Annons

Kritiserade stiftelsen Allmänna Barnhuset i nytt blåsväder – tar ut skyhög hyra för lägenheter via mellanhand

Stockholm Statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har gett attraktiva lägenheter till sina egna närstående. Det avslöjade Hem & Hyra nyligen. Nu kan vi berätta att andra lägenheter i samma hus hyrs ut till skyhög hyra via värdens mellanhand. Några unga hyresgäster betalar över 17 000 kronor för cirka 50 kvadratmeter – drygt 7 000 kronor mer än stiftelsechefens son betalar för sin lägenhet.
Foto: Kenneth Samuelsson/ Kristina Wahlgren
Statliga stiftelsen Allmänna barnhuset hyr ut lägenheter dyrt via mellanhänder.

Hem & Hyra publicerade före sommaren en stor granskning av den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset. Granskningen visade att barn och släktingar till anställda på stiftelsen hade fått attraktiva hyresrätter i Vasastan – detta utan att stå i den vanliga bostadskön.

Stiftelsens uppdrag är att hjälpa utsatta ungdomar – men en av de som fått en lägenhet hade tillsammans med sin partner en årsinkomst på 1,4 miljoner och flyttade från en bostadsrätt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Namnskyltar avslöjar anställdas barn

Namn på dörrarna i trappuppgången på Döbelnsgatan 50 och Surbrunnsgatan 36 vittnar om var de anställdas barn bor. När vi går igenom hyresnivåerna visar det sig till exempel att generalsekreterarens son och partner betalar cirka 9 600 kronor för en tvåa på 68 kvadratmeter medan en annan anställds son betalar cirka 6 600 kronor för en etta på 37 kvadratmeter.

Men hyresgästerna som bor i lägenheterna högst upp i huset lever under helt andra förhållanden.

Postboxarna avslöjar att det bor människor i vindslägenheterna.

Längst upp i huset har stiftelsen byggt fyra nya lägenheter och i flera av dem bor det unga vuxna, dock inte anställdas barn. En av hyresgästerna, som vill vara anonym, berättar att han betalar cirka 17 500 kronor i månaden för tvåan på 51 kvadratmeter.

Osäkra kontrakt

Förutom att de betalar en mycket högre hyra jämfört med barnen till stiftelsens personal, har de också mindre trygghet.

Stiftelsens egna närstående har vanliga hyreskontrakt, som löper på tills vidare. Men den unga hyresgästen högst upp i huset har ett tidsbegränsat kontrakt.

Enligt avtalet mellan hyresgästen och värdens mellanhand, Bostad Direkt, hyrs lägenheten ut fram till 2026, men hyresgästen kan bli uppsagd tidigare om mellanhanden blir uppsagd.

Läs ocksåStatlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn

Krävde över 800 000 i hyra

Men dokument visar att det inte är första gången stiftelsen har hyrt ut lägenheter dyrt via en mellanhand. Stiftelsen har tidigare hyrt ut fyra lägenheter dyrt till mellanhandsbolaget Beautiful Apartments i Nacka.

Enligt ett så kallat blockhyresavtal som godkänts av hyresnämnden hyrde stiftelsen ut fyra lägenheter under 2019- 2022 till företaget. Totalt betalade företaget 822 000 kronor per år i hyra för de fyra lägenheterna som var 49 till 76 kvadratmeter stora. Cirka 200 000 kronor per lägenhet och år.

Blockhyresavtalet visar att stiftelsen tog ut över 800 000 kronor i hyra av mellanhanden.

Hur mycket mellanhanden Beautiful Apartments i sin tur tog ut i hyra av hyresgästerna är oklart. Enligt blockhyresavtalet skulle lägenheterna hyras ut till företag.

Påminner om känt bulvanupplägg

Stiftelsens upplägg påminner om det som framkom i en omtalad bulvandom i Högsta domstolen som kom i december 2022. Det handlade om hyresgästen Adam Wais som hyrt en lägenhet dyrt i andrahand av en mellanhand till hyresvärden.

Annons

HD slog fast att värden, genom upplägget, hade rundat hyreslagen för att ta ut en högre hyra än tillåtet och också sett till att hyresgästen inte hade trygghet i form av besittningsskydd.

HD slog fast att när värden sysslar med bulvanuthyrning har andrahandshyresgästen samma rättigheter som en förstahandshyresgäst, besittningsskydd och skälig hyra. I det aktuella fallet fick hyresgästen sänkt hyra och tre miljoner för att flytta.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn

Uthyrningen pågått i flera år

Nu visar alltså Hem & Hyras granskning att den statliga stiftelsen Allmänna Barnhusets har hyrt ut lägenheter till skyhög hyra via mellanhand sedan 2019 och att det fortfarande pågår, men nu via bolaget Bostad Direkt. Samtidigt har Hem & Hyra rapporterat om flera andra aktörer som fortsätter hyra ut lägenheter via mellanhänder efter HD-domen.

Hyresgästen som betalar cirka 17 500 kronor för sin tvåa berättar att han har hyr lägenheten via sitt företag, men enligt hyresgästen har det varit tydligt att de som ska bo i lägenheten är vanliga ungdomar, hans son och sonens tjej.

Detta bekräftas också av dokument som Hem & Hyra tagit del av. I hyreskontraktet med hyresvärdens mellanhand Bostad Direkt, benämns hyresgästen som kunden medan de som ska bo i lägenheten benämns som boendepersonerna.

– Att jag skulle berätta vilka som skulle bo i lägenheten var ett krav när vi hyrde så det vet de om, säger hyresgästen.

Kände inte till stiftelsens upplägg

Men han kände inte till att en statlig stiftelse äger huset utan trodde att det var en privatvärd eller att det var en bostadsrätt som hyrdes ut.

– Det verkar udda att en statlig stiftelse försöker maximera hyran. Men det som är mest upprörande är att stiftelsens anställda har gett lägenheter till släktingar och barn, säger personen.

Vad tycker du om att de har tagit ut en hög hyra?

– Det är dåligt att en statlig stiftelse tar ut så hög hyra, men det är tecken på att vår hyresmarknad inte fungerar. Även om det är dyrt har de hjälpt mig när min son behövde en lägenhet tillfälligt, vi hade aldrig kunnat få en sådan lägenhet om vi inte hade betalat mer, säger han.

Han är kritisk till att stiftelsen kan ha rundat hyreslagen genom att använda en mellanhand och ta ut högre hyra än den förhandlade hyran i huset.

Annons

– Det är anmärkningsvärt.

Stiftelsen ville maximera vinsten

Anders Karlbom, administrativ chef på Stiftelsen Allmänna Barnhuset, bekräftar att stiftelsen byggde fyra nya lägenheter och har hyrt ut dessa sedan 2019 via ett mellanhandsföretag.

– Vi gjorde så för att vi ville maximera vinsten och få tillbaka investeringskostnaden för lägenheterna. Vi fick rådet av Fastighetsägarna att hyra ut till företag och dess anställda, säger han och tillägger att syftet med stiftelsens lägenheter är att avkastningen ska gå till stiftelsens kärnverksamhet, forskning, metodutveckling samt kunskapsspridning i barnrättsfrågor.

Anders Karlbom, administrativ chef på Allmänna Barnhuset.

Stiftelsens upplägg liknar ett bulvanärende i Högsta domstolen där det slogs fast att värden hade genomfört upplägget för att runda hyreslagen och ta ut en högre hyra.

Ska en statlig stiftelse syssla med den här typen av uthyrning?

– Det är viktigt att vi gör rätt och vi förstår den problematiken som du beskriver och därför startade vi en utredning före sommaren. Vi har gett Landahl advokatbyrå och Fastighetsägarna i uppdrag att svara på tre frågor: Bryter vi mot gällande lagstiftning när vi hyr ut som vi gör, är den hyra vi tar ut på rätt nivå när vi hyr ut till företag och kommer vi att kunna hyra ut på det här sättet i framtiden?, säger han om utredningen som ska vara klar på torsdag.

Vi har tidigare skrivit om att barn och närstående till anställda på stiftelsen har fått lägenheter i stiftelsens hus i Vasastan. Deras hyra pendlar mellan cirka 6 000 – och cirka 10 000. Men i samma hus i vindslägenheter bor andra vanliga ungdomar och betalar en mycket högre hyra. Vad tänker du kring det?

– Det är ny information för mig och vi behöver verkligen titta på det här om lägenheterna inte hyrs ut till företag och dess anställda som de ska. Vi jobbar aktivt med frågan så att styrelsen kan få svar och kanske fatta nya beslut om uthyrningen.

Vi har även sökt representanter för mellanhandsföretagen Bostad Direkt Stockholm AB och Beautiful Apartments i Nacka AB för en kommentar men de har inte återkommit.

Fakta: Fakta: Blockuthyrning

Lagen om blockuthyrning tillåter en fastighetsägare att hyra ut minst tre lägenheter i ett gemensamt kontrakt – ett så kallat “block” – och då avtala om andra villkor om exempelvis hyra och underhåll än vad bostadshyresreglerna annars medger.

Blockuthyrning kan till exempel användas för att en fastighetsägare ska kunna hyra ut flera lägenheter till en kommun. Kommunen kan sedan själva hyra ut dem för äldreboende eller till sociala kontrakt. Det kan även vara ett företag som hyr åt sina anställda.

Enligt lagens förarbeten ska det finnas ett ”seriöst behov” för att hyresnämnden ska godkänna blockuthyrning.
Ett beslut i Svea hovrätt 2022 säger att uthyrning till en mellanhand vars enda intresse är att hyra vidare inte räknas som seriöst behov.
Källa: Utredningen ”Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden”

Läs också Gav lägenheter till anställdas barn – nu svarar stiftelsens ansvariga: "Allt sköts professionellt" Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit Mutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: "Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå" Riksdagsledamot krävde svar av minister efter Hem & Hyras stiftelsegranskning: ”Sticker i ögonen” Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.