Starkare band efter sprängdådet: ”Vi grannar har blivit tajtare”
Bara någon minut efter midnatt den 24 september detonerade en sprängladdning vid en port i Svenska Bostäders hus på Barnängsgatan på Södermalm. 200 fönsterrutor krossades av den kraftiga detoneringen och inne i lägenheterna låg hyresgäster och sov.
– Jag vaknade av en tryckvåg över bröstet och fönsterglaset som splittrades mot rullgardinen. Jag blev helt chockad och blockerad men min sambo gick ut i trapphuset och fick höra att det var en bomb. Att ingen kom till skada är ett mirakel, berättar Annetth Johansson, som bor på våning sju i port nummer 42, där det sprängdes.
Alla hyresgäster samlades på gården
Tio minuter senare knackade räddningstjänsten på dörren och meddelade att alla måste gå ut på gården.
– Jag gick ut i ett par joggingbyxor och en fleecetröja och tog med mig mobilen. Då fattade jag inte att jag inte skulle få gå in i lägenheten igen förrän om ett par dagar. På tisdagen fick vi gå hem och hämta lite kläder med eskort av Svenska Bostäder, säger hon.
Susanne Rudbeck, som också bor i 42:an men mot innergården, vaknade av explosionen. Tillsammans med sin sambo gick hon ut på balkongen i morgonrockarna för att vänta på besked om vad som skulle hända.
– När vi gick ut i trapphuset möttes vi av en väldig stark stickande rök, det var som ett grått moln av cementpartiklar ute.
De beskriver natten som kaotisk. Många hade gått ut på gården i bara nattlinne och pyjamas. Många äldre gick ut utan sina mediciner, och visste inte att de inte skulle få gå in igen.
– Folk var ända snabba på att agera, inte bara reagera. Vi har en Facebookgrupp och där gick grannar direkt ut och erbjöd sovplatser, mat och kläder, säger Mimmi Björkman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.
”Det är ett under att ingen dog”
Hon bor inte i samma uppgång som Annetth och Susanne, men kände ändå av den kraftiga tryckvågen när hon höll på att förbereda sig för natten.
– Den gick igenom hela min kropp. Det är ett under att ingen dog. Jag och min man hade varit på middag hos vår dotter i Hammarby sjöstad på kvällen och passerade porten vid 42:an, exakt 14 minuter innan explosionen.
Ett 20-tal hyresgäster blev evakuerade, för dem som inte bodde hos släkt eller vänner blev det hotell.
Hyresgästföreningen har två lokaler i huset, varav en blev förstörd efter explosionen. Men så fort Mimmi Björkman fick klartecken för att den andra samlingslokalen var säkrad så öppnade de upp den.
Hon kontaktade Svenska kyrkan som ställde upp med en präst och en diakon som kom till lokalen som stöd. Även stadsdelsförvaltningen ordnade så att ett kristeam med bland annat en kurator fanns på plats redan på måndagen efter händelsen.
– Även om vi var evakuerade så kom man hit, det kändes bra att få prata med andra i samma situation, säger Annetth Johansson.
Lyckad grillfest för kvarteret
En vecka efter händelsen ordnade Hyresgästföreningen en grillfest för kvarteret, och även om många bodde på hotell så blev det fullt hus.
– Hyresgästföreningen Region Stockholm bidrog med hamburgare, det blev väldigt lyckat, säger Mimmi Björkman.
Den 4 oktober fick de drabbade hyresgästerna börja flytta tillbaka.
– När sånt här händer och de som bor i husen blir drabbade tänker jag att det var tur att ingen kom till skada fysiskt, säger Mathias Danielsen, Svenska Bostäders förvaltare för innerstaden.
Han var på plats hela helgen efter sprängdådet och jobbade nästan dygnet runt.
– Första dagarna handlade det mest om att få struktur på hur vi skulle organisera allt. Men sedan gick allt snabbt, under första veckan byttes samtliga glasrutor till fönster som gått sönder på den sidan av huset där explosionen var.
200 fönsterrutor krossades
Svenska Bostäder och deras entreprenörer jobbade hårt för att de evakuerade hyresgästerna skulle kunna flytta tillbaka så snabbt som möjligt. 200 fönsterrutor och tre lägenhetsdörrar byttes ut.
Annetth och Susanne säger att det är med blandande känslor som de flyttade hem igen efter evakueringen.
– I början kändes det som att man var på helspänn, säger Susanne Rudbeck.
– Hela tiden får man säga ingen dog, ingen dog, som ett mantra för att klara det, säger Annetth Johansson.
Mimmi Björkman säger att sprängdådet har stärkt gemenskapen bland grannarna.
– Det finns verkligen en etablerad grannsämja här sedan tidigare, men det känns som att vi har blivit ännu tajtare nu efter att vi varit med om detta. Nu handlar det om att få tillbaka någon känsla av trygghet igen, det här är ändå en av Stockholms lugnaste delar. Rent statistiskt har det inte hänt att det bombats två gånger på samma ställe.
- Polisen har inlett en förundersökning efter sprängdådet på Barnängsgatan gällande grov allmänfarlig ödeläggelse, men har ingen information att gå ut med angående eventuellt misstänkta i nuläget. ”Detsamma gäller om bomben var riktad mot någon person, vi har ingen information att gå ut med i nuläget”, säger Mats Eriksson, presstalesperson för polisen i Stockholm.
-
Bara ett dygn innan sprängdådet på Södermalm inträffade en annan mycket kraftig explosion i Huvudsta i Solna, också i ett flerbostadshus. Polisen undersöker om det kan finnas ett samband mellan händelserna. ”Vi misstänker fortfarande att det finns kopplingar mellan de två detonationerna”, säger Mats Eriksson.
-
Explosionen på Barnängsgatan är den 23:e sprängningen i Stockholmsområdet i år.
- Information / kommunikation är superviktigt: Vi har en modererad Facebookgrupp för kvarteret. Många har också telefonkedjor/nummer till grannar i porten.
- Det är väldigt bra att ha en krisplan tillsammans med husägare/förvaltare i kvarteret. En plan där alla i teamet vet vad de ska göra och när i en krissituation.
- Som förening är det också viktigt att uppmuntra relationsskapande aktiviteter. I en gemenskap vågar fler grannar lita på varann och dela information.
- Den informationen kan vara livsviktig om det är kaos runt omkring och ont om tid.