Stockholmshem stäms på 32 miljoner kronor
Det blev ingenting likt det som planerades och ingenting av det som flera modulhusleverantörer hoppades på, av modulhusprojekten för nyanlända som det beslutades om efter den stora vågen av hjälpsökande 2015. Många krigade om de potentiellt lukrativa modulhuskontrakten. Etablerade företag och helt nya, varav flera skulle visa sig vara något av lycksökare och konkursade kort därefter.
Modulhuskonceptet är i grunden hus av enklare konstruktion som placeras på mark där inga ordinära bygglov krävs eftersom de inte ska stå där permanent. Billiga och flyttbara för att kunna fylla andra behov den dagen det behövs. Men problem uppstod tidigt och det hela blev en lång och krånglig följetong.
Hem och Hyra har skrivit flera granskande artiklar för att gå till botten med vad som
egentligen hände. Staden via Stockholmshem hade beräknat att så många som 4000 bostäder behövdes. Men i april förra året hade endast 300 byggts och prognosen var då att endast ytterligare 300 skulle färdigställas.
Och redan dessa 300 lägenheter var problemtyngda. Ett antal intressenter i de många tumultartade upphandlingsprocesserna fick kämpa i rättsprocesser som till slut föll till fördel för ett helt oprövat kort. 3BD Development. Ett nystartat företag som sade sig vara innovativa och extra kostnadseffektiva genom sina erfarenheter från bilindustrin.
Etablerade företag som var med i budgivningen var kritiska till hur 3BD ens skulle vara i närheten av att klara detta massiva, potentiella miljarduppdrag. Och de såg ut att få rätt. 3BD började bygga men ersattes snart genom en direktupphandling med Moelven. Enligt Stockholmshem klarade inte 3BD att ”fullfölja sina åtaganden”. I övrigt fanns i april 2019 ingen som ville förklara vad det innebar i detalj. Mer än att en process fortfarande pågick om hur vidare fördelning av pengar skulle ske. Först i höstas meddelade Stockholmshem att det inte längre fanns några krav från deras sida eftersom 3BD gått i konkurs.
Klart är dock att modulhusen blev mycket dyrare än planerat. Jämfört med ursprungsanbuden för husen i Sätra och Örby ökade prislappen med 78 miljoner. Det förklarar Stockholmshem till del med dyrare byggmaterial och att behoven av andra slags uppdelningar av lägenheterna behövdes. Fler bostäder för familjer, från början räknades det mer på små lägenheter för ensamkommande.
Nu kan de 78 negativa miljonerna stiga till 110. 3BD som hittills avstått att kommentera händelseförloppet gör det i stället nu med en detaljerad stämning på drygt 32 miljoner kronor i Stockholms tingsrätt. Där anklagas Stockholmshem bland annat för att varit sena med betalningar som omöjliggjort fortsatt arbete.
I stämningen går också att läsa att förutsättningarna förändrades längs vägen. Lägenheter skulle göras större vilket i så motto överensstämmer med Stockholmshems uppgifter.
Stämningen registrerades nyligen av Stockholms tingsrätt och inget yttrande har ännu lämnats av Stockholmshem.