Stiftelse sålde hyreshus – ska dela ut pengarna till behövande på Östermalm

Stockholm Ekonomiska problem tvingade Stiftelsen Carl och Emmy Zetterwalls minne att sälja sitt hyreshus på Östermalm för 165 miljoner. Nu ska stiftelsen använda en del av pengarna till att ge bidrag till bostadskostnader - till behövande Östermalmsbor. Men vilka som ska kunna söka bidrag kan inte stiftelsens ordförande Klas Weidstam svara på.
Foto: Kenneth Samuelsson
Stiftelsen Carl och Emmy Setterwalls minne har sålt hyresfastigheten på Östermalm till Wallfast.

I många år var uppdraget för Stiftelsen Carl och Emmy Zetterwalls minne att hyra ut sina lägenheter för en billig penning till behövande, företrädesvis äldre personer inom Oscars församling, som bott i församlingen en längre tid.

Hem & Hyras tidigare granskningar har visat att stiftelsen har tummat på sina regler och inte bara hyrt ut till personer med mindre plånböcker utan även till välbeställda.

Läs ocksåLista: de granskade bostadsstiftelserna

Men efter en ändring av Kammarkollegiet för några år sedan slogs det fast att det är stiftelsens urkund från 1936 som gäller och inte stadgarna från 1949. Förändringen innebar att skrivningen om att lägenheter ska gå till behövande togs bort i stiftelsens ändamål.

En annan stor förändring är att hyreshuset med 62 lägenheter nyligen såldes till Wallfast för 165 miljoner kronor.

Fastigheten ligger granne med Gustav Adolfskyrkan.

Bakgrunden till försäljningen avslöjas i en ansökan till Kammarkollegiet 2024. Där beskriver stiftelsen att ekonomin är dålig och att renoveringsbehoven är så stora att det de inte kan ta hand om huset – de ansöker därför om att få ändra sina stadgar och sälja.

Kammarkollegiet säger ja, men stiftelsens önskemål att förvalta pengarna och använda avkastningen för att stödja äldre personer i Oscars församling, går inte igenom.

Kammarkollegiet vill att  avkastningen på stiftelsens pengar ska gå till boendekostnader och skrivningen blir i stället att stiftelsen ska ”ge understöd och företrädesvis bidrag till boendekostnader till i första hand behövande inom Oscars församling och i andra hand till behövande inom Hedvig Eleonora församling”.

Men frågetecknen kring försäljningen är flera. Hyresgästerna har haft tillgång till en vävstuga och det har ordnats utflykter och julfiranden för hyresgästerna. En hyresgäst i huset är orolig för vad som kommer att hända nu.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

– Vi har bott förhållandevis billigt här men jag tror det kommer att ändras nu och att det kommer bli ett vanligt hyreshus med höga hyror, säger personen som vill vara anonym.

Handlingar från Lantmäteriet visar att hyreshuset såldes för 165 miljoner kronor, en bra bit under taxeringsvärdet på 206 miljoner. En vanlig uppskattning är att taxeringsvärdet är cirka 75 procent av marknadsvärdet. Utifrån den beräkningen borde värdet vara en bit över 200 miljoner kronor.

Stiftelsens ordförande menar att huset såldes under marknadsvärdet eftersom underhållsbehovet var stort – bland var husets fasad i dåligt skick och nu pågår en fasadrenovering.

Hem & Hyra har bett om en telefonintervju med stiftelsen ordförande Klas Weidstam.

Han vill inte ställa upp utan ber att få svara på frågorna via mejl. I mejlsvaren väljer han att svara på vissa frågor, men fler av våra frågor blir obesvarade.

Varför sålde ni huset?
– Huset såldes som en konsekvens av tekniska underhållsskulder som byggts upp under en längre tid och som stiftelsen inte kunde hantera långsiktigt.

Enligt uppgift såldes fastigheten för 165 miljoner en bra bit under taxeringsvärdet på 206 miljoner. Taxeringsvärdet ska ju vara cirka 75 procent av marknadsvärdet, varför sålde ni fastigheten så långt under marknadsvärdet?

– Taxeringsvärden och marknadsvärden hänger inte alltid samman på det sätt som beskrivs ovan i verkligheten. Många andra faktorer har betydelse. Värderingen av fastigheten var lägre än taxeringsvärdet eftersom underhållsbehovet var stort och detta inte avspeglades i taxeringen.

Lade ni ut fastigheten till försäljning på öppna marknaden?

