Lättare inkomstkrav för bostadssökande – satsningar på hyresrätten i budgetförslaget för 2024
I går, onsdag, presenterade den rödgröna majoriteten i Stockholms stad sitt budgetförslag för 2024. Bostäder för alla är ett av inriktningsmålen, och det ska satsas på hyresrätter enligt förslaget. Minst hälften av nya byggprojekt ska vara hyresrätter.
Bostadsmålet att bygga 140 000 nya bostäder i staden mellan 2010–2030 skjuts upp med fem år till 2035.
– Det beror bland annat på den ekonomiska situationen efter coronapandemin och den totala kraschen när det gäller byggande av bostadsrätter, säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).
Allmännyttans mål står kvar
Men målet att bygga 3 500 nya bostäder inom allmännyttan fram till 2026 står kvar.
Den rödgröna majoriteten vill bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, som till exempel Stockholmshus. De satsar på att bygga fler lägenheter med många rum för att minska trångboddheten i staden.
– Vi har en akut brist på hyresrätter med rimliga hyror och vi kommer att jobba hårt för att upprätthålla byggtakten för våra allmännyttiga bostadsbolag. När det gäller trångboddheten så är vi intresserade av att använda befintlig bestånd för att slå ihop lägenheter, det kan vara ett sätt att få en rimlig hyra, säger Clara Lindblom.
Ofta blir hyrorna i nyproduktion väldigt höga, hur ska ni lyckas hålla hyrorna på en rimlig nivå när det byggs nytt?
– Det är en jättestor utmaning då den lättbyggda marken ofta redan är bebyggd och det som är ledigt är sankmark eller mark som behöver sprängas, vilket blir dyrare. Vi måste jobba ännu mer med att till exempel utveckla Stockholmshusen som har legat i dvala men som ska väckas till liv igen, säger Clara Lindblom.
Krav på att lämna till bostadskön
En nyhet i budgeten är skärpta krav kring hur många lägenheter som ska gå till bostadskön vid nyproduktion.
När staden gör markanvisningar till hyresrätter ställs krav på att bostäder ska lämnas till Bostadsförmedlingen, vilket gäller alla markanvisningar till hyresrätter, alltså även för privata aktörer och inte bara för de kommunala bostadsbolagen. Men långt ifrån alla privatvärdar lämnar över hälften av de lediga lägenheterna då det bara varit en rekommendation, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare.
Minst hälften ska gå till kön
Nu skärper Stockholms stad kravet – nu ska minst 50 procent av hyresrätterna i varje markanvisning förmedlas via Bostadsförmedlingen.
– Vi upplåter privata aktörer att bygga på Stockholms mark och då är det rimligt att de ska bygga för stockholmarnas behov. Om man inte uppfyller kraven med projekten får de inte nya markanvisningar, säger Clara Lindblom.
”Krävs även en nationell bostadspolitik”
Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden, säger att de skärpta kraven för att få markanvisning kommer att göra det lättare för bostadssökande i Stockholm, men att det krävs mer för att lösa bostadsbristen.
– Det krävs även en nationell bostadspolitik för att lösa bostadsbristen. Den nuvarande regeringen har till exempel tagit bort investeringsstödet, precis när det skulle behövas som mest, säger han.
Inkomstkraven lättas upp
En annan positiv nyhet för bostadssökande är att staden kommer att ställa krav på skäliga tillträdeskrav när bostadssökande söker lägenhet via Bostadsförmedlingen. I dag ställer många hyresvärdar höga inkomstkrav för att få ett förstahandskontrakt.
De nya inkomstkraven innebär att olika former av bidrag och ekonomiska ersättningar ska accepteras som inkomst samt att inkomsten ska bedömas som tillräcklig om den som minst motsvarar Kronofogdens normalbelopp efter det att hyran är betald.
– Tidigare har allmännyttan sänkt kraven men nu blir det ett krav även för de privata värdarna. Det ska vara möjligt för en nyexaminerad polis eller för en ensamstående att söka en lägenhet, säger Clara Lindblom.
HGF välkomnar satsningen
Hyresgästföreningens regionordförande i Stockholm, Susanne Sjöblom välkomnar satsningen på hyresrätter i budgetförslaget för nästa år.
– Vi har under lång tid sett hur Stockholms invånare fått allt svårare att få tag på en bostad till rimligt pris. Antal sökande i bostadskön är längre än någonsin förr och den dysfunktionella bostadsmarknaden har fått stora konsekvenser, inte bara för individen utan för hela samhället.
– När det från regeringens håll helt saknas satsningar på hyresrätten är det uppfriskande och otroligt viktigt att Stockholms stad förstår och tar sitt ansvar för regionens fortsatta utveckling, säger hon.
Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 22-23 oktober.
Här finns majoritetens förslag till budget att läsa i sin helhet.
Budgeten för 2024 har tre inriktningsmål:
- Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden.
- Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning.
- Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla.
Andra satsningar i budgetförslaget som rör bostäder:
- Byggandet av studentbostäder ska öka så det ska finnas studentbostäder som täcker upp behovet till år 2030.
- Byggandet av seniorbostäder ska öka, år 2030 ska alla äldre som önskar en seniorbostad kunna erbjudas en.
- Sociala lägenheter som genomgångsbostäder, Bostad Först-lägenheter och försöks- och träningslägenheter ökar.