Annons

Staten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna”

Alvesta Familjen Bordon hyr sedan flera årtionden ett 1800-tals torp i Huseby. Torpet ligget på en fastighet som förvaltas av Statens Fastighetsverk. Nu vill staten höja parets hyra som varit oförändrad i 30 år.
Bilden visar Tommy Bordon, hyresgäst i et torp, utanför Huseby bruk.
Tommy Bordon accepterar inte den kraftiga hyreshöjningen som Statens Fastighetsverk vill införa, nästan en fördubbling av den tidigare nivån.

Det lilla statartorpet ligger vackert med utsikt över Husebys åkrar. Det är ett av få torp på markerna som fortfarande står kvar. Än mindre som är bebott.

Halva huset är original från tidigt 1800-tal. På 1950-talet tillkom den andra halvan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den förre hyresgästen föddes på torpet och hade statarkontrakt. Idag hyr paret Tommy Pettersson och Karin Bordon bostaden och de har bott här i nästan 30 år. De har själva valt ett relativt spartanskt liv och trångt boende med flit, båda är kära i miljön och historien kring bruket. Dessutom jobbar de båda som guider på Huseby bruk, trots sina 74 år har Tommy inte slutat helt.

– Staten tog emot Florence Stephens testamente 1982, enligt testamentet fick torpen inte säljas utan skulle bevaras som de är. Du har hört talas om Huseby-skandalen?

Frågan hänger i luften, ivrigt yttrad av en historiskt intresserad man som gärna vill berätta det hela än en gång.

Läs ocksåTvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa"
Bilden visar Huseby bruk.
Huseby Bruk förvaltas även det av Statens fastighetsverk.

Rättsskandalen som satte spår

Huseby-skandalen var en stor rättsskandal på 1950- och 60-talet då godset tömdes på alla tillgångar. Florence Stephens ägde ett av Smålands rikaste gods när en ung prins Bernadotte tillsammans med en nära affärskompanjon dök upp. Några år senare var godset tömt på alla tillgångar. Prinsen erkände sig skyldig men blev aldrig straffad.

Florence Stephens blev med övertalning omyndigförklarad och det tog ända till 1976 innan hon fick tillbaka sitt förmyndarskap. Hennes öde har utmynnat i flera dokumentärer, böcker och podcasts.

Miljön omkring och inuti torpet vittnar inget om allt detta, förutom att det onekligen är orört till stora delar.

Läs ocksåKvinna vräks av samma värd från två olika bostäder på mindre än ett halvårEn kvinna i 30-årsåldern vräks av samma värd från två olika bostäder i Lilla Edet.

– Vi bor mycket billigt, men standarden är också därefter, säger Tommy Bordon.

De bor med två unga vuxna barn på 60 kvadratmeter. Ett sovrum har byggts till på ovanvåningen, men har bekostats helt av paret själva, så det räknas inte in i hyresbostaden.

Bilden visar ett torp som förvaltas och hyrs ut av Statens fastighetsverk. Tommy Born syns också på bilden.
Halva torpbygganden (närmast bild) tillkom på 50talet. Den andra halvan är original sedan tidigt 1800-tal.

Hyran inte höjd på 30 år

Kallhyran är på 1658 kronor och har så varit i 30 år. När hyreskontraktet skrevs om för åtta år sedan nämndes renoveringar som skulle kunna följas av hyreshöjningar, men åtta år senare är fortfarande inga renoveringar gjorda enligt paret. I själva verket har ytterst lite gjorts på de 30 år de har bott där menar Tommy. Men han är medveten om att hyran är otroligt låg.

– Jag förstår att hyran är oskäligt låg och att den borde höjas, det jag vänder mig mest mot är hur det sköts, säger han med en suck.

Det började med att paret Tommy och Karin Bordon i somras fick ett brev från Statens fastighetsverk, SFV, som förvaltar och hyr ut torpet. Plötsligt vill hyresvärden höja hyran cirka 80 procent – från 1648 kronor i kallhyra till 2979 kronor från och med årsskiftet i en första etapp. Sedan ska hyran höjas ytterligare till år 2025.

Den uträknade hyreshöjningen utgår från en genomsnittlig kallhyra i en lägenhet i centrala Alvesta. Siffran som tagits fram är 983 kronor per kvadratmeter och år (cirka 4800 i månaden). Den aviserade första höjningen landar dock på 583 kronor per kvadratmeter och år.

Den höjningen gick inte hyresgästerna med på, varpå Statens fastighetsverk i början av september gick med ärendet till hyresnämnden där det ska avgöras.

Bilden visar Tommy Bordon, han sitter i sitt vardagsrum inne i torpet som han och Karin Bordon hyr.
”Vi måste värma upp med ved, annars skulle uppvärmningen bli extremt dyr med den här dåliga isoleringen”, säger Tommy Bordon.

Varför gick ni inte med på det?

– Vi har inte haft en närvarande hyresvärd på alla år, vad jag vet så har ingen från Statens fastighetsverk besökt oss sedan vi flyttade hit och när vi nu vill prata med dem så får jag till svar att de inte ”förhandlar med oss”. Kommunikationen finns inte. Sen det här med skicket…

Annons

Möss och människor

Insidan av torpet är till ytan charmigt, rentav pittoreskt. I vardagsrummet lutar dock taket neråt mot farstun. På grund av sättningar så varierar takhöjden från 210 till 230 cm. Köket består av 50-tals luckor och bänkhöjden är 75 centimeter, att jämföra med den standard på 90 centimeter som är idag.

