Annons

Startskott för gigantisk rättegång om svartkontraktshärva: åtalad minns inte detaljer

Stockholm En huvudmisstänkt uppger sig ha svårt att minnas detaljer om flera påstådda svartförsäljningar. En misstänkt säljare hävdar att hen inte fått några pengar. Första rättegångsdagen i en gigantisk svartkontraktshärva bjöd på motattacker från de åtalades försvarsadvokater.
Under 25 dagar pågår rättegången i Sveriges troligen största härva med svartkontrakt i Stockholms tingsrätt.

De eleganta gamla taklamporna i glas och det mönstrade vackra taket i trä i tingsrättsalen i Stockholms tingsrätt står i bjärt kontrast till vad som ska avhandlas. Det handlar om smutsiga affärer där en mamma och hennes vuxna dotter misstänks ha sålt och förmedlat svarta hyreskontrakt i stor skala och där miljontals kronor i kontanter ska ha bytt ägare mot ett förstahandskontrakt.

Men att åklagare Henrik Söderman, de åtalade och dess advokater, nu sitter i rättssalen beror på en helt annan händelse som började med att en bil stoppades av polisen 2019. I bilen hittades knark och flera vapen. När polisen undersökt vem som hade löst ut bilen från Kronofogden så hittades en koppling till mamman i svartkontraktshärvan, som senare dömdes för penningtvätt.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Det slutade med en husrannsakan hos mamman och dottern där det gjordes en oväntad upptäckt i form av bevis som åklagaren menar visar att de sålt och förmedlat svartkontrakt i stor skala. Det handlar om personbevis, hyresavtal och dokument med uppdiktade historier för att få igenom byten, som kan kopplas till misstänkta svartaffärer, något Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Plastfickor med kontanter som påträffades vid husrannsakan hos svartmäklaren är en del av bevisningen.

Under flera timmar lägger åklagare Henrik Söderman fram bevis efter bevis som han menar talar för att mamman och dottern ägnat sig åt storskalig handel med svartkontrakt. Mycket information kommer från de datorer och telefoner som hittades vid husrannsakan.

Åklagaren visar hur meddelanden har skickats mellan de åtalade och de som ska ha köpt och sålt lägenheter, det är massor av namn och adresser på lägenheter som förekommer i förundersökningen.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Utöver det ägnas mycket tid åt att gå igenom en digital kalender som fanns i en av datorerna, där möten bokats in med människor som misstänks ha sålt och köpt sina kontrakt.

Han lyfter också fram de hyreshus på Åsögatan, Cirkelvägen och Drottningholmsvägen, som han menar har varit skenskrivningsadresser. På adresserna ska köpare och säljare ha varit folkbokförda bara för att fejka lägenhetsbyten, ett sätt att dölja svartförsäljningarna.

Under 25 rättegångsdagar ska 20 misstänkta svartförsäljningar gås igenom. Förutom den åtalade mamman och dottern har ytterligare tretton personer åtalats misstänkta för att ha sålt sina lägenheter via mamman och dottern. En av dem som sitter i rättssalen är personen vars lägenhet på 219 kvadratmeter vid Sankt Eriksplan misstänks ha sålts för två miljoner, enligt åklagaren.
– Paret som köpte hyresrätten fick kontakt med mamman och betalade i ett första skede 50 000 kronor, sedan togs en mängd kontanter ut och betalades till mamman, hävdar åklagaren.

Läs ocksåAnställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon
Försvarsadvokaterna slår tillbaka

Efter en paus är det försvarets tur att berätta sin version av hur saker och ting hänger ihop. Då beskrivs en minst sagt annorlunda bild av händelserna, än den som åklagaren lagt fram.
Både mamman och dottern förnekar via sina advokater brott och anklagelserna från åklagaren om att de skulle ha sålt och förmedlat svartkontrakt i stor skala. Enligt advokaterna ska de båda istället ägnat sig åt vanliga jobb och då bland annat ha hjälpt hyresvärdar att få fram evakueringslägenheter till hyresgäster som behöver flytta i samband med renovering.

Annons

Mammans advokat menar i sin framställan, att mamman har sysslat med konsultverksamhet inom fastighetsområdet.
– Hon har ett stort kontaktnät bland hyresvärdar och många hör av sig till henne men hon håller inte på med försäljning av hyreskontrakt svart, hävdade advokaten.

Svarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
Skatteverket kräver också att 20 hyresgäster som sålt svartkontrakt betalar skatt på vinsten från försäljningarna.

Båda dottern och mammans advokater har också synpunkter på den digitala kalender, som åklagaren använder som bevis och som visar att mamman och dottern haft möten och lägenhetsvisningar med personer och på adresser där det misstänks ha sålts lägenheter. De menar att den delas av tre personer, dottern, mamman och en person som tidigare arbetat tillsammans med dem och att det inte är klarlagt vem som träffat vem.
– Kalendern är missvisande, säger dotterns advokat.

Åtalad minns inte alla detaljer

Men dotterns advokat vill också berätta en annan sak för rätten inför förhören med hennes klient. Det är att hela historien har tagit hårt på dottern som därför har utbrändhetssymptom, ångest, förvirring och sämre minne.
– Hon har svårt att minnas detaljer men känner igen en del namn, säger advokaten, som är tydlig med att dottern i alla fall vet att hon inte har sysslat med någon handel med svarta hyreskontrakt.

Advokaten berättar också att dottern av ren välvilja har hjälpt flera hyresgäster att byta lägenhet på grund av att hon har stor kunskap om hur det går till och att det kan vara svårt att få till ett byte.
– Men det handlar om rådgivning och inget hon har tagit betalt för, menar advokaten.

Några meter från dottern och hennes advokat sitter en annan huvudperson i rättegången. Personen som bodde i våningen på Sankt Eriksplan och som är åtalad för att ha sålt lägenheten på 219 kvadratmeter.

Enligt åtalet bekräftar två personer att de köpte hennes lägenhet för två miljoner kronor, pengar som de hade i en resväska i lägenheten. Köparna hävdar att pengarna överlämnades till den nu åtalade dottern. Men i polisutredningen är det bara detaljerat klarlagt att paret och deras anhöriga har tagit ut lite över en miljon, 1 162 700 kronor, i kontanter, resterande nästan 837 000 kronor ska ha tagits ut av andra personer enligt köparna.

Den misstänkta säljarens advokat, berättar att hans klient förnekar brott. Lite svävande berättar han dock att en miljon kan ha betalats.
– Men inga pengar har nått min klient, hävdar han.

Hans förklaring till hur det har gått till är att hans klient inte alls har sålt sin lägenhet på Sankt Eriksplan, utan bara bytt den mot en mindre lägenhet på Åsögatan, en adress som åklagaren för övrigt menar är en välkänd skenskrivningsadress. Advokaten har också en förklaring till att hyresgästen sedan bara lämnar tillbaka lägenheten på Åsögatan till värden.

– Min klient har lämnat tillbaka lägenheten eftersom hon skulle etablera sig i Spanien, säger advokaten.

Annons
Köpare vet inte var de bor

Det är en förklaring som åklagaren inte tror stämmer och pekar på att hyresgästen och en av de misstänkta svartmäklarna har haft kontakt flera gånger om lägenheten. Åklagaren pekar också på att hyresgästen som påstods bo på Åsögatan bad om att få sin post skickad till en annan adress på Södermalm.

Åklagaren pekar också på ett sms som enligt honom visar att Åsögatan är en skenskrivningsadress. I sms:et till en av de misstänkta svartmäklarna frågar köparen, som säger sig bo på Åsögatan, vilken våning hon bor på i huset.

– Köparen verkar ha tappat förmågan att veta var hon bor, säger Henrik Söderman.

Flera av advokaterna ifrågasatte de två miljonerna som åklagaren menar ska ha betalats för våningen på Sankt Eriksplan. Mammans advokat menar att det inte är klarlagt att pengarna har gått till köp av svartkontrakt.
– Vi vet inte vad pengarna som tagits ut har använts till, det kan ha varit konsumtion, säger han.

Men det finns också flera sms mellan den åtalade dottern och paret, som hävdar att de köpt kontraktet för våningen på Sankt Eriksplan av den misstänkta svartmäklaren.

Dotterns advokat säger dock att hennes klient förnekar brott.
– Det är möjligt att min klient gett råd till personer i det aktuella bytet men inte mot betalning, säger hon.

Rättegången fortsätter på måndag och en bit in i mars.

Läs också ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.