Statliga pengar till odling i Skäggetorp
Det är Kommittén för inrättande av en delegation mot segregation som har beviljat bidraget. Regeringen har avsatt 41 miljoner kronor 2017 och 56 miljoner 2018 som kan sökas av kommuner och landsting. Pengarna ska användas till exempelvis brottsförebyggande åtgärder, minskad långtidsarbetslöshet och förbättrade skolresultat.
Linköpings kommun har beviljats sammanlagt 504 000 kronor till flera olika projekt. 324 000 kronor går till satsningar i Skäggetorp, där den stadsodling som redan finns mitt i området ska utvecklas och bli en social mötesplats.
– Odlingslådor har funnits i området under en längre tid, så det är inget vi har kommit på nu. Men det har varit svårt att få uthållighet i det, säger Susanne Sterneling, stadsdelssamordnare i Skäggetorp.
Bland annat finns planer på att anställa en boende i området som kvartersträdgårdsmästare med övergripande ansvar för odlingen. Kommunen vill också få i gång kurser och att grupper bildas som kan sköta odlingslådorna tillsammans.
– Man kanske kan hjälpa varandra med vattning till exempel, säger Susanne Sterneling.
Genom att invånare träffas och umgås kring odlingen och även de grillplatser som finns i anslutning till den hoppas kommunen att segregationen i området ska minska.
– Linköping är en storstad och även om vi har lägst arbetslöshet i länet så finns problem med segregation. Det här bidraget är bara början och det finns möjlighet att söka mer pengar 2018, säger borgmästare Helena Balthammar (S).
Hon hoppas att kommunen framöver även ska kunna få medel till insatser för att minska arbetslösheten.
– Men det är jättepositivt att Delegationen mot segregation ser att det vi vill göra är värdefullt, säger Helena Balthammar.
Förutom satsningarna i Skäggetorp får kommunen 180 000 kronor till kultur- och fritidskontoret. De pengarna ska användas till att analysera insatser som gjorts tidigare för framför allt nyanlända barn- och ungdomar. Resultatet ska användas för att planera hur man ska arbeta mot segregation i framtiden.