Annons

Stockholmarna säger nej till marknadshyror

Stockholm En klar majoritet av stockholmarna är nöjda med dagens hyressättningssystem. I alla fall enligt Sifos nya undersökning gjord på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Ja till den svenska hyressättningsmodellen och nej till marknadshyror. Det säger stockholmarna i en undersökning av TNS Sifo, på uppdrag av Hyresgästföreningen region Stockholm. 84 procent av de som bor i hyresrätt svarar att de tycker att det nuvarande systemet är det bästa för hyressättning och 70 procent av de som bor i annan upplåtelseform håller med. 

– Det är en klar och överväldigande majoritet som är för det svenska hyressättningssystemet, oavsett upplåtelseform. Stockholmarna säger ett klart ja till den nuvarande modellen och ett klart nej till marknadshyror, säger Henrik Ludvigsson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Sammanlagt har man frågat 2 330 stockholmare runt om i länet (881 boende i hyresrätt och 1 449 i annan upplåtelseform) om hur de anser att hyrorna till bostadslägenheter ska sättas och eventuella effekter på hyresnivån. Undersökningen genomfördes under perioden 7–20 oktober 2014.

Annons

Så här såg frågan och svarsalterntiven ut: 

”Vilket tycker du är det bästa systemet för fastställande av hyresnivåer på hyreslägenheter?

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

A) Att hyressättningen går till som idag, med kollektiva förhandlingar utifrån den så kallade bruksvärdesprincipen, som säger att likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra.

Annons

B) Att hyran förhandlas individuellt och sätts genom överenskommelser mellan en hyresvärd och en enskild hyresgäst där den som är beredd att betala mest bestämmer hyresnivån, så kallade marknadshyror.”

Läs också Willhem vill höja grundhyran för rabatterade studentlägenheter – "Cyniskt", anser Hyresgästföreningen Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån De protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.