– Fastigheten avyttrades via en strukturerad budprocess där vi anlitat rådgivare för att nå den bästa möjliga affären för stiftelsen och hyresgästerna. Stiftelsen gick ut till sex organisationer med gedigna erfarenheter av att driva seniorboende. Endast två anbud kom in och vi valde det högsta anbudet.

Varför valde ni just Wallfast?

– Wallfast är en stabil och trygg part med etablerad förvaltningsorganisation och erfarenhet av förvaltning av just den typ av bostäder som finns i fastigheten. Helt enkelt en bra hyresvärd för våra tidigare hyresgäster. Wallfast lämnade det högsta anbudet, de har god erfarenhet av att förvalta seniorboenden, samt har ett långsiktigt perspektiv på sitt ägande, vilket har varit viktiga urvalskriterier för Stiftelsen.

Stiftelsen har alltså sålt den fastighet som en gång i tiden byggdes för att hjälpa fattiga människor med en bostad. I stället ska stiftelsen dela ut bidrag till bostadskostnader till behövande människor på Östermalm.

När räknar ni med att börja dela ut bidrag till behövande?

– Vi kommer att fortsätta att dela ut bidrag till behövande i Oscars och Hedvig Eleonoras församlingar, i enlighet med stiftelsens ändamål. Intäkterna från försäljningen kommer att göra det möjligt för oss att hjälpa betydligt fler behövande än tidigare.

Under många år har lägenheterna hyrts ut till personer som i många fall haft svag ekonomi och hyrorna har varit på rimliga nivåer. Hyresgästerna har också kunnat söka en eller ibland två hyresfria månader per år.

Hem & Hyra vill veta om det funnits några villkor i köpet om att hyrorna ska hållas kvar på samma nivåer och att hyresgästerna ska kunna få hyresfria månader. På den frågan svarar Klas Weidstam att hyran förhandlas med Hyresgästföreningen men vill inte gå in på detaljer.

– Den frågan ställs bäst till Wallfast.

Hyresgästerna har ju haft tillgång till tillexempel vävstuga och en gästlägenhet i huset men även fått åka på utflykter, äta julbord, luciafirande och midsommarfirande, enligt hyresgäster. Vad händer med det?

– Frågan är bäst ställd till Wallfast.

Vi vill också veta vad som kommer att krävas för att få kunna få bidrag från stiftelsen framöver och hur mycket pengar de ska dela ut varje år. På den frågan svarar han bara att de är för tidigt ställda..

Efter att det framkommit att styrelsen fått tillåtelse att sälja huset har det kommit in en anmälan mot stiftelsen till Länsstyrelsen Stockholm, som har tillsynsansvar. Anmälaren menar att ni misskött fastigheten och ekonomin under flera år och därför tvingas sälja. Personen hävdar att ni utnyttjar stiftelsen för egen vinning genom att ta ut ersättningar på totalt 400 000 – 500 000 kronor per år, samtidigt som stiftelsen ekonomi varit dålig.

Vad tänker du om anmälan och kritiken mot styrelsen?

– Styrelsen har ingen kännedom om anmälan till Länsstyrelsen och kan därför inte kommentera den.

När det gäller fastighetens skötsel skriver han att styrelsen har genomfört nödvändiga renoveringar av lägenheter som blivit tomställda, samt åtgärdat akuta fel som uppstått i lägenheter och fastigheten i övrigt. Han skriver också att hyresintäkterna inte har täckt underhållsbehovet och att en stor lokal i fastigheten inte har gått att hyra ut.

Hem & Hyra ställer också frågor om arvode – hur mycket respektive ledamot har fått. Det enda svar vi får är:

– Styrelsearvodet för år 2024 har varit 419 000 kronor.

Hem & Hyra har bett om en intervju med en representant för den nya hyresvärden Wallfast för att ställa frågor om fastighetsköpet och vilka planer bolaget har för huset.

”Den enda förändring som ligger i plan just nu, och som alla hyresgäster är informerade om, är att vävstugan kommer att upphöra den 28 februari, då lokalen inte uppfyller kraven för utrymning och brandskydd. För frågor om själva försäljningen hänvisar vi till säljaren.”, svarar bolagets presstjänst i ett mejl.

Svar uteblir

Men när vi mejlar fler frågor får vi inga svar.

Vi får bland annat inte veta vad som kommer att hända med hyrorna och den tidigare möjligheten att få hyresfria månader, med tanke på att lägenheterna har gått till behövande personer med låga inkomster. Vi får inte heller veta hur Wallfast ser på hyresgästernas oro att det blir ett vanligt hyreshus med högre hyror eller på vad som kommer att hända med den extra service som funnits i huset, till exempel gästlägenhet, julbord och midsommarfirande.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.