Stärkta krav på nollalternativ i Storgöteborg
Det var tredje fullmäktigemötet i rad som motionen om nollalternativ var uppe för beslut. Och den här gången blev det seger för motionären Mattias Axelsson och övriga undertecknare.
Regionstyrelsen hade i sitt svar inför mötet invänt att den gällande lagstiftningen gör det omöjligt att alltid kräva nollalternativ. I stället hade styrelsen föreslagit formuleringen att Hyresgästföreningen Västra Sverige ”i samtliga förhandlingar gällande ombyggnation ska arbeta för att, om förutsättningarna finns, kunna teckna överenskommelser som innehåller en noll-nivå.”
En alldeles för lam formulering, ansåg Mattias Axelsson i debatten på mötet.
– Jag yrkar att vi stryker formuleringen ”om förutsättningarna finns”. Jag förstår att det inte kommer att bli framgång i varje förhandling, men med en tydligare formulering så kommer vi att behöva göra en en konsekvensanalys varje gång vi inte har nått målen, om varför vi inte gjorde det, sade Mattias Axelsson.
Efter att regionstyrelsen ajournerat sig kom beskedet från avgående ordförande Bengt Svensson.
– Vi är beredda att stryka formuleringen. Är vi i hamn då?
En fråga som besvarades med ett rungande ”ja” av mötet.
– Det här visar att det bara gäller att ta motionen tillräckligt många gånger så går den igenom, sade förbundsordförande Marie Linder som satt ordförande.
Även andra motioner och yttranden avhandlades. Bland annat frågan om utökade öppettider på regionkontoret, en sak som Hem & Hyra också berättade om i förra veckan.
I det fallet visade det sig att regionstyrelsen redan beslutat fråga regionkontoret om hur man kan lösa kvällsöppet en gång i veckan.
Det fick mötet att rösta nej till motionen om öppet till 18 varje kväll och 10–14 på lördagar. I stället antogs ett tilläggsyrkande om att regionstyrelsen ska jobba för kvällsöppet för förtroendevalda minst en dag i veckan.
Slutligen fanns även två yttranden som ställde sig kritiska till den nationellt tillsatta Hyreskommissionen, som leds av Stefan Attefall.
Frågan ledde till en livlig debatt, där bland annat nyvalde ordförande Kristofer Lundberg förespråkade att Västra Sverige skulle kräva Hyreskommissionens upplösande. Han fick svar från Bengt Svensson.
– Man skapar kilar i hyresgäströrelsen när man går på och kräver att kommissionen ska läggas ner. Dessutom är det ett slag i luften, om det här går igenom till förbundsstämman så är kommissionens arbete redan slutfört då, sade Bengt Svensson.
Slutet på debatten blev att fullmäktige röstade ner yttrandet. Däremot ställde sig mötet bakom förslaget om en nationell protestdag mot marknadshyror.
- Ägde rum i Arena: Första Lång i anslutning till regionkontoret i Göteborg.
- 86 ombud och närmare 50 åhörare var på plats.
- En skyddskommitté ska instiftas för att arbeta med frågor om hot, våld och sexuella trakasserier riktade mot förtroendevalda och anställda. Det ska även tas fram informationsmaterial, utbildningar och rutiner runt ämnet.
- Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska berättelsen för 2017 godkändes, med ett förtydligande om Hyresgätföreningens aktiviteter i samband med mordet på en lärare i Lövgärdet.
- Arvodet höjs för förtroendevalda som deltar i arbetsgrupper, förhandlingsdelegationer, boinflytandekommittéer eller som ordinarie ledamöter i regeionstyrelsen. I stället för 230 kronor per möte kommer de nu att arvoderas med 250 kronor.
-
- Ett yttrande antogs som slog fast regionens krav till politiker och andra makthavare:
Bygg 30 000 hyresrätter med rimliga hyror – varje år.
Ge hyresgäster ett ökat skydd och inflytande vid renovering så att ingen ska tvingas flytta mot sin vilja.
Stå upp för den svenska modellen med förhandlade hyror och säg nej till marknadshyror och social housing.
- Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
- Nästan 77 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
- Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.