På vintern märks torpets ålder.

– Isoleringen i golv och tak är närmast obefintlig och fönstren består av två glas. Golvtemperaturen går aldrig över 15 plusgrader på vintern, och när det blåser fladdrar det i gardinerna, berättar Tommy och visar var det drar in.

Nedanför står en musfälla, borta vid våningstrappen en annan.

– Vi får in mängder av möss i huset. Det är tur att Blixten är en duktig musjägare, säger han och slänger en blick åt en rödvit trött katt som ignorerar oss.

Bilden visar köket i ett 1800-talstorp och hyresgästen Tommy Bordon.
”När vi fick ny spis blev den inte in, köksbänkarna är cirka 75 centimeter höga”, säger Tommy Bordon.

Efter att vattnet sinade för fyra år sedan blev hyresvärden tvungen att borra en ny brunn, och bytte samtidigt ut vattenfiltret. Badrummet blev i och med det förbättrat. Köksgolvet byttes ut efter en råttattack. Utöver det ska inga nämnvärda förbättringar ha skett menar Tommy.

– Vi var intresserade för 20 år sedan av att bygga ut, men fick inget gehör för det. I kontraktet från åtta år sedan nämndes renoveringar men det har inte skett. De har bara drämt till med en siffra, det känns som en skrivbordsprodukt. Ska de jämföra med en trea i Alvesta tätort är det hål i huvet, säger Tommy och menar att både merkostnader utifrån avtalet och torpets skick borde räknas med.

Dyra omkostnader

Hyresgästerna ska enligt hyresavtalet stå för all snöröjning inom tomtgränsen, sophämtning, sotning, slamtömning och trädgårdsskötsel. Uppvärmningen kostar 1300 kronor i månaden.

– Vi måste värma upp med ved, annars skulle uppvärmningen bli extremt dyr med den här dåliga isoleringen. Så det blir mycket jobb med veden, förklarar Tommy.

Totalt menar paret att merkostnaderna i tid och pengar innebär en totalhyra på 5549 kronor.

Ni har ändå funnit er i det skick torpet är i och hur avtalet sett ut, varför då?

– Det har varit en win-win, vi finner oss i denna standard i gengäld mot en väldigt låg hyra. Ska de höja hyran så här mycket tycker jag de ska göra omfattande renoveringar först, annars är det fel väg att gå.

Bilden är ett montage. Bilden visar en musfälla vid en trätrapp, och ett köksskåp.
Möss kommer inomhus, och köksskåpen har inte bytts ut sedan 50-talet enligt Tommy Bordon.

En annan hyresbostad i Huseby har också fått en hyreshöjning aviserad, på 35 procent. Hyresgästerna har vägrat gå med på höjningen och hänvisar även dem till ett liknande hyresavtal med merkostnader, om än bostaden är i bättre skick.

I båda fallen har Statens fastighetsverk använt sig av Allbohus bostäder uppgifter på referenshyra i centrala Alvesta, vilket är normalt menar Johan Helander, fastighetsjurist hos SFV.

– Det jag kan säga generellt är att referenshyror från objekt som inte lämpar sig för en direktjämförelse, brukar användas som så kallat bakgrundsmaterial i hyresnämndens skälighetsbedömning av en viss hyresnivå.

Hus och slott

Vad nästa hyreshöjning 2025 ska bli är ännu inte bestämt. Först ska en förhandling i nämnden ske.

Annons

– Vi avvaktar hyresnämndens dom nu. Sen följer vi allmännyttans procentuella höjning, säger Maria Nordh, fastighetschef för Statens fastighetsverk Syd.

SFV förvaltar fler än 2300 fastigheter i Sverige, så som Kalmar slott, historiska försvarsanläggningar, borgar, parker med mera. Men det finns bara ett tiotal bestånd med bostadshyresgäster i södra Sverige.

Varför gör ni detta just nu?

– Vi har fått bättre resurser att genomlysa alla avtal och jobba i kapp.

Varför har hyran inte höjts på 30 år?

– Det kan vi såklart fundera kring. SVF har få bostäder och det har flyttats mellan olika förvaltningar. I kombination med resursbrist har det blivit så här. Det är SFV:s misstag.

Men ni kan förstå att det blir en chock för de boende?

– Ja, men samtidigt har de bott väldigt billigt.

Torpets skick vill Maria Nordh inte uttala sig närmre om. I frågan om renoveringar så har en del nödvändiga underhåll gjorts genom åren menar hon, men det renoverade badrummet var en standardhöjande åtgärd.

– Vi får se hur Hyresnämndens bedömning blir, skulle det visa sig att de tycker saker behöver åtgärdas får vi göra det. Man kan felanmäla till oss och vi kan spåra över tid hur många felanmälningar som gjorts. De som är gjorda åtgärdas.

Vad anser du om att hyresgästen känner att ni inte har varit på plats eller kommunicerat?

– Det är lite sorgligt att höra. Vi köper in driften, det är inte SFVs egen personal som möter hyresgästen men entreprenören agerar i vårt namn. Vår fastighetsförvaltare har erbjudit sig att komma och besöka hyresgästen men de har avböjt. Det är förvaltaren som ansvarar för kundkontakten.

Och du själv?

– Vi har ett otroligt stort bestånd med fastigheter och många hyresgäster, som fastighetschef möter jag inte hyresgäster i avtalsfrågor.

Läs också Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter Kvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvård Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.