längre tid än beräknat och blev också dyrare. Från början var tanken att bygga ett parkeringsgarage med 800 platser och bara 90 lägenheter. Men det ändrades sedan och nu ligger fokus i stället på bostäder. 230 nya hyreslägenheter ska byggas.

Läs ocksåSexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktetEfter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

– Från vår sida tycker vi att det är mer angeläget med fler bostäder än parkeringsplatser, så det var bra att planerna ändrades, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyran för varje enskild lägenhet är ännu inte fastställd, men Stångåstaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om en genomsnittshyra på 1 990 kronor per kvadratmeter och år. Samtidigt lyfter Stångåstaden fram ungdomar som en av de främsta målgrupperna då man framför allt satsar på mindre lägenheter i Eddan.

Kommer unga att ha råd att bo här?

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Det förutsätter att man har en bra inkomst eller får stöttning från föräldrarna, så är det ju. Att det blir de här nivåerna hänger ihop med att hyran sätts utifrån vad det kostar att producera lägenheterna. När byggkostnaderna ser ut som de gör så syns det på hyrorna, säger Benny Andersson.

Jonas Våtz, projektledare för Eddan hos Stångåstaden, tror att äldre som säljer sin villa och vill ha ett centralt boende kommer att vara främsta målgruppen.

Uthyrningen har ännu inte påbörjats.

– Det är för tidigt. Det är nog inte så många som vill ta ett sådant beslut så här långt i förväg.

Arbetena drar i gång på allvar i augusti och Eddan kommer att vara en byggarbetsplats under flera år framåt. Bygget genomförs i etapper och första inflyttning beräknas till slutet av 2019. I början av 2021 ska hela projektet vara färdigt. Det blir två hästskoformade huskroppar med en lokalgata mellan. Förutom lägenheter kommer husen innehålla ett 20-tal kommersiella lokaler. Närmast korsningen Drottninggatan-Djurgårdsgatan blir huset som högst, elva våningar, och modernt utformat, medan delen närmare Trädgårdsföreningen får fem våningar i mer traditionell stil.

Under senare år har Eddan varit allmän parkeringsplats. Nybygget kommer att innehålla ett garage, men där kommer det bara att finnas plats för fordon som tillhör dem som bor eller jobbar i husen. Övriga bilister hänvisas till andra alternativ, i första hand till p-huset Akilles som ska byggas ut men den satsningen är försenad.

Läs också Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar" Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.