Annons

Stockholm stads budget 2025: Fyror ska bli den nya normen när det byggs nytt

Stockholm Den rödgröna majoriteten i Stockholms stad har presenterat sitt budgetförslag för 2025. Minst hälften av det som byggs ska vara hyresrätter – och fyror ska dominera för att minska trångboddheten. "Vi behöver fler yteffektiva bostäder där det finns plats för barn att stänga en dörr om sig", säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).
Tre kvinnliga politiker i Stockholms stad presenterar budgeten för 2025
Foto: Maurits Otterloo
Bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V), finansborgarråd Karin Wanngård (S) och miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) presenterade det rödgröna styrets budgetförslag för 2025.

Enligt budgetförslaget ska staden ha en byggtakt som ska ge 140 000 nya bostäder till år 2035. Målet är att bygga i genomsnitt 6 000 nya bostäder per år.

Minst hälften av det som byggs ska vara hyresrätter, och där ska de kommunala bostadsbolagen ta ett stort ansvar för bostadsbygget. Men även de privata aktörerna ska planera för hälften hyresrätter när det byggs nytt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Stadsutveckling och bostadsbyggande är viktiga verktyg för att öka jämlikheten och stärka sammanhållningen. Bostadsbyggandet måste möta olika människors behov och därför ska minst hälften av nybyggnationen i Stockholm vara hyresrätter. Dessutom arbetar vi för att bygga fler Stockholmshus, så vi kan få fram fler hyresrätter med lägre hyror jämfört med annan nyproduktion, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Hälften ska vara Stockholmshus

Minst hälften av av de markanvisade bostäderna till de kommunala bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder ska vara så kallade Stockholmshus med rimliga hyror, enligt förslaget.

– Andelen ekonomiskt stressade hushåll har ökat dramatiskt, och hyresgäster är särskilt utsatta. I Stockholms stad satsar vi på att främja byggandet och planeringen av både hyresrätter, bostadsrätter och radhus med alla tillgängliga verktyg, säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

Annons
Läs ocksåLättare inkomstkrav för bostadssökande – satsningar på hyresrätten i budgetförslaget för 2024

– Vi förstärker planhandläggningen och upprätthåller en ständig dialog med byggaktörerna för att hålla projekten i gång. Vi gör förändringar i markpolitiken så att vi kan driva detaljplaner framåt utan att ha en färdig byggaktör från start, säger hon.

Fler egna rum

Trångboddhet bland barnfamiljer är ett större problem i Stockholm än i många andra städer. Mest trångbodda är familjerna i Järva och Skärholmen.

För att minska trångboddhet ska fler bostäder med många rum byggas, antingen genom nyproduktion eller genom att bygga om. Krav på att bygga en viss andel bostäder med minst fyra rum och kök som huvudregel i samtliga bostadsprojekt kommer att införas nästa år.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

– Att var tredje barn i flerbostadshus i Stockholm bor trångt är oacceptabelt. Vi behöver fler yteffektiva bostäder där det finns plats för barn att stänga en dörr om sig. Alldeles för många barn och unga saknar idag nödvändigt utrymme för att kunna umgås, leka eller göra läxor på ett bekvämt sätt. Genom att bygga fler fyrarumslägenheter kan vi förbättra livskvaliteten och ge barn den trygghet och självständighet de behöver för att utvecklas, säger Clara Lindblom (V).

Annons

”Måste byggas bort”

Jan Valeskog säger att enda lösningen för både bostadsbristen och trångboddheten är att bygga bort den.

– Vi har problem med trångboddhet som drabbar många barnfamiljer redan idag, samtidigt som bristen på lägenheter med fler rum hindrar familjer från att flytta till Stockholm. Därför vill vi bygga fler bostäder med många rum, och nästa år kommer staden att utarbeta krav på att en viss andel bostäder ska ha minst fyra rum och kök som huvudregel i samtliga bostadsprojekt, säger Jan Valeskog.

Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 18 och 19 november.

Läs också Budget 2020: Hyresgäster kan få mer inflytande vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.