Stockholms privatvärdar höjer hyran med 1, 75 procent
Nyligen kom beskedet att de tre stora kommunala stockholmsbolagen höjer hyran med 1,75 procent från första mars. Detta efter beslut av en skiljedomare eftersom bolagen och Hyresgästföreningen inte kunde komma överens.
Nu har Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm förhandlat fram ett ramavtal som ger privatvärdar i Stockholms stad lika mycket i höjning. Men höjningen införs en månad senare, från första april.
För hyresgästerna innebär en höjning på 1,75 procent att hyran för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor höjs med 123 kronor i månaden.
Men beskedet om en höjning kommer som en kalldusch för hyresgästerna i Stockholm. Flera lokala hyresgästföreningar i Stockholms stad har tidigare gått ut och uppmanat privatvärdarna att inte höja hyran alls 2021 eftersom hyresgäster drabbats ekonomiskt av pandemin.
Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, kommenterar uppgörelsen så här:
– Fastighetsägarna krävde att få samma höjning som allmännyttan. Vi kände oss tvungna att acceptera för att ha någon chans att bli klara med förhandlingsomgången. Det känns inte bra, men vårt fokus nu är att det ska bli så lite retroaktiviteter som möjligt, säger han.
Fastighetsägarna Stockholm kommenterar uppgörelsen i ett pressmeddelande.
”Uppgörelsen för stadens privata hyresvärdar är dock något sämre än den som gäller de kommunala hyresvärdarna då hyresförändringen träder i kraft i april istället för mars. Årets förhandlingar är därmed ännu ett exempel på att 2011 års lagändring, som innebar att de kommunala bolagens hyresnormerande roll togs bort, ännu inte har fått något genomslag i verkligheten. Ytterst beror det på att det saknas en fungerande oberoende tvistelösning för samtliga hyresvärdar, oavsett om dessa är kommunala eller privata.”
Hur ser du på Fastighetsägarnas uttalande om att det visar att allmännyttan fortfarande är hyresledande?
– Jag har svårt att förstå det, det var ju Fastighetsägarna som hänvisade till beslutet för allmännyttan, säger Kristoffer Burstedt.