Stockholm stad betalar ockerhyror – för sina egna lägenheter
Trasiga fönsterrutor, dörrar, brevlådor, en trasig köksfläkt, ingrodd smuts och väggar som saknar tapeter. Standarden på ettorna på Rinkebyplan 8 är låg. Men hyran långt högre än för en splitterny hyresrätt, 25 000 kronor.
Hem & Hyras granskning visar att stadens bostadsbolag Familjebostäder och Micasa hyr ut bostäder till Snabbaboenden. Enligt bolagets årsredovisningar gör de miljonvinster när de sedan hyr ut lägenheterna till bostadslösa med ett rejält påslag.
Avtalet mellan Snabbaboenden och Familjebostäder visar att bolaget betalar cirka 4 000 kronor i månaden för ettorna. Enligt fakturor vi tagit del av hyrs lägenheterna sedan ut för 840 kronor per natt till bostadslösa barnfamiljer som bor där i månader. Månadshyran blir då 25 000 kronor.
Hyran betalas av socialtjänsten i Stockholm stad, Sundbyberg, Järfälla och Sollentuna. På så sätt hyr Stockholms egna bostadsbolag alltså indirekt ut lägenheterna till socialtjänsten i samma stad, med sex gånger så hög hyra. Ett upplägg som kostar skjortan för skattebetalarna.
Det som gör upplägget möjligt är att kommunikationen mellan stadens bostadsbolag Familjebostäder och stadens socialtjänst i det här fallet är bristfällig.
Varken Familjebostäder ordförande Ann-Margarethe Livh, (V) eller Erica Lawesson, kommunikationschef, känner till att deras egna lägenheter hyrs ut till socialtjänsten för skyhöga hyror.
Erica Lawesson säger att de tog över fastigheterna av Micasa 2012 och då hängde kontraktet med Snabbaboenden med. Familjebostäder hade chansen att säga upp avtalet när det gick ut 2016 och hyra ut direkt till socialtjänsten. Men gjorde det inte, vilket gör att det löper på till minst 2019.
– Avtalet har bara löpt på och det har aldrig diskuterats om vi ska säga upp det, vad jag vet, säger hon.
Hur vanligt det är att kommunala bostadsbolag hyr ut till privata företag som sedan hyr ut till socialtjänsten till höga hyror, är svårt att reda ut.
Men hyresavtal som Hem & Hyra tagit del av visar att Familjebostäder inte är ensamma om upplägget. Micasa har under flera år hyrt ut nästan 2 000 kvadratmeter i Bromsten till Snabbaboenden, mestadels rum, som de sedan hyr ut till bland annat socialtjänsten i Stockholm stad.
Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgaråd i Stockholm, är ordförande i Familjebostäder, som äger lägenheterna på Rinkebyplan.
– Jag är upprörd, men kontraktet med bolaget gäller till 2019. Vi kommer att inspektera lägenheterna och sedan diskutera hur vi ska agera, säger hon.
Hem & Hyra har träffat sju barnfamiljer som bor på Rinkebyplan. De flesta bor under dåliga förhållanden i slitna lägenheter, en familj visar upp ett trasigt fönster, köksfläkt och hål i dörrar.
– Vi har ringt tre gånger men de kommer inte och lagar, säger de.
I Tarek Slitis lägenhet är tapeten bortriven på väggarna. Bilder visar att lägenheten såg likadan ut när förra familjen bodde där hösten 2017. Tareks Slitis familj tvingas ha kläderna i resväskor i garderoben.
– Det är katastrof, det är slitet och finns inte ens en byrå för kläderna. De har sagt att de ska byta tapeter men de kommer aldrig.
Dyar Islam säger att han fick börja med att städa lägenheten.
– Det är många fel i lägenheten och vi har bara fått en enda nyckel trots att jag sagt till flera gånger, mina flickor får vänta utanför tills jag kommer hem.
Men det är inte brist på pengar som gör att bolaget sparar in på underhållet. Senaste årsrsredovisningen visar att bolaget gjorde fem miljoner kronor i vinst.
När vi ringer upp Snabbaboenden hävdar de att lägenheterna är i ”toppskick”.
Camran Javani på bolaget vill inte prata om bolagets vinster men berättar att de inspekterat alla lägenheter på Rinkebyplan och åtgärdar alla brister.
–Vi hade problem med en platschef tidigare men nu har vi bytt och åtgärdar alla brister inom 48 timmar. Tapeten är borta för att det var en fuktskada.
Frågan varför socialtjänsten betalar skyhöga hyror för slitna lägenheter, går till Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.
Hon säger att bostadsbristen tvingar socialtjänsten att betala dyrt för dåliga boenden, som lägenheterna på Rinkebyplan.
– Socialtjänsten blir gisslan, de kan inte lämna en barnfamilj i sticket. I det här fallet har socialtjänsten gjort bedömningen att det var det här som stod till buds, säger hon.