Annons

Stank från skithål och rostiga balkonger – värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna

Örebro Avloppshålet i källaren har stått öppet sedan påsk. Balkongerna är trasiga och i gräset ligger en elkabel som leder ström mellan husen. Nu har hyresgästerna anmält problemen till kommunen. Hyresvärden säger att han svarar med att polisanmäla dem.
En kvinna utanför ett flerfamiljshus.
Foto: Anna Rytterbrant
Erika Filipovics utanför sin balkong i Brevens Bruk. Hyresgästerna har anmält flera brister till Örebro kommun.

– Jag gör så här, ursäktar sig en hyresgäst som vill vara anonym och drar upp tröjan över mun och näsa för att dämpa lukten när källardörren öppnas av Erika Filipovics som också bor i fastigheten.

Erika sparkar undan några brädor som ligger över ett hål i golvet och under dem: en gråbrun sörja av avföring och annan gegga.

Läs ocksåSå mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

– Jag har sagt till flera gånger. Men värden säger att jag ska sluta tjata om hålet, det är provisoriskt, och sluta vara i källaren. Men vadå? Tvättstugan är ju här och våra källarförråd, säger hon.

Nu har det tillfälliga hålet med tillhörande rördragning in i torkrummet och upp i en lägenhet stått sedan påsk.

En kvinna tittar ner i ett hål i en källargång.
Hålet med avloppsvatten har stått öppet sedan i april 2023.

Provisoriskt men inte tillfälligt

Enligt anmälan till miljökontoret i Örebro blev det stopp i ett avlopp i en av lägenheterna vilket orsakade en översvämning i källaren. Avloppet slamsögs och en tillfällig omdragning av avloppet gjordes via torkrummet och ner i en lucka i kulvertens källargolv. Luckan har sedan dess stått öppen.

Nu har nästan sex månader passerat och inget hänt. Det provisoriska känns inte så tillfälligt längre, tycker hyresgästerna.

Murket trä och rost

I anmälan till kommunen anmärker hyresgästerna även på balkongerna i huset. Erika Filipovics visar runt på gården utanför och pekar ut de värsta. Även hennes är skruttig. Hon har dekorerat den med ungerska flaggan och ballonger med kräftor på. Men hon är inte orolig.

– Äh, jag går bara ut och röker. Det går fort och jag bor ju längst ner. Men titta på den där, säger hon och pekar på en som saknar skyddsskivor.

Annons
Läs ocksåKlaga på värden - så gör duBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Men även andra balkonger har murket trä och tydliga rostskador.

Närbild på röt- och rostskadat trä och metall.
Balkongerna är angripna av både rost och röta.

– De är livsfarliga! De kan ramla ner när som helst, säger hyresgästen som vill vara anonym.

Hyresgästen pekar på en kabel i gräset.

Läs ocksåDoftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronorEn tvådelad bild som visar en äldre kvinna som håller ett doftblock till en toalettstol samt en närbild av en faktura med summan 3750 inringad.

– Det är en förlängningssladd med ström som leds från det ena huset till det andra. Värden har sagt att den ska grävas ner, men det har väl glömts bort för den har legat så där nu i tre år. Om någon snubblar eller kör över den med gräsklipparen blir det inte roligt, säger hyresgästen.

En kvinna utanför ett flerfamiljshus.
Erika Filipovics utanför sin lägenhet i Brevens Bruk.

Hot och utpressning

Hyresvärd är Dabeski Fastigheter med säte i Eskilstuna. Ägaren Zlatko Dabeski säger till Hem & Hyra att han är utsatt för sabotage och ska göra polisanmälningar mot hyresgästerna som anmält till kommunen.

– Jag ska polisanmäla dem för hot och utpressning. De har gaddat ihop sig och är hyresgäster som förpestar för omgivningen – inte bara för mig utan även för sina grannar. Gemensamt för dem är att de har hyresskulder, säger han men bekräftar sedan att det varit problem med avloppet:

– Det är en familj som flyttat som spolat ner exakt allt som inte ska vara där: tidningar, handdukar, plastpåsar. Det är sabotage och vi har polisanmält dem, men de har flytt utomlands, säger Zlatko Dabeski.

Även problemen med balkongerna känner han till, men menar att det handlar mer om estetiska problem.
– Det är ingen som klagat, ramlat eller skadat sig: tack och lov. Det får inte vara så dåligt att man inte kan gå ut på balkongen. Men det är stor skillnad om det är farligt eller om det handlar om estetiska saker. Och nu ser det inte bra ut men jag upplever inte att det är farligt, säger han.

Annons
Rötskadade brädor på en balkong.
Balkongerna har endast skönhetsfel menar hyresvärden.

Tillsynsärende hos kommunen

På frågorna om när han tänkt åtgärda problemen svarar han svävande.

– Det har varit semester, många går omkull och jag har blivit lurad tidigare. Men så fort jag får seriösa offerter går jag vidare med det. En boende har kontaktat mig och erbjudit sig att åtgärda problemen, men jag har inte fått någon offert. Nu efter att hans sambo gjort anmälan kan han ju glömma att få jobbet, säger han.

Kommer du ge hyresgästerna någon hyresnedsättning för bristerna?
– Nej, det kommer jag inte.

Miljöavdelningen på Örebro Miljö-och stadsbyggnadsförvaltning har startat ett ärende och kommer tillsammans med bygglovstillsyn att undersöka hyresgästernas anmälningar. Först genom att få svar från hyresvärden.

– Det kan vara obehagligt att befinna sig i närheten av det och lukten kan innebära olägenhet för människors hälsa om den är ihållande. Och om något pågått i flera månader är det oftast inte att se som tillfälligt längre, säger Markus Behr som är enhetschef på hälsoskyddsenheten på miljöavdelningen.

Ett plaströr i en källargång.
Röret leder från torkrummet och ut i källargången.

Fakta: Så gör du om du har problem med brister i lägenheten eller huset

Vänd dig först till hyresvärden eller förvaltaren och berätta om ditt problem.

Om värden inte gör något så ta kontakt med Hyresgästföreningen, antingen via e-post eller via telefon.

Gäller problemet till exempel buller, temperatur, lukt, mögel eller farliga balkonger – gör en anmälan även hos kommunen.

Är det fel som rör elen – gör en anmälan hos Elsäkerhetsverket.

Läs också Bristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt" Